Σελίδες

5 τακτικές για καλύτερη κατανόηση κειμένων σε παιδιά με δυσλεξία

5 τακτικές για καλύτερη κατανόηση κειμένων σε παιδιά με δυσλεξία

Η κατανόηση και η ικανότητα απομνημόνευσης γλωσσικών πληροφοριών σε παιδιά με Δυσλεξία είναι μια δύσκολη υπόθεση!

Όταν ένα παιδί με δυσλεξία έχει μπροστά του ένα κείμενο, συνήθως βιώνει αισθήματα άγχους και παραίτησης. Ο λόγος είναι απλός και οφείλεται στη μειωμένη του δεξιότητα να κατανοεί εύκολα γλωσσικές πληροφορίες. Είναι σύνηθες το ίδιο νόημα να μπορεί να το ορίσει καλύτερα μέσα από εικόνες από ότι μέσα από ένα πλήθος λεκτικών εννοιών! Για αυτό και πρέπει να του διδάξουμε τρόπους για να μπορεί να χειρίζεται ένα κείμενο αποτελεσματικά. 

Οι τρόποι για να κατακτήσει το δυσλεξικό παιδί την ικανότητα να κατανοεί ένα κείμενο ώστε να συγκρατεί και να ανακαλεί από μνήμης βασικά στοιχεία του, βασίζονται όλοι στην οργάνωση της ανάγνωσης. 


Κατεβάστε & Εκτυπώστε τις 5 τακτικές για καλύτερη κατανόηση εδώ!

5 τακτικές που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση:

  • Να χωρίζει την ανάγνωση του σε παραγράφους. Είναι πάντα προτιμότερο το παιδί με δυσλεξία να χωρίζει σε βήματα όποια εργασία έχει να κάνει. Εδώ θα διαβάζει το κείμενο ανά παράγραφο στις οποίες θα κάνει την ίδια επεξεργασία κάθε φορά.
  • Να χρωματίζει τις άγνωστες λέξεις. Εντοπίζει τις λέξεις που δεν γνωρίζει και ψάχνει για τη σημασία τους σε λεξικό. Αν πάλι δεν καταλάβει την έννοια κάποιων από αυτές μπορεί να ρωτήσει. Καλό είναι να γίνονται προφορικά παραδείγματα με προτάσεις χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις.
  • Να εντοπίζει τη κεντρική ιδέα κάθε παραγράφου. Εδώ στην αρχή μπορείτε να το βοηθήσετε μέσα από κατάλληλες ερωτήσεις να καταλήξει στην κεντρική ιδέα της παραγράφου. Μόλις το κατακτήσει θα μπορεί να το κάνει μόνο του.
  • Να υπογραμμίζει τα παραδείγματα. Αν υπάρχουν παραδείγματα, παραπομπές ή άλλα βοηθητικά στοιχεία (πχ. εικόνες) είναι πολύ βασικό το δυσλεξικό παιδί να μην τα προσπερνάει καθώς οτιδήποτε είναι πιο συγκεκριμένο θα το βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση.
  • Να γράφει τη κεντρική ιδέα & λέξεις κλειδιά. Δίπλα από κάθε παράγραφο θα γράψει τη κεντρική ιδέα καθώς και τις λέξεις που αποδίδουν αυτό το νόημα σε χαρτάκια (post it) ώστε να έχει έτσι ένα σχεδιάγραμμα όλου του κειμένου μπροστά του.

Κατεβάστε & Εκτυπώστε τις 5 τακτικές για καλύτερη κατανόηση εδώ!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!