Σελίδες

17 στρατηγικές για τη μελέτη του παιδιού με ΔΕΠ-Υ


Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει βοηθητικές στρατηγικές για τους γονείς παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα σχετικές με τη καθημερινή μελέτη στο σπίτι. Η ΔΕΠ-Υ είναι μια νευροβιολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας όπου κάποια απο τα χαρακτηριστικά της συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για τη διαταραχή που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις σε όλη την επιστημονική κοινότητα.

Οι 17 στρατηγικές που απευθύνονται στον γονιό ως οδηγίες για τη σχολική μελέτη:

  • Καθιέρωσε μια ρουτίνα και ένα πρόγραμμα για τη σχολική μελέτη (συγκεκριμένη ώρα και μέρος). Ακολούθησε το όσο γίνεται πιο πιστά. Μη περιμένεις μέχρι το βράδυ για να ξεκινήσει το παιδί.
  • Περιόρισε τους περισπασμούς στο σπίτι κατά τη διάρκεια της μελέτης (πχ. μείωσε το θόρυβο, τηλεφωνήματα, κλείσε τη τηλεόραση)
  • Βοήθησε το παιδί σου να ξεκινήσει τις εργασίες του (πχ. διαβάστε μαζί την εκφώνηση, ξεκινήστε μαζί το πρώτο παράδειγμα, επιτήρησε όσο το παιδί συνεχίζει μόνο του με την επόμενη άσκηση). Μετά φύγε απο το μέρος που διαβάζει.
  • Βοήθησε το παιδί σου να χωρίσει σε μικρότερα κομμάτια τις ασκήσεις του ώστε να είναι περισσότερο ευέλικτες και λιγότερο δυσβάσταχτες για το ίδιο.
  • Δώσε τη γνώμη σου χωρίς να κάνετε όλη τη δουλειά μαζί. Θέλεις το παιδί να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερη αυτονομία.
  • Επιβράβευσε το παιδί σου όταν βάζει τα δυνατά του κάνοντας καλή προσπάθεια και ολοκληρώνει τις ασκήσεις του. Με υποστηρικτικό και όχι επικριτικό τρόπο μπορείς να δείξεις τα λάθη του και να κάνεις κάποιες διορθώσεις.
  • Δεν είναι δική σου υποχρέωση να διορθώνεις όλα τα λάθη του στις ασκήσεις του ή να τις ολοκληρώνεις.
  • Υπενθύμισε στο παιδί σου να κάνει τη μελέτη του δίνοντας του κίνητρα: " Όταν τελειώσεις τα μαθήματα σου, μπορείς να....."
  • Η συμφωνία για ένα μεγαλύτερο κίνητρο/ενισχυτή μπορεί να κινητοποιήσει το παιδί να επιμείνει ολοκληρώνοντας τις ασκήσεις του: "Αν αυτή την εβδομάδα κάνεις όλα τα μαθήματα σου, τότε θα κερδίσεις..."
  • Ενημέρωσε την/τον εκπαιδευτικό του παιδιού για την απογοήτευση και τα επίπεδα ανοχής που έχει όταν διαβάζει στο σπίτι. Ο δάσκαλος πρέπει να γνωρίζει πόση ώρα του παίρνει για να ολοκληρώσει τα μαθήματα του και πόση προσπάθεια καταβάλλετε εσείς για να διαβάσει.
  • Βοήθησε το παιδί σου να μελετήσει για τα τεστ. Μελετήστε μαζί. Εξέτασε το παιδί με πολλούς τρόπους.
  • Αν το παιδί δυσκολεύεται στην ανάγνωση, βοήθησε το με το να διαβάσετε μαζί.
  • Δουλέψτε μια συγκεκριμένη ώρα και μετά σταματήστε. Μην πιέζεις το παιδί αν νομίζεις ότι έχει ήδη δουλέψει αρκετά για εκείνη τη μέρα. Γράψε ένα σημείωμα στη δασκάλα για να ενημερώσεις.
  • Είναι πολύ συνηθισμένο το παιδί με ΔΕΠ-Υ να μην παραδίδει τις ολοκληρωμένες ασκήσεις του. Είναι πολύ απογοητευτικό να ξέρεις ότι μετά απο τόση προσπάθεια για να ολοκληρώσει τις ασκήσεις του δεν επιβραβεύεται τελικά για αυτό. Είναι σαν οι εργασίες με ένα μυστηριώδη τρόπο να εξαφανίζονται! Για αυτό να είσαι σίγουρος ότι οι ασκήσεις έχουν μπει στη τσάντα του. Μπορείτε να ρυθμίσετε με τη δασκάλα του να παραλαμβάνει τις ασκήσεις του με την άφιξη του στη τάξη.
  • Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να μελετήσουν το παιδί τους για το σχολείο. Βρες κάποιον που μπορεί. Προσέλαβε ένα παιδαγωγό ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία του παιδιού.
  • Φρόντισε το παιδί να έχει το τηλέφωνο ενός συμμαθητή του για να επιβεβαιώνεις τις ασκήσεις που έχει να κάνει.
  • Γονείς το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μην σας "παίρνουν απο κάτω" οι απαιτητικές και μεγάλες ασκήσεις που έχουν ανατεθεί στο παιδί. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ως προς αυτό. Ζητήστε μια φωτοτυπία με το τι χρειάζεται να γίνει για την εργασία. Αναρτήστε τη λίστα με αυτά που πρέπει να γίνουν στο σπίτι και ξεκινήστε μαζί. Γράψτε σε ένα μεγάλο ημερολόγιο την ημερομηνία παράδοσης της εργασίας. Μετά οργανώστε την εργασία σε μικρότερα κομμάτια και βήματα. Ξεκινήστε αμέσως πηγαίνοντας στη βιβλιοθήκη, συγκεντρώστε τις πηγές και αρχίστε το διάβασμα.

Αυτές είναι βασικές οδηγίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως "μπούσουλας" για το τρόπο που θα χειριστείτε τη καθημερινή μελέτη του παιδιού και τις απαιτητικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσει. Προσαρμόστε τις παραπάνω στρατηγικές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!