Στη προσχολική ηλικία είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται το παιδί σε διάφορες δεξιότητες οι οποίες λειτουργούν σαν βάση για τις επόμενες που πρέπει να αναπτύξει. Οι προσδοκίες για ένα μικρό παιδί ηλικίας απο 2 έως 6 ετών είναι να υπάρχει μια προοδευτική θετική αλλαγή σε βασικούς τομείς της γλωσσικής, οπτικοχωρικής, λογικής/μαθηματικής, διαπροσωπικής και κιναισθητικής εξέλιξης. Επομένως οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που χρειάζεται να συμμετέχει γίνονται πάνω σε αυτούς του άξονες εκπαίδευσης.
Το παιχνίδι "Κλείσε τα μάτια και σχεδίασε"! αναφέρεται στην εκπαίδευση της κιναισθητικής αντίληψης των άνω άκρων. Δηλαδή της ικανότητας να υπακούν τα χέρια του παιδιού (δάχτυλα, παλάμες, καρπός, βραχίονας) σε οδηγίες κατεύθυνσης και να σχηματίζουν συγκεκριμένα σχήματα.Δραστηριότητα: Ζητάμε απο το παιδί να κλείσει τα μάτια του και να σχηματίσει νοερά κατευθύνοντας τα χέρια και τα δάχτυλα του, διάφορα σχήματα.
Τα σχήματα αυτά μπορεί να τα σχηματίζει πάνω:
- στον αέρα
- στο τραπέζι
- σε διαφορετικά είδη χαρτιού πχ. γκοφρέ, γυαλόχαρτο
- στο χαλί
- στον τοίχο
- στην άμμο
- σε χαλίκι
- στο χώμα
- σε ρύζι
- σε κρύα ή ζεστή επιφάνεια
- σε ίσια ή επικλινή επιφάνεια
Μερικά παραδείγματα σχημάτων είναι:
- γραμμές πχ. ίσιες, ζικ-ζακ, καμπύλες, με κορυφές κτλ.
- βασικά σχήματα πχ. κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο
- βασικά σχέδια που ζωγραφίζουν τα παιδιά πχ. σπίτι, ήλιος. λουλούδι, βουνό, δέντρο, άνθρωπο
- γράμματα
Βασικό tip: Στην αρχή είναι πολύ πιθανό να μην λέει με λεπτομέρειες τις κινήσεις που κάνει. Σχεδιάστε εσείς κάτι χωρίς να βλέπετε λέγοντας παράλληλα τι κάνετε για να μάθει πως γίνεται. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει και στο αυτοκίνητο σχηματίζοντας και μαντεύοντας σχέδια στον αέρα.
Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής και σχολίκης ηλικίας για εξάσκηση στη κιναισθητική συνείδηση των άνω άκρων και ιδιαίτερα σε παιδιά με Δυσγραφία για βελτίωση της γραφής τους. Είναι παιχνίδι που γίνεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.
Διαβάστε ακόμα "Κλεισε τα μάτια και θυμήσου". Παιχνίδι μνήμης.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!