Η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ειδική Παιδαγωγός, Άσπα Μητρακάκη αναλύει ασκήσεις, μεθόδους, στρατηγικές για τα παιδιά με Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.
Σελίδες
▼
Χρόνια πολλά! Ευχές για όμορφες γιορτές!
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, παίρνουμε μια πρώτη ανάσα. Ξεκουραζόμαστε, γεμίζουμε ενέργεια και πολύ σύντομα τα ξαναλέμε με νέες ιδέες και συνεργασίες για το ταξίδι μας στον κόσμο της Ειδικής αγωγής!
Προσωπικά, για τη χρονιά που πέρασε, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις οικογένειες και τους μαθητές μου που όλοι μαζί καταφέραμε να φτάσουμε τους στόχους που είχαμε βάλει. Τέλος να ευχαριστήσω τους συναδέλφους ειδικούς θεραπευτές, από όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό, που με εμπιστεύτηκαν για μια σχέση εποπτείας που οδήγησε και τις δυο πλευρές σε νέα μονοπάτια μεθόδων, ασκήσεων και τρόπων που βρήκαν χώρο στην ειδική αγωγή παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και να υποδεχτούμε όλοι μας ένα όμορφο 2020!
Χρόνια πολλά!
Άσπα Μητρακάκη
Το πιο γρήγορο χριστουγεννιάτικο δέντρο!
Μια γρήγορη κατασκευή για τα Χριστούγεννα!
Μέσα σε αυτό το κλίμα, κάθε χρόνο, αυτή την εποχή επιλέγω μια γρήγορη κατασκευή για να παρουσιάσω στο blog που μπορεί να δώσει στις συνεδρίες έναν πιο διασκεδαστικό χαρακτήρα. Μια κατασκευή που μπορεί να γίνει εύκολα από παιδαγωγούς και γονείς!
Φέτος θα δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ένα απλό δεντράκι με λίγα υλικά.
Υλικά: γλωσσοπίεστρο, πράσινο χαρτί (ή πράσινα στρογγυλά post it ), κίτρινο χαρτί, κόλλα
Αρχικά κόβουμε στρογγυλά χαρτάκια και τα διπλώνουμε στη μέση.
Μετά βάζουμε ανά δυο τα χαρτάκια το ένα μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε λίγη κόλλα στις άκρες για να σταθεροποιηθούν καλύτερα.
Βάζουμε κάθε ζευγάρι το ένα μέσα στο άλλο. Σχηματίζοντας σιγά σιγά ένα δέντρο.
Γυρίζουμε ανάποδα το δέντρο και κολλάμε το ξυλάκι.
Έχουμε ήδη φτιάξει ένα μικρό αστεράκι για την κορυφή του δέντρου.
Καλά Χριστούγεννα!
Ενημερωθείτε για:
Το dyslexia ρητό της ημέρας! Οι μορφές της δυσλεξίας!
❝Όσοι εκπαιδεύουν παιδιά με δυσλεξία γνωρίζουν καλά πως "οι μορφές της δυσλεξίας" είναι όσες και οι περιπτώσεις των ανθρώπων με δυσλεξία!❞
Ενημερωθείτε για:
Δείξε μου πως το έκανες! Κιναισθητικές ασκήσεις για την αναγνώριση γραμμάτων!
Για άλλη μια φορά η Κιναίσθηση πρωταγωνιστεί!
Η ειδική παιδαγωγός, σε εξ αποστάσεως εποπτεία από την Κύπρο, χρειάζεται να προετοιμάσει ένα αγόρι με μαθησιακές δυσκολίες, για την εισαγωγή του στο Δημοτικό σχολείο. Ο μαθητής φοιτά για δεύτερη φορά στο Νηπιαγωγείο και είναι αναγκαίο να ενισχυθεί σε διάφορες δεξιότητες όπως στην αναγνώριση των γραμμάτων και αριθμών.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού του προγράμματος παρέμβασης έχουν συμπεριληφθεί αρκετές δραστηριότητες για την γνωριμία και εκμάθηση των γραμμάτων. Στις ασκήσεις αυτές ο μικρός μαθητής συμμετέχει Κιναισθητικά και αισθητηριακά. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική καθώς η απεμπλοκή του από δραστηριότητες, που απαιτούσαν αποκλειστικά γραφή με μολύβι και χαρτί, δημιούργησε κίνητρο και αύξησε το ενδιαφέρον.
Εδώ η συνάδελφος εφαρμόζει τις ασκήσεις που σχεδιάσαμε για την ανακάλυψη γραμμάτων!
Εδω θα δείτε παραδείγματα από τις ασκήσεις που παιδαγωγοί σε εποπτεία εφάρμοσαν σε παιδιά με διαφορετικές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Εδω θα δείτε παραδείγματα από τις ασκήσεις που παιδαγωγοί σε εποπτεία εφάρμοσαν σε παιδιά με διαφορετικές ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: μπίλιες που φουσκώνουν με νερό (ανθοπωλεία), όσπρια, μαγνητικά γράμματα
Σε ένα μπολ η παιδαγωγός άφησε με νερό τις χρωματιστές μπίλιες να φουσκώσουν και έκρυψε μέσα τα μαγνητικά γράμματα.
Ο μαθητής έψαχνε και έβρισκε τα γράμματα. Κάθε γράμμα που έβρισκε έλεγαν φωνητικά τον ήχο του και το άφηναν δίπλα.
Σε επόμενη συνεδρία χρησιμοποιήθηκαν όσπρια και η άσκηση συνεχίστηκε με την ίδια διαδικασία. Ο μαθητής έβαζε μέσα το χέρι του, ανακάλυπτε ένα ένα τα γράμματα και κάθε φορά έλεγε ποιο γράμμα βλέπει και το έδινε στην παιδαγωγό του.
Η δραστηριότητα εμπλουτίστηκε και με ενίσχυση της Λεπτής κινητικότητας. Με μια θήκη του τσαγιού προσπαθούσαν να πιάσουν τα γράμματα!
Ο μικρός μαθητής διασκέδασε τη διαδικασία και πλέον μπορεί να αναγνωρίζει μεγάλο μέρος των γραμμάτων.
*Ευχαριστούμε θερμά την ειδική παιδαγωγό για την όμορφη δουλειά της και τη διάθεση των φωτογραφιών.
Ενημερωθείτε για:
Το dyslexia ρητό της ημέρας! Η δύναμη της σκέψης!
❝Ενισχύοντας τα θετικά συναισθήματα για τον εαυτό του, βοηθάμε το παιδί με δυσλεξία να καλλιεργήσει μια θετική προσωπικότητα, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες του. Η εικόνα που έχει για τον εαυτό του είναι αυτή που θα καθορίσει την απάντηση που θα δώσει στις προκλήσεις που θα δεχτεί και όχι οι δυσκολίες του, τις οποίες θα μάθει να αντιμετωπίζει.❞
Ενημερωθείτε για:
Δείξε μου πως το έκανες! Εναλλακτική διδασκαλία στην παραγωγή λέξεων
Άλλο ένα πρόγραμμα παρέμβασης σχεδιάστηκε για ένα κορίτσι με ιδιαίτερες δυσκολίες διατήρησης της προσοχής και συγκέντρωσης, οι οποίες εκφράζονται αρκετά έντονα όταν χρειάζεται να συντάξει τις σκέψεις της γραπτά.
Με την ειδική παιδαγωγό, σε εποπτεία εξ αποστάσεως (Αθήνα), σχεδιάζουμε στρατηγικές και ασκήσεις για την οργάνωση και δόμηση της σκέψης με στόχο τη βελτίωση στην επεξεργασία και παραγωγή του γραπτού λόγου.
Δείτε εδώ πως ειδικοί παιδαγωγοί σε εποπτεία διδάσκουν παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.
Ως παιδαγωγικό εργαλείο χρησιμοποιήσαμε την εικόνα και σχεδιάσαμε μια δραστηριότητα για την ενίσχυση της μορφολογίας και σημασιολογίας των λέξεων. Σκοπός είναι η παραγωγή λέξεων.
Η εικόνα βρίσκεται στο κέντρο. Με έντονα γράμματα τονίζουμε το κομμάτι της λέξης που παραμένει ίδιο σε όλη την οικογένεια των λέξεων.
Για μεγαλύτερη ενίσχυση γράφουμε στο πάνω μέρος του τετραδίου τις κατηγορίες καθώς και τις καταλήξεις των λέξεων που θέλουμε να προκύψουν:
- επίθετα, ρήματα, ουσιαστικά, σύνθετες λέξεις κλπ.
- -άκι, -ίδιο, -άρα, -άκος κλπ.
Ενημερωθείτε για:
Το dyslexia ρητό της εβδομάδας! Τα λάθη είναι δημιουργία!
❝Τα περισσότερα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία σταματούν να δοκιμάζουν. Μπροστά στην πιθανότητα να κάνουν "άλλη μια φορά λάθος" αδυνατούν να ξεκινήσουν καν την προσπάθεια. Η ελευθερία του να μπορούν να κάνουν λάθη δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για να ξεκινήσει το παιδί με δυσλεξία να δοκιμάζει, δίνοντας έτσι το περιθώριο να ξεδιπλώσει τις μοναδικές σκέψεις του!❞
Ενημερωθείτε για: