"Τι βυθίζεται και Τι επιπλέει"! Ένα απλό παιχνίδι/άσκηση ταξινόμησης.



H ελεύθερη εξερεύνηση των υλικών βοηθά τα παιδιά να βρούν ομοιότητες και διαφορές στα αντικείμενα, που θα τα βοηθήσει αργότερα στη διαδικασία της ταξινόμησης. Η ικανότητα της ταξινόμησης είναι μια πολύ βασική προμαθηματική δεξιότητα που χρειάζεται να κατακτήσει το παιδί από νωρίς. Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν τη βασική αριθμητική. Με την κατηγοριοποίηση οι πληροφορίες που λαμβάνει θα γίνουν γνώσεις οι οποίες θα ταξινομηθούν με τέτοιον τρόπο που θα μπορεί να τις ανακαλεί και να τις χρησιμοποιεί όπου χρειάζεται.

Ένα γνωστικό παι
χνίδι για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά που δυσκολεύονται στην κατηγοριοποίηση είναι το: "Τι βυθίζεται και Τι επιπλέει". Μπορεί να γίνει την ώρα του μπάνιου, στην αυλή, σε μια λεκάνη, στη θάλασσα.

Υλικά: μια λεκάνη με νερό ή στη μπανιέρα την ώρα που κάνετε μπάνιο στο παιδί, διάφορα αντικείμενα που επιπλέουν ή βυθίζονται (φτερό, φελλός, συνδετήρας, καλαμάκι, πέτρα, κέρμα, μπάλα απο βαμβάκι, πλαστικό τουβλάκι, χαρτί κλπ.)

Δραστηριότητα: Προτρέπετε το παιδί να πειραματιστεί ρίχνοντας τα αντικείμενα στο νερό. Ταυτόχρονα του κάνετε ερωτήσεις: "Ποιο επιπλέει και Ποιο όχι;", "Τι διαφορετικό έχει το αντικείμενο που επιπλέει απο αυτό που δεν επιπλέει;". Με αυτό τον τρόπο τονίζετε αυτές τις διαφορές δηλ. "Βλέπεις αυτό είναι πιο ελαφρύ, βαρύ, μεγάλο, μικρό κλπ".


Tip: 
Μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε το ανάλογο (ειδικό) λεξιλόγιο που παραπέμπει στα διαφορετικά χαρακτηριστικά!


Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά από 3 χρονών σαν ένα γνωστικό παιχνίδι. Απαραίτητο σε παιδιά με Ανωριμότητα και σε παιδιά με Δυσαριθμησία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες που θέλουν να εξασκηθούν στην ταξινόμηση. Εφαρμόζεται από θεραπευτές, γονείς, εκπαιδευτικούς,



Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!



✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.


Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!