Σελίδες

Προσανατολισμός στο χώρο με τρεις πρωτότυπες Χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Οι παρακάτω τρεις Χριστουγεννιάτικες κάρτες θα απασχολήσουν το παιδί, θα το "αναγκάσουν" να γίνει δημιουργικό και να συμμετέχει σε διαδικασία ακολουθίας οδηγιών. Τα βήματα που κάθε φορά χρειάζεται να ακολουθήσει ένα παιδί όταν του μαθαίνουμε κάτι ή όταν το κατευθύνουμε σε μια δημιουργική, γνωστική διαδικασία είναι πολύτιμο εφόδιο. Με αυτό το τρόπο το παιδί μαθαίνει να επεξεργάζεται, να εφαρμόζει αλλά και να επεμβαίνει "προτείνοντας κάτι διαφορετικό".

Ιδιαίτερα για τα παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες οι ευκαιρίες για δημιουργικότητα και καλλιτεχνική έκφραση πρέπει να προσφέρονται συχνά αφού πολλές φορές αυτός είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος να μαθαίνουν.

Τρεις εύκολες, χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες κάρτες που βοηθούν και στο προσανατολισμό στο χώρο.



Υλικά: πράσινο χαρτόνι, δαχτυλομπογιές ή ακρυλικό χρώμα, μαρκαδόροι

Οδηγίες: Προτρέπεστε το παιδί να βάψει τη παλάμη του άσπρη. Μια άσπρη παλάμη αρκεί για να γίνει το πρόσωπο και μούσι του Αη Βασίλη ενώ μετά συνεχίζεται και ολοκληρώνετε με το σκούφο, τα μάτια, μύτη, στόμα, μάγουλα. Τσακίζετε στα δυο και αφήνετε να στεγνώσει.



Υλικά: Χαρτί Α4 ή άσπρο χαρτόνι, δαχτυλομπογιές, μαρκαδόροι

Οδηγίες: Ζητάτε ή βοηθάτε το παιδί να βάψει τις πατούσες του πράσινες. Έπειτα κάνει τα αποτυπώματα και απο τις δύο πατούσες, βάφετε τα δάχτυλα κόκκινα και τελειώνετε με το κορμό και το αστέρι.

Tip: Αυτές οι δύο κάρτες αποτελούν και μια υπέροχη ευκαιρία για να δουλέψετε το προσανατολισμό στο χώρο. Προσπαθώντας να καταφέρετε τις παλάμες και τις πατούσες μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις: "Φέρε τη δεξιά/αριστερή παλάμη/πατούσα σου", "Που πρέπει να κοιτάει το χεράκι/πατούσα σου για να γίνει ο Αη Βασίλης/δέντρο;" κτλ.




Υλικά: πράσινο χαρτόνι, κόκκινη και άσπρη ακρυλικές μπογιές ή δαχτυλομπογιές, κόκκινο ύφασμα

Οδηγίες: Κόβετε το χαρτόνι σε σχήμα κάρτας. Ζητάτε απο το παιδί να βουτήξει το δάχτυλο του στο ένα χρώμα και να κάνει μικρές δαχτυλιές αφήνοντας κενό ανάμεσα για το άλλο χρώμα. Κατευθύνετε το χέρι του σε σχήμα γλειφιτζούρι. Αφού τελειώσετε με το χρώμα μπορείτε και κολλήσετε ένα μικρό φιόγκο.

(leapfrogandladybugs)


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


35 παιδικά δώρα Φαντασίας, Δημιουργίας, Συναισθηματικής επαφής.




Το να είναι ένα παιχνίδι παιδαγωγικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στέλνει ένα αυστηρό μήνυμα γνώσης ή να βάζει το παιδί σε στείρα διαδικασία μάθησης. Αυτό που πετυχαίνει είναι να διασκεδάσει με το να αυξήσει τη περιέργεια, να εκκινήσει τη φαντασία, να εμπνεύσει την έκφραση.

35 απλές ιδέες για δώρα που μπορούν να χαρίσουν ευκαιρίες ξεγνοιασιάς, δημιουργικότητας, εξερεύνησης και συναισθηματικής επαφής.

  1. Βιβλία.
  2. Φωτογραφική μηχανή.
  3. Πολλά διαφορετικά υλικά ζωγραφικής πχ. χαρτόνια με διάφορες υφές, καμβάδες, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, τέμπερες, νερομπογιές, δαχτυλομπογιές κτλ.
  4. Παζλ.
  5. Εγκαταστήστε παιδικό εκπαιδευτικό λογισμικό που μέσα απο παιχνίδια εξασκεί πολλές σχολικές δεξιότητες όπως ανάγνωση, γραφή, μνήμη, μαθηματικές έννοιες. 
  6. Εισιτήρια για παιδικές παραστάσεις πχ. Σκηνή της Καλογεροπούλου.
  7. Βόλτα στο Αττικό Πάρκο.
  8. Βόλτα σε μέρη παιδικής δημιουργικότητας πχ. Παιδικό Μουσείο, Παιδική βιβλιοθήκη, Μουσείο συναισθημάτων.
  9. Παιδικά μουσικά cds σε μορφή καραόκε πχ. Ο τεμπέλης δράκος.
  10. Ένα απόγευμα για πατινάζ στο πάγο .
  11. Μπογιά μαυροπίνακα που θα βάψετε σε κάποιο μέρος του σπιτιού. Έτσι θα δημιουργήσετε μια γωνιά που θα μπορεί να γράφει και να ζωγραφίζει όρθιο και με ελευθερία κινήσεων.
  12. Υδρόγειος σφαίρα.
  13. Μεγεθυντικούς φακούς σε διάφορα μεγέθη.
  14. Παιδικό μικροσκόπιο/τηλεσκόπιο
  15. Ένα γλαστράκι με ένα μικρό φυτό για να το φροντίζει.
  16. Επιτραπέζια.
  17. Δώρα για τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του πχ. κορμάκι μπαλέτου, μπάλα ποδοσφαίρου, μαγιό  κτλ.
  18. Παραμύθια σε cd για να τα ακούει όποτε θέλει.
  19. Χαρίστε σε κάδρα τις ζωγραφιές του.
  20. Παιδικά μουσικά όργανα.
  21. Παιδική κούνια.
  22. Παιδική ποδιά για ζωγραφική μαζί με δαχτυλομπογιές.
  23. Πίνακας μαρκαδόρου που κρεμάμε στο τοίχο σε κατάλληλο για  το παιδί ύψος. Έτσι μπορεί ανεξάρτητα όποια ώρα της ημέρας να γράψει, να ζωγραφίσει.
  24. Χαρίστε τη ζωγραφιά του σε κανονικό παιχνίδι με αυτόν τον τρόπο εδώ
  25. Παιχνίδια εξωτερικού χώρου πχ. κουτί με άμμο, τσουλήθρα, κούνια, σπιτάκι
  26. Μια καραόκε συσκευή.
  27. Ρούχα μεταμφίεσης.
  28. Μαριονέτες.
  29. Συλλογή απο κάτι που μαζεύει.
  30. Πατίνι.
  31. Ρακέτες πινγκ-πονγκ.
  32. Παιχνίδι που μεγαλώνει στο νερό.
  33. Κούκλες, δεινόσαυροι.
  34. Μεγάλη μαλακή μπάλα γυμναστικής. Αποτελεί καταπληκτική αφορμή για παιχνίδια.
  35. Ένα παιδικό ρολόι χειρός. 

Πολλές φορές βασική προϋπόθεση για να διεγείρεις τη περιέργεια και το ενδιαφέρον του παιδιού είναι να παίξεις μαζί του. Να του "μάθεις" να παίζει με το καινούργιο δώρο του. Να δει τις εναλλακτικές χρήσεις, πως το χρησιμοποιεί, που το ταξιδεύει. 


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter




"Άκου, δες, βάλε"! Άσκηση-παιχνίδι για τις μορφές των γραμμάτων.


"Μπερδεύει πολύ τα γράμματα, δεν μπορεί να μου πει εύκολα ποιο είναι κάθε γράμμα. Η νηπιαγωγός/δασκάλα του μου είπε να κάνουμε εξάσκηση γιατί είναι λίγο πιο πίσω απο τα άλλα παιδιά"!

Μια συχνή μαρτυρία γονιών παιδιών στο Νηπιαγωγείο ή στη Α' Δημοτικού όπου δυσκολεύονται στην αναγνώριση των μορφών των γραμμάτων και στην αντιστοίχηση του ήχου κάθε γράμματος με το σχήμα του. Επίσης αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα "σύγχυσης" σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες.

Υπάρχει πληθώρα ασκήσεων που γίνονται με σκοπό να ενισχυθεί η αναγνώριση των γραμμάτων ως μορφές που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους ήχους. Μια απλή άσκηση-παιχνίδι πρώτης ανάγνωσης που γίνεται στα Προγράμματα Προσχολικής & Πρωτοσχολικής ενίσχυσης είναι η "Άκου, δες, βάλε"! και βοηθά διασκεδαστικά το παιδί να ξεπεράσει τη δυσκολία του ως προς τη μορφολογία των γραμμάτων.

Υλικά: χαρτί Α4 και γράμματα-μαγνητάκια

Άσκηση-παιχνίδι: Γράφουμε με διάφορα χρώματα όλα τα γράμματα της αλφαβήτου σε ένα χαρτί. Το τοθετούμε στο ψυγείο σε ύψος κατάλληλο για το παιδί και βάζουμε απο κάτω τα γράμματα - μαγνητάκια.


Κάθε φορά που το παιδί μαθαίνει ένα γράμμα στο νηπιαγωγείο/σχολείο μπορείτε να βάζετε το αντίστοιχο γράμμα στο χαρτί. Ο τρόπος εκφοράς του γράμματος δεν γίνεται με το όνομα του πχ. άλφα, κάπα, ρο αλλά με τον ήχο που κάνει κάθε γράμμα δηλ. /ρρρρρ/ /αααα/ /σσσσ/ κτλ. Αυτό θα βοηθήσει στη πιο γρήγορη φωνημική επίγνωση δηλ. να αντιστοιχεί τον σωστό ήχο με το σωστό γράμμα.



Οι τρόποι για να παίξετε αυτό το παιχνίδι:

  • Να βάζετε το γράμμα που μαθαίνει κάθε φορά στο σχολείο.
  • Να δείχνετε κάθε γράμμα του χαρτιού και να του ζητάτε να βάζει το αντίστοιχο μαγνητάκι.
  • Να προφέρετε τον ήχο γραμμάτων, να τα αναγνωρίζει και να βάζει το αντίστοιχο μαγνητάκι.
  • Να κάνετε "επανάληψη" των γραμμάτων που έχει μάθει ζητώντας του να τα βάλει στη σωστή θέση.
  • Να του λέτε λέξεις που ξεκινούν απο ένα γράμμα και να ζητάτε να σας το πει και έπειτα να το τοποθετήσει στο χαρτί.
  • Να δείχνετε ενα γράμμα και να ζητάτε να σας πει αυτό λέξεις που ξεκινούν απο αυτό το γράμμα.
  • Να λέτε λέξεις και να ζητάτε να σας πει αν ακούει ένα συγκεκριμένο γράμμα πχ. /λ/, να σας το δείχνει και να το βάζει στο χαρτί.
Το παιχνίδι εμπλουτίζεται με πολλές παρόμοιες οδηγίες και αυτό οδηγεί σε εξάσκηση και καλύτερο χειρισμό των γραμμάτων-φωνημάτων. 

Βασικό tip: Οι γονείς μπορούν να αφήνουν αναρτημένο το χαρτί στο ψυγείο και με κάθε ευκαιρία να επανέρχονται με τη μορφή παιχνιδιού. Η διάρκεια μπορεί να είναι ολιγόλεπτη.

Απευθύνεται: Σε παιδιά Νηπιαγωγείο και Πρωτοσχολικής ηλικίας που δυσκολεύονται να "ξεχωρίσουν" τα γράμματα και σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ελλείμματα στη φωνημική τους επίγνωση και χρειάζονται ενίσχυση. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.


Παιχνίδια - ασκήσεις με μαγνητάκια στο ψυγείο:
Το έγραψα λάθος στο ψυγείο (Α μέρος)

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Οι 10 τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με Δυσλεξία.


Όταν έχουμε ένα παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες στην οικογένεια μας, στη σχολική μας τάξη, στο φιλικό μας περιβάλλον είναι απαραίτητο να ενημερωθούμε για να έχουμε τη σωστή αντιμετώπιση απέναντι του. Είναι σημαντικό να μην επαναλαμβάνουμε τακτικές και μεθόδους που δεν αποδίδουν και αντιθέτως συνεχίζουν το φαύλο κύκλο των δυσκολιών και της χαμηλής απόδοσης του παιδιού. 

Θα αναφερθούν οι 10 βασικές τακτικές που δεν βοηθούν το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες να μάθει, να επεξεργαστεί, να αποδώσει.


  • Να το βάζουμε να επαναλαμβάνει τους κανόνες γραμματικής για να τους μάθει και να τους εφαρμόσει. Είναι πολύ πιθανό να γνωρίζει ήδη το κανόνα ορθογραφίας αλλά να μην τον εφαρμόζει ποτέ. Θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος τρόπος αυτοματοποίησης της ορθογραφίας.
  • Να το βάζουμε να γράφει πολλές φορές τις λέξεις που κάνει λάθος στην ορθογραφία για να τις "μάθει". Το παιδί με Δυσλεξία δυσκολεύεται να εγκαταστήσει ένα ικανό οπτικό λεξικό και να ανακαλεί τις λέξεις όταν χρειάζεται. Για αυτό μοιάζει κάθε φορά σαν να τις βλέπει "για πρώτη φορά". Η εικονογραφική μέθοδος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.
  • Να του ζητάμε να διαβάσει και να μας πει το μάθημα απ' έξω. Το δυσλεκτικό παιδί μαθαίνει καλύτερα με ερωτήσεις, εικόνες, σχεδιαγράμματα και χάρτη.
  • Να του αλλάζουμε τις ρουτίνες του. Η θέση των πραγμάτων του και οι ώρες που διαβάζει και ξεκουράζεται είναι σημαντικό να παραμένουν σταθερά αφού είναι πιο εύκολο έτσι να οργανώσει τη σκέψη του.
  • Να μην έχει βασικά πράγματα στο δωμάτιο του που θα τον βοηθούν να διαβάσει και να συγκεντρώνεται.
  • Να του ζητάμε να διαβάσει πολλές ώρες χωρίς διακοπή ή διαλείμματα γιατί "δεν προλαβαίνει". Το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες έχει άλλους ρυθμούς συγκέντρωσης που επηρεάζουν το βαθμό απόδοσης και παραγωγικότητας. Πρέπει να γίνει σεβαστό ότι τα πολλά μικρά διαλείμματα είναι απαραίτητα.
  • Να εφαρμόζονται οι κλασικοί διδακτικοί τρόποι. Χρειάζεται μια πολυαισθητηριακή και βιωματική προσέγγιση στην εκπαίδευση των παιδιών με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες.
  • Να χρησιμοποιεί τα ίδια μονότονα μέσα γραφής. Η εναλλαγή χρωμάτων, μέσων (μολύβι, στυλό, μαρκαδοράκια χρωματιστά κα.) και εμπειριών γραφής (σε μαυροπίνακα, σε γυαλόχαρτο, σε άμμο  κα.) λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που η διέγερση των αισθήσεων αποτελεί κύριο δρόμο μάθησης.
  • Να μην χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Η τεχνολογία μπορεί να δώσει πολλές διεξόδους μάθησης συνδυάζοντας ήχο, κίνηση, εικόνα. Το παιδί πρέπει να ενθαρρυνθεί να χρησιμοποιεί τη τεχνολογία αφού μπορεί να καλύψει πολλά κενά που η κλασσική διδασκαλία αδυνατεί.
  • Όταν βρίσκεται σε διαδικασία παρέμβασης να αξιολογείται σε σχέση με τους άλλους και όχι με τον προηγούμενο εαυτό του. Στο παιδί με Δυσλεξία η πρόοδος του πρέπει να αναφέρεται σε σχέση με την προηγούμενη απόδοση του.

Όλα αυτά χρειάζεται να λαμβάνουν υπόψην όλα τα καθοριστικά πλαίσια της ζωής του παιδιού πχ. το σχολείο, η διδασκαλία ξένης γλώσσας, η προπόνηση ώστε να εφαρμόζουν κανόνες προσαρμογής της μαθησιακής διαδικασίας για να μπορεί να συμμετέχει με ίσους όρους με τα άλλα παιδιά.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



6 οφέλη μάθησης με τα ξύλινα τουβλάκια. Βίντεο.



Στη προσχολική ηλικία κατακτώνται πολλές δεξιότητες οι οποίες είναι σύμφωνες κάθε φορά με το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού και τον προσωπικό του ρυθμό μάθησης. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι μπορεί να καταφέρει το μικρό παιδί σε κάθε ηλικία για να το τροφοδοτούμε με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο απο το να του χαρίζουμε ευκαιρίες μάθησης, εξέλιξης και αυτοπεποίθησης.

Στο βίντεο φαίνεται πολύ παραστατικά πως ο 20 μηνών Eaton παίζει με τα κυβάκια του προσπαθώντας να φτιάξει πύργους. 


 

Μια μικρή ανάλυση στα μαθήματα που παίρνει ο Eaton με αυτές του τις προσπάθειες:

  1. Λεπτής κινητικότητας. Μέσα απο τις αποτυχημένες δοκιμές συνειδητοποιεί πως πρέπει να τοποθετήσει το κάθε ένα κυβάκι για να μην πέσει ο πύργος.
  2. Συντονισμό χεριού και ματιού.
  3. Ισορροπίας (όλες οι προσπάθειες απο το 2ο λεπτό και μετά).
  4. Έννοιες όπως το βάρος και το μέγεθος των κύβων.
  5. Αυτοπεποίθηση.
  6. Ανάπτυξη της περιέργειας καθώς και της πίστης ότι η προσπάθεια είναι σημαντική.
Tips: Δεν χρειάζεται να παρέμβουμε για να φτιάξουμε "μαζί" το πύργο. Οι αποτυχημένες προσπάθειες είναι αυτές που βοηθούν στη μάθηση. Μόνο μπορούμε να ενθαρρύνουμε αν βλέπουμε ότι απογοητεύεται γρήγορα για να φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο δεν είναι αναγκαίο να είναι "τέλειο".

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


"Βάλε στα βαζάκια το σωστό"! Πως η αντίθεση βοηθά στη Δυσλεξία (2).




Ορθογραφικά λάθη και παρανοήσεις παγιώνονται και αναπαράγονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε παιδί με Δυσλεξία. Οι αιτίες αναζητούνται στην ιδιαιτερότητα αυτής της εγγενούς διαφορετικότητας στην νευρονατομία του εγκεφάλου που εμποδίζει να επέλθει, αυτοματοποίηση στην ορθογραφία. 

Ως αυτοματοποίηση εδώ εννοούμε την ικανότητα του ατόμου να κάνει κάτι χωρίς να "σκέφτεται". Στα άτομα χωρίς Δυσλεξία η ορθογραφημένη γραφή αυτοματοποιείται κάτι το οποίο δυσκολεύεται να καταφέρει το δυσλεξικό άτομο. Έτσι βασικός στόχος ενός προγράμματος παρέμβασης αναδεικνύεται η μείωση του κόπου και του χρόνου που χρειάζεται να καταναλώσει το παιδί για να γράψει ορθογραφημένα. 

Η άσκηση "Βάλε στα βαζάκια το σωστό" (1) συνεχίζεται απο την άσκηση "Βάλε στα βαζάκια το σωστό" (2). Πάλι εφαρμόζεται ο κανόνας της αντίθεσης και εδώ ασχολούμαστε με τη σωστή χρήση των άρθρων "τον και των".

Υλικά: δυο βαζάκια, χαρτιά post it, σελίδες Α4

Άσκηση: Ετοιμάζετε τα βαζάκια και τα χαρτιά post it όπως και εδώ. Αφού φτιάξετε ένα βαζάκι για κάθε πτώση γράφετε στα χαρτιά Α4 πολλά αρσενικά ουσιαστικά στην Αιτιατική ενικού και Γενική πληθυντικού.


1ο βήμα: Βάζει τις λέξεις μέσα

Αφήνετε τις λέξεις ανακατωμένες μπροστά απο το παιδί και το προτρέπετε να τις διαβάζει και να τις βάζει στο σωστό βάζο. 


Για την Αιτιατική ενικού.




Για την Γενική πληθυντικού.





2ο βήμα: κάνει προφορικές προτάσεις.

Παράλληλα για πολλές απο αυτές τις λέξεις ζητάτε απο το παιδί να φτιάξει προφορικά μικρές προτάσεις πχ. "Μπορείς να ζητήσεις απο τον διευθυντή μια συνάντηση;", "Η ευθύνη των δασκάλων είναι μεγάλη"  ώστε να κατανοεί και τη χρήση των πτώσεων στη γλώσσα.

3ο βήμα: γράφει προτάσεις κατα υπαγόρευση.

Προτάσεις απο αγόρι Δ' Δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες.

Στο τετράδιο γράφει πολλές προτάσεις κατα υπαγόρευση χρησιμοποιώντας ορθογραφημένα το άρθρο στη σωστή πτώση κάθε φορά.



Βασικά tips: Η ασκήσεις αυτές εμπλουτίζονται ακόμα περισσότερο όσο το παιδί κατανοεί, εξελίσσεται και μπορεί να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες ως άσκηση παρέμβασης απο εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



"Ας ζωγραφίσουμε Πάνω, στη Μέση και Κάτω". Παιχνίδι χωρικών σχέσεων.


Ποιο είναι το δεξιά και το αριστερά; Το πάνω, το κάτω και το μεσαίο; Μπροστά και πίσω; Όλα αυτά αναφέρονται στην προμαθηματική έννοια των χωρικών σχέσεων. Η θέση, η κατεύθυνση και η σχέση των ανθρώπων και των αντικειμένων με τον χώρο είναι βασικές έννοιες που πρέπει να ενισχυθούν απο τη προσχολική ηλικία.

Παιχνίδια για την ανακάλυψη των χωρικών σχέσεων είναι αυτά που το παιδί πρέπει να χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο λεξιλόγιο για να περιγράψει τη θέση του αντικειμένου σε σχέση με κάτι άλλο. Ένα τέτοιο απλό παιχνίδι που κάνουμε στη Προσχολική & Πρωτοσχολική ενίσχυση at home, εξερεύνησης των χωρικών σχέσεων είναι το "Ας ζωγραφίσουμε Πάνω, στη Μέση και Κάτω".

Υλικά: φύλλα Α4 ή χαρτόνι, υλικό χρωματισμού (κηρομπογιές, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, νερομπογιές κτλ)

Παιχνίδι: Διπλώνουμε το χαρτί ή χαρτόνι σε τρια μέρη. Έτσι σχηματίζεται ένας χώρος στη κορυφή, άλλος στη μέση και τέλος στη βάση. Το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να ζωγραφίζει στο πάνω κομμάτι, να συνεχίσει στο μεσαίο και να τελειώσει στο κάτω μέρος. Επίσης μπορεί να ζωγραφίσει τρεις διαφορετικές ζωγραφιές για κάθε μέρος του χαρτιού. Κατά τη διάρκεια δεν ξεχνάμε να τονίζουμε που ζωγραφίζει κάθε φορά χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις.

Λεξιλόγιο: πάνω, κάτω, μέση, ξεκινώ, συνεχίζω, τελειώνω, απο πάνω, απο κάτω, στο κέντρο, στη βάση, στο πάνω μέρος, τέλος κτλ.

Tip: Τα μικρά παιδιά απολαμβάνουν περισσότερο τον "μεγάλο καμβά" οπότε μπορείτε να κολλήσετε ένα μεγάλο χαρτόνι που έχετε κάνει διακριτά τα τρία μέρη της αρχής, της μέσης και της βάσης και να αφήσετε όρθιο το παιδί (ανάλογα με το ύψος του) να ζωγραφίσει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας απο 3 ετών για να μάθουν τις χωρικές σχέσεις και να προχωρήσουν έπειτα σε άλλες προμαθηματικές έννοιες. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης ΔΕΠ/Υ.



Απο την προσωπική επαφή με εκπαιδευτικούς και γονείς έχει προκύψει πολλές φορές η ερώτηση αν υπάρχει κάποιο ενδεικτικό ερωτηματολόγιο να συμπληρώσουν για να διακρίνουν την πιθανότητα ύπαρξης του συνδρόμου της ΔΕΠ/Υ στους μαθητές ή στα παιδιά τους αντίστοιχα.

"Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) αποτελεί μια απο τις πιο διαδεδομένες διαταραχές συμπεριφοράς της παιδικής ηλικίας. Οι ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας και της εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την πρόκληση της αξιολόγησης παιδιών και εφήβων που είναι πιθανό να εμφανίζουν ΔΕΠ/Υ."

Έτσι ξεκινά ο πρόλογος του βιβλίου "Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ-IV" και πρόκειται για τη σταθμισμένη στα ελληνικά δεδομένα κλίμακα αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ. Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει τη στάθμιση των δυο μορφών της κλίμακας για γονείς και εκπαιδευτικούς, που σκοπό έχουν τη διάγνωση, αξιολόγηση και πρόγνωση χαρακτηριστικών του Συνδρόμου Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα. Διατίθεται απο τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία.


Ενδεικτικά τα περιεχόμενα του βιβλίου




 Ερωτηματολόγιο για εκπαιδευτικούς




 Ερωτηματολόγιο για γονείς



Απευθύνεται: Σε όλους τους γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση με ένα σταθμισμένο επιστημονικό εργαλείο. Θα βοηθήσει να καταλήξουν αν κρίνεται αναγκαίο να αποτανθούν για πιο ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Διαβάστε σχετικά:
"Με κουράζει τόσο πολύ"! Διάσπαση προσοχής και 15 οδηγίες για δασκάλους. 
και 
Διάσπαση προσοχής & Μαθησιακές δυσκολίες. Παραδείγματα γραπτών.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



"Πώς είναι και Πώς δεν είναι;" Επίθετα και Δυσλεξία


Ο γραπτός λόγος δεν αποτελεί απλά μια έκφραση του προφορικού λόγου. Η γραπτή καταγραφή πληροφοριών, ιδεών και σκέψεων διέπεται απο άλλους, περισσότερο αυστηρούς κανόνες σύνταξης και γραμματικών απαιτήσεων απο τον ομιλούμενο λόγο. Το λεξιλόγιο και η σωστή χρήση του είναι το όχημα για να αποδοθούν τα νοήματα με σαφήνεια και αμεσότητα. Η δυσλεξία σαμποτάρει αυτή την διεργασία. Εμποδίζει την αποθήκευση, ανάκληση και σωστή χρήση των λέξεων.

Για το λεξιλόγιο είναι πολύ σημαντικό να γίνονται πολλές ασκήσεις εξάσκησης. Είναι σημαντικό να βρίσκονται οι κατάλληλοι τρόποι για να εμπλέκεται το παιδί στη γραφή και σωστή χρήση λέξεων ώστε αυτό να οδηγήσει και στην αποθήκευση τους. Μια άσκηση που κάνουμε με τα παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες στα Προγράμματα αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home για τα επίθετα στο λόγο είναι η: "Πώς είναι και Πώς δεν είναι;"!!

Υλικά: Χρησιμοποιούμε εικόνες ουσιαστικών

Άσκηση: Στη συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποιήθηκε το σκίτσο του αγοριού για την άσκηση: "Τι έχει; Ποιους ξέρει; Πού πηγαίνει;"  



Καταγραφή επιθέτων απο αγόρι Γ' Δημοτικού
με μαθησιακές δυσκολίες!

1ο βήμα: καταγραφή επιθέτων

Δώσαμε το όνομα του καλύτερου του φίλου (έχει παραληφθεί) και κατέγραψε όλα τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν. Αυτό έγινε απαντώντας στην ερώτηση: "Πως είναι;". Στη διάρκεια είναι πολύ πιθανό να "κολλήσουν" και να πουν: "Δεν ξέρω άλλα, αυτά είναι". Οι ερωτήσεις που βοηθούν έχουν να κάνουν με τους τομείς που χωρίζουμε τα επίθετα:

  • εξωτερική εμφάνιση
  • χαρακτήρας
  • τρόποι





2ο βήμα: καταγραφή αντιθέτων

Έπειτα για να εκμεταλλευτούμε ακόμη περισσότερο την ευκαιρία το παιδί ενθαρρύνθηκε να γράψει και τα αντίθετα των επιθέτων. Η ερώτηση που απαντούσε ήταν: "Τι δεν είναι;"

Από αυτή την άσκηση ανάλογα με τις δυσκολίες του προέκυψαν ασκήσεις που είχαν σχέση με:

  • λέξεις που έχουν τους συνδυασμούς: αυ και ευ πχ. ευγενικός
  • ορθογραφία πχ. ωραίος 
  • τονισμός
  • σε κάποιες λέξεις χρειάστηκε η χρήση του φύλλου βελτίωσης γραφής 

3ο βήμα: καταγραφή προτάσεων 

Στο τέλος επιλέξαμε επίθετα με τα οποία συνέθεσε και έγραψε προτάσεις.



✺ Παραδείγματα εφαρμογής:



Εδώ ο Π, που πηγαίνει στη Γ' Δημοτικού και παρουσιάζει έναν τηλεγραφικό και λιτό λόγο όταν γράφει, μέσα από την εικόνα, προσπαθεί να ανακαλέσει επίθετα που ταιριάζουν ή δεν ταιριάζουν σε μια χελώνα!




Η μητέρα σε εξ αποστάσεως εποπτεία γονέα εφαρμόζει την άσκηση
για τη μαθήτρια της Γ Δημ. με δυσκολίες
στην ανάκληση λέξεων και τον εκφραστικό της λόγο!



Tips:

  • Μπορεί να γίνει σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με τα παιδιά να προτείνουν προφορικά λέξεις-επίθετα για το "Τι είναι και Τι δεν είναι" η εικόνα που βλέπουν. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να καταγράφει τις λέξεις και να τις διαβάσει στο τέλος για να τις ακούσουν όλοι μαζί! 
  • Επίσης οι γονείς με παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να το παίξουν στο σπίτι ως γλωσσικό παιχνίδι με ένα ή περισσότερα παιδιά ενισχύοντας έτσι το λεξιλόγιο τους!



Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com


"Ρίξε στο κέντρο"!! Παιχνίδι συγκέντρωσης & συντονισμού.


Το παιδί ανάλογα με την ηλικία του αναπτύσσει, εξελίσσει και τελειοποιεί διάφορες δεξιότητες. Τα αναπτυξιακά ορόσημα κάθε ηλικίας είναι συγκεκριμένα και η παιδιατρική και αναπτυξιολογική αξιολόγηση βοηθά να συμπεράνουμε αν το κάθε παιδί τα έχει κατακτήσει. 

Δραστηριότητες που συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη έχουν σχέση με: αδρή και λεπτή κινητικότητα, γνωστικές δεξιότητες, συντονισμό χεριού-ματιού, συγκέντρωση κτλ. Ένα εύκολο παιχνίδι είναι και το: "Ρίξε στο κέντρο"!!

Υλικά: χαρτοταινία, μπαλάκια διαφόρων μεγεθών (μπίλιες, πορτοκάλια, λεμόνια, μπάλες τένις, μπάλες πιγκ-πογκ κτλ)

Παιχνίδι: Φτιάχνετε ομόκεντρους κύκλους με την χαρτοταινία πάνω στο πάτωμα. Τοποθετείτε το παιδί μακριά απο τους κύκλους. Δίνετε το μπαλάκι στο παιδί και προσπαθεί ρίχνοντας με τη σωστή δύναμη να το βάλει στο κέντρο. Αν είναι περισσότερα παιδιά το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Διαφορετικά παίξτε μαζί εναλλάξ.

Οφέλη: Βοηθά στο συντονισμό χεριού-ματιού και στη συγκέντρωση. Καλυτερεύει την λεπτή κινητικότητα προσπαθώντας το παιδί να πιάσει τα μπαλάκια των διαφόρων μεγεθών. Τα διάφορα μεγέθη συμβάλλουν να συνειδητοποιήσει τη διαφορετική δύναμη που χρειάζεται κάθε φορά να ασκήσει στο μπαλάκι για να το κατευθύνει εκεί που θέλει. Επίσης βοηθά και στη σωστή στάση του κορμού και την ισορροπία αφού η κατεύθυνση της μπάλας εξαρτάται απο τη στάση και τη θέση του σώματος.

Tip: Μπορεί να είναι και ένα ομαδικό παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά με τα ίδια οφέλη. Βάζετε βαθμούς σε κάθε κύκλο οπότε υπάρχει η δυνατότητα να κρατούν σκορ και έτσιτο παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ενώ με την κατάλληλη παραλλαγή μπορεί να παιχτεί και απο παιδιά σχολικής ηλικίας. Μπορεί να παιχτεί με γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

*ιδέα βασισμένη απο το: What to expect

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Κόλλα & ξεκόλλα το γράμμα! Δυσλεξία και 5+5+5 τρόποι διδασκαλίας.


Η εκμάθηση των γραμμάτων, δηλαδή των γραφημικών συμβόλων που κωδικοποιούν τα φωνήματα που προφέρουμε, πολλές φορές ταλαιπωρούν τα παιδιά με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Η κλασσική εκπαίδευση αποδεικνύεται συνήθως ανεπαρκής. Χρειάζεται ο ερεθισμός και των υπόλοιπων αισθήσεων ώστε μέσα απο πολυαισθητηριακές μεθόδους να κατακτήσει το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες την μορφολογία των γραμμάτων. 

Στα προγράμματα αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home καθώς και στην Προσχολική και Πρωτοσχολική ενίσχυση at home εφαρμόζονται αρκετές τέτοιες ασκήσεις. Το παιχνίδι-άσκηση: Κόλλα και ξεκόλλα το γράμμα! έχει σαν σκοπό να διδάξει στο παιδί τα κεφαλαία γράμματα της αλφαβήτου. Αυτά θα τα συνθέσει σε λέξεις και θα φτιάξει προτάσεις. Επίσης είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για την φωνημική επίγνωση των παιδιών με Δυσλεξία αλλά και για την εκμάθηση των γεωμετρικών σχημάτων.

Υλικά: ξυλάκια κατασκευών (μπορείτε να τα βρείτε σε είδη χειροτεχνίας ή να τα παραγγείλετε εδώ), σκριτς - σκρατς (velcro) αυτοκόλλητα. 

Παιχνίδι-άσκηση: Κολλάτε στις άκρες απο τα ξυλάκια τα αυτοκόλλητα. Έπειτα φτιάχνετε μαζί με το παιδί τις μορφές των κεφαλαίων γραμμάτων της αλφαβήτου, λέξεις, γεωμετρικά σχήματα.

Σε επίπεδο γράμματος:

  • Να φτιάξει το παιδί αυτά που ήδη γνωρίζει
  • Να τα φτιάχνει και παράλληλα να περιγράφει τις κινήσεις που κάνει πχ. "Βάζω ένα ξυλάκι κάτω και δεξιά κολλάω ένα όρθιο ξυλάκι. Μετά βάζω ένα ξυλάκι πάνω και άλλο ένα στη μέση. Έφτιαξα το κεφαλαίο /Ε/"
  • Να φτιάξουμε εμείς αυτά που δεν ξέρει και να περιγράφουμε παράλληλα τις κινήσεις μας.
  • Να βάλετε μόνο ένα ξυλάκι ως αρχή του γράμματος, να του πείτε πιο θέλετε και να ζητήσετε να το συνεχίσει.
  • Να βάλετε ένα ξυλάκι ως αρχή του γράμματος και χωρίς να πείτε συγκεκριμένο γράμμα να ζητήσετε να σας φτιάξει όσα μπορούν να προκύψουν.

Σε επίπεδο λέξης:

  • Να φτιάξει διάφορες απλές ή σύνθετες λέξεις.
  • Να φτιάξετε λέξεις και να λείπει ένα γράμμα που θα το φτιάξει και θα το προσθέσει.
  • Να φτιάξετε λέξεις  με κάποιο λάθος γράμμα και να του ζητήσετε να το βρει και να το αντικαταστήσει με το σωστό
  • Να παίξετε με τα γράμματα που μπερδεύει μεταξύ τους πχ. /β-δ/, /φ-θ/ κτλ
  • Να βελτιώσετε την καταληκτική του ορθογραφία

Σε επίπεδο γεωμετρικών σχημάτων:

  • Να φτιάξει διάφορα γεωμετρικά σχήματα
  • Να φτιάξουμε εμείς και να τα ονοματίσει
  • Να τα ξεκινήσουμε και να τα συνεχίσει
  • Να ξεκινήσουμε και να φτιάξει όσα προκύπτουν 
  • Να ξεκινήσουμε και να μας δίνει τις οδηγίες προφορικά ώστε να σχηματιστεί ένα τετράγωνο, τρίγωνο κτλ

Tips: 
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο χώρο για να τα απλώσετε ή το πάτωμα για να υπάρχει άνεση χώρου. Το παιχνίδι με τα ξυλάκια μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρα πολλές παραλλαγές! 

Απευθύνεται: Σε παιδιά με Δυσλεξία, Δυσγραφία/μαθησιακές δυσκολίες αλλά και σε παιδιά στην Πρωτοσχολική ηλικία για ενίσχυση με ένα παιδαγωγικό τρόπο εκμάθησης των μορφών των γραμμάτων.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



"Βάλε στα βαζάκια το σωστό"! Πως η αντίθεση βοηθά στη Δυσλεξία (1)


"Οτιδήποτε διδάξετε σε παιδιά με Δυσλεξία να θυμάστε ότι το μαθαίνουν καλύτερα σε αντίθεση με κάτι άλλο"
Αυτή είναι μια βασική οδηγία απο τις σπουδές και τις μετεκπαιδεύσεις στην Ειδική Αγωγή για παιδιά με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Πρόκειται για έναν κανόνα που εφαρμόζεται στα Προγράμματα ειδικής αντιμετώπισης Δυσλεξία at home με αρκετά ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι τομείς που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί.

Έχει διευκρινιστεί ότι το κάθε παιδί με Δυσλεξία αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση Δυσλεξίας και για αυτό η βοήθεια που προσφέρεται απο τους ειδικούς γίνεται μόνο εξατομικευμένα. Παρ όλα αυτά κάποιες συγχύσεις, παρεξηγήσεις και δυσκολίες τους, εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό, ως κοινές. Μια απο αυτές είναι η δυσκολία να ξεχωρίσουν πότε πρέπει να χρησιμοποιήσουν το άρθρο "της ή τις" στα θηλυκά ουσιαστικά και επίθετα. 

Έτσι είναι πολύ πιθανό να δει κανείς: 
"Να προσέχεις αυτές της ημέρες γιατί κάνει κρύο"
Υπάρχουν πολλές γραπτές ασκήσεις που επεμβαίνουν με σκοπό το παιδί να ξεμπερδέψει αυτή την παρεξήγηση. Μια εισαγωγική, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα άσκηση είναι η "Βάλε στα βαζάκια το σωστό"! 

Υλικά: δυο βαζάκια, χαρτιά post it, σελίδες Α4

Άσκηση: Ετοιμάζετε τα βαζάκια και τα χαρτιά post it όπως και εδώ. Αφού φτιάξετε ένα βαζάκι για κάθε πτώση γράφετε στα χαρτιά Α4 πολλές θηλυκές λέξεις στην Γενική ενικού και Αιτιατική πληθυντικού. 

1ο βήμα: Βάζει τις λέξεις μέσα

Αφήνετε τις λέξεις ανακατωμένες μπροστά απο το παιδί και το προτρέπετε να τις διαβάζει και να τις βάζει στο σωστό βάζο. 

Για την Γενική ενικού.


Για την Αιτιατική πληθυντικού.


2ο βήμα: κάνει προφορικές προτάσεις.

Παράλληλα για πολλές απο αυτές τις λέξεις ζητάτε απο το παιδί να φτιάξει προφορικά μικρές προτάσεις πχ. "Το χρώμα της γρανίτας είναι κόκκινο" ώστε να κατανοεί και τη χρήση των πτώσεων στη γλώσσα.

3ο βήμα: γράφει φράσεις

Στο φύλλο βελτίωσης γραφής γράφει πολλές φράσεις αναγνωρίζοντας το σωστό άρθρο κάθε φορά.



Tip: 
Η ασκήσεις αυτές εμπλουτίζονται ακόμα περισσότερο όσο το παιδί κατανοεί, εξελίσσεται και μπορεί να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας!

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες ως άσκηση παρέμβασης απο εκπαιδευτικούς και ειδικούς θεραπευτές.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter