Σελίδες

"Ας κρατήσουμε το μπαλόνι ψηλά"! Παιχνίδι για την Αδρή κινητικότητα.



Η λεπτή κίνηση της γραφής που χρειάζεται τη συνεργασία του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των μυών πρέπει να ξεκινά απο μια γερή βάση για να αναπτυχθεί αποτελεσματικά. Η κίνηση, που είναι το βασικό μέσο για να εξερευνήσουμε τον κόσμο, να τον βιώσουμε, να τον αλλάξουμε χωρίζεται στην αδρή και λεπτή κινητικότητα. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η αδρή κινητικότητα αναφέρεται στους μεγάλους μύες του σώματος πχ. χέρια, κορμό, πόδια και στις μεγάλες κινήσεις που κάνουμε με αυτούς όπως τρέξιμο, σκαρφάλωμα ενώ η λεπτή κινητικότητα αναφέρεται στους μικρούς μύες πχ. παλάμη, δάχτυλα και στις μικρές κινήσεις που κάνουμε με αυτούς όπως πιάσιμο αντικειμένου, πιάσιμο μολυβιού, χρήση ψαλιδιού.

Για να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα χέρια μας, οι ώμοι και οι καρποί ώστε να γράψουμε θα πρέπει να βασίζονται σε έναν δυνατό κορμό που μπορεί να μας κρατήσει σταθερούς και να μας περιστρέψει όταν χρειαστεί. Έτσι η σημασία της αδρής κινητικότητας κρίνεται εξέχουσα. 

Ένα πολύ απλό και εύκολο παιχνίδι που εξασκεί τους μύες στην αδρή κινητικότητα είναι το: "Ας κρατήσουμε το μπαλόνι ψηλά".




Υλικά: πολύχρωμα και διαφόρων μεγεθών μπαλόνια

Παιχνίδι: Οι οδηγίες είναι απλές. Φουσκώνουμε τα μπαλόνια (αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε το παιδί να βοηθήσει για να εξασκήσει και τους μύες των χειλιών) και το παιδί πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει όσο μπορεί το μπαλόνι ψηλά χτυπώντας το ελαφρά. Αν είναι περισσότερα παιδιά εξελίξτε το παιχνίδι προτρέποντας τα παιδιά να χτυπάνε τα μπαλόνια μεταξύ τους, στον αέρα, χωρίς να τους πέσει.

Οφέλη: Το παιδί μέσα απο το τρέξιμο, πήδημα, ισορροπία, στάση, τέντωμα εξασκεί τους μεγάλους μύες της αδρής κινητικότητας πχ. κορμό, ώμους καθώς και τον συντονισμό χεριού-ματιού.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και αποτελεί θαυμάσια άσκηση για παιδιά με προβλήματα συντονισμού, κίνησης και κινητικότητας.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!