Σελίδες

Πώς πηγαίνει το αυτοκίνητο; Δυσλεξία & Επιρρήματα


Η Δυσλεξία κάνει έντονα την εμφάνιση της στη ζωή του ατόμου με την εισαγωγή του στην εγγράμματη παιδεία. Η έναρξη της σχολικής ζωής είναι η χρονική στιγμή που αναδύεται η δυσκολία στην επεξεργασία και παραγωγή του λόγου όπου και θα το ακολουθεί σε όλη την ακαδημαϊκή του ζωή. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν καίριες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της λειτουργικότητας του σε ότι έχει σχέση με τις γλωσσικές πληροφορίες. 

Μια άσκηση που βοηθά με κιναισθητικό τρόπο στην κατανόηση της χρήσης των επιρρημάτων είναι η: "Πως πηγαίνει το αυτοκίνητο;" Σε αυτή την άσκηση θα ασχοληθούμε με τη κατηγορία των Τροπικών επιρρημάτων.

Υλικά: χαρτόνι, pipe cleaners, χάντρα, μαύρος μαρκαδόρος, φωτογραφία αυτοκινήτου

Άσκηση: Σε ένα χαρτόνι κάνετε δυο τρύπες και περνάτε (όπως στην εικόνα) το pipe cleaner αφού έχετε πρώτα περάσει τη χάντρα. Στο πάνω μέρος του χαρτονιού κολλάτε μια εικόνα ενός αυτοκινήτου και γράφετε την ερώτηση: Πως πηγαίνει το αυτοκίνητο; Απο κάτω γράφετε πολλά τροπικά επιρρήματα. Κάνετε την ερώτηση στο παιδί και κάθε φορά πηγαίνει τη χάντρα σε μια λέξη και φτιάχνει μια προφορική πρόταση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση εργαστήκαμε με τα τροπικά επιρρήματα. Η άσκηση μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογα για όλες τις κατηγορίες των επιρρημάτων κάνοντας κάθε φορά τη κατάλληλη ερώτηση:

  • Πότε έφτασε το αυτοκίνητο; (χθες, σήμερα, αύριο, πριν, πέρυσι, τότε, τώρα, ύστερα κτλ.)
  • Που πηγαίνει το αυτοκίνητο; (κάτω, δεξιά, αριστερά, εκεί, εδώ, πάνω, απέναντι, πίσω κτλ.) 
  • Πόσο κοστίζει το αυτοκίνητο; (πολύ, λίγο, όσο, κάμποσο, αρκετά, τόσο, περισσότερο κτλ.)

Επίσης επεκτάσεις αυτής της άσκησης είναι και οι εξής:
  • να γράψει προτάσεις με τα επιρρήματα
  • να γίνουν ασκήσεις για την ορθογραφία τους
  • να τα εντοπίσει σε προτάσεις
  • να τα εντοπίσει σε κείμενο
  • να βρείτε ένα κείμενο που έχει γράψει πρόσφατα και να εντάξετε μέσα όπου ταιριάζει Τροπικά επιρρήματα


Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία για την εκμάθηση και σωστή χρήση των επιρρημάτων στο λόγο. Επίσης σε όλα τα παιδιά που θέλουν να εξασκηθούν στη κατηγορία των επιρρημάτων. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Αφιέρωμα σε φτηνά παιδαγωγικά παιχνίδια (3)

Παρουσίαση, σε ένα τρίτο άρθρο, φτηνών παιδαγωγικών παιχνιδιών.


Σκηνή
συμβολικό παιχνίδι




Προσφέρει: Ερεθίσματα και αφορμή για συμβολικό παιχνίδι. Δημιουργεί ένα κρησφύγετο στο δωμάτιο του παιδιού και ενισχύει τη διαδικασία της αναπαράστασης και της μίμησης. Επίσης βοηθά εξαιρετικά στην αδρή κινητικότητα των μικρών παιδιών.

Δραστηριότητα: Το παιδί μόνο του ή με άλλα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιήσει συμβολικά το παιχνίδι των σκηνών με διάφορους τρόπους στήνοντας ένα φανταστικό σκηνικό. Το συμβολικό παιχνίδι είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο που κατακτά το παιδί απο τους 18 μήνες της ζωής του. Μπορείτε να εμπλουτίσετε το παιχνίδι του με διάφορα αντικείμενα πχ. πιάτα, κατσαρόλες, ρούχα μεταμφίεσης, ψεύτικα ζωάκια, φακό κτλ. Επίσης άλλη μια ιδέα είναι να συμμετέχετε και εσείς σε αυτό το εικονικό σπίτι διαβάζοντας εκεί τα παραμύθια του.

Λεξιλόγιο: Λέξεις/φράσεις μεταφοράς και παρομοίωσης πχ. αυτό είναι σαν...., αυτό μοιάζει με...... και οδηγίες κίνησης πχ. μπες, βγες, σκύψε, γονάτισε κτλ.


Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 18 μηνών και είναι χρήσιμο για παιδιά με δυσκολίες στην ανάπτυξη του συμβολικού παιχνιδιού και της αδρής κινητικότητας.


Καθρέφτης
μίμηση/συντονισμός 




Προσφέρει: Είναι ένα βασικό εργαλείο για να αναπτύξει το παιδί μίμηση, να αναγνωρίσει τον εαυτό του και τα μέλη του σώματος του και να ενισχύσει το συντονισμό κινήσεων.

Δραστηριότητα: Τοποθετήστε απέναντι του το καθρέφτη και αφήστε αρχικά το παιδί να επεξεργαστεί τον εαυτό του. Κάνετε γκριμάτσες και προτρέψετε το να τις μιμηθεί μπροστά στο καθρέφτη. Τέλος μπορείτε να του ζητήσετε καθώς βλέπει τον εαυτό του στο καθρέφτη να αγγίξει το δεξί-αριστερό μάτι/αυτί/χέρι/μάγουλο, πάνω-κάτω χείλος, πιγούνι κτλ.
Λεξιλόγιο: Λέξεις αναγνώρισης μελών του σώματος και κατεύθυνσης.

Απευθύνεται: Σε παιδιά απο τη προσχολική ηλικία και είναι χρήσιμο και για παιδιά με δυσκολίες στο συντονισμό κινήσεων, στη μίμηση.

*τα συγκεκριμένα παιχνίδια μπορείτε να τα βρείτε στο ΙΚΕΑ

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  




Το κυνήγι του χαμένου γράμματος! Παιχνίδι πρώτης γραφής & ανάγνωσης

Η επαφή των παιδιών με το κόσμο του γραπτού λόγου ξεκινά απο νωρίς και είναι συνεχής και αδιάκοπη. Τα μηνύματα μέσα απο αυτόν είναι διαρκή και βρίσκονται παντού γύρω του. Για αυτό και ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας απο νωρίς μπορεί να διακρίνει ποιο σύμβολο είναι γράμμα και ποιο όχι. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αναγνωρίσουν ποια είναι τα γράμματα αλλά πολλές φορές ειδικά στη περίοδο της πρώτης γραφής-ανάγνωσης δυσκολεύονται να τα διαβάσουν, θυμηθούν, προφέρουν σωστά.

Ένα ενισχυτικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας, παιδιά που φοιτούν στη Α' Δημοτικού και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες που ακόμα μπερδεύουν ή δεν θυμούνται γράμματα είναι: "Το κυνήγι του χαμένου γράμματος!" Πρόκειται για ένα πολύ απλό παιχνίδι που γίνεται εκτός σπιτιού.

Υλικά: ένα μικρό μπλοκ, μαρκαδόροι, μολύβι

Παιχνίδι: Γράφετε σε ένα μικρό μπλοκ, που το παιδί μπορεί να κρατήσει άνετα στο χέρι του, όλα τα γράμματα του αλφάβητου, κεφαλαία και μικρά. 




Έπειτα στο περίπατο σας με το παιδί του δίνετε να κρατά το μπλοκ και λέτε ότι πρέπει να βρείτε τα χαμένα γράμματα! Σε κάθε πινακίδα ή ταμπέλα σταματάτε, του δίνετε χρόνο και αυτό πρέπει να κυκλώσει στο μπλοκ ένα (ή περισσότερα) απο τα γράμματα που βλέπει στη πινακίδα.

Ένα παράδειγμα:



Σε αυτό το παράδειγμα το παιδί θα μπορούσε να σταθεί μπροστά απο το μαγαζί παρατηρώντας τα γράμματα και κυκλώνοντας κάποιο απο αυτά που έχει στο μπλοκ του!
Tip: Προετοιμάστε το παιδί ήδη απο το σπίτι πληροφορώντας το ότι βγαίνετε για να παίξετε και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά με δυσκολίες να κατακτήσουν τα γράμματα, σε παιδιά στη Α' Δημοτικού και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορεί να γίνει απο γονείς και ειδικούς θεραπευτές.

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  




Όταν ο λύκος πεινάει! Ένα διασκεδαστικό βιβλίο


Ο Εδμόνδος Ευπατρίδης πεινάει. Πεινάει πολύ. Και θέλει να φάει ένα κουνέλι. Ένα ωραίο, τροφαντό, οικόσιτο κουνέλι.
Γι' αυτό αποφασίζει να πάει στη πόλη.
Στην πόλη όμως, τα κουνέλια έχουν γείτονες.
Κι οι γειτονες μπορεί να είναι πολύ απαιτητικοί. 'Η και πολύ ευγενικοί.....
Καημένε Εδμόνδε, τι σου έμελλε να πάθεις!



Η συγγραφέας Christine Naumann-Villemin έγραψε ένα διασκεδαστικό παραμύθι για έναν κομψό Λύκο που έτσι τα έφερε η ζωή και απο σαρκοφάγος έγινε... χορτοφάγος. Για αυτή του την αλλαγή ευθύνονται μια γαλοπούλα, ένας αρκούδος, μια νυφίτσα, μια αγελάδα και στο τέλος η όμορφη Κοντίτα! Η υπέροχη εικονογράφηση έγινε απο τη Kris Di Giacomo, η μετάφραση απο τον Φίλιππο Μανδηλαρά και κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.




Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Τι κάνει και Πώς είναι; Άσκηση Δυσλεξίας & Γραμματικής




Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι η ανάκληση της σωστής λέξης καθώς και η ορθή χρήση της στο γραπτό λόγο είναι ένα δύσκολο έργο για τα παιδιά με Δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Η μνήμη εργασίας δεν μπορεί πάντα να ανταποκριθεί αλλά και η κατάκτηση της γραμματικής αναγνώρισης των λέξεων πχ. αυτό είναι ρήμα είναι επίσης δύσκολο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

Για αυτό το λόγο γίνονται πλήθος ασκήσεων όπου με τα σωστά εργαλεία βοηθούν να γίνουν πιο εύκολοι για το Δυσλεξικό παιδί οι γραμματικοί κανόνες αλλά και η λειτουργική χρήση τους στο γραπτό λόγο. Μια άσκηση με αυτό το στόχο είναι και η: “Τι κάνει και Πώς είναι;”

Άσκηση: Με εργαλείο μας την εικόνα ενός ζώου ή αντικειμένου, την οποία κολλάμε στο πάνω μέρος μιας σελίδας Α4, φτιάχνουμε δυο στήλες. Η μια αναφέρεται στο Τι κάνει και η άλλη στο Πως είναι. Με αυτό το τρόπο το παιδί προτρέπεται να γράψει Ρήματα και Επίθετα σχετικά με το κάθε ζώο ή αντικείμενο.

Το Δυσλεξικό και με μαθησιακές δυσκολίες παιδί είναι πιθανό πολύ σύντομα να “παραπονεθεί” ότι δεν μπορεί να σκεφτεί άλλες λέξεις. Με ερωτήσεις που κατευθύνουν το παιδί να ανακαλέσει τη λέξη προσπαθούμε να βοηθήσουμε πχ. Σκέψου πως μετακινείται το φίδι. Με ποιο τρόπο; η απάντηση είναι κυλιέται, σέρνεται, κτλ.

Tip: Η άσκηση αυτή θα βγάλει στην επιφάνεια πολλές λέξεις που το παιδί είναι πιθανό να μην γνωρίζει τη σημασία τους ή να τις έχει παρανοήσει. Με παραδείγματα προσπαθούμε να εξηγήσουμε.

Νέες ασκήσεις που προκύπτουν: 
  • Να φτιάξει προτάσεις με κάποιες απο τις λέξεις.
  • Να φτιάξει μια μικρή ιστορία (παράγραφο) με το ζώο της εικόνας και κάποιες απο τις λέξεις.
  • Να κλίνει λέξεις.
  • Να σχηματίσει οικογένειες λέξεων.
  • Να γράψει τον ορισμό κάποιων λέξεων.
  • Ασκήσεις ορθογραφίας των λέξεων.

Παράδειγμα εφαρμογής:


Αγόρι Δ' δημ. για εμπλουτισμό λεξιλογίου!



Εφαρμογή της άσκησης 

Ο γονέας, σε εξ αποστάσεως εποπτεία, εφαρμόζει στο σπίτι, με το παιδί με ΕΜΔ, την άσκηση για εμπλουτισμό λεξιλογίου.




Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ως άσκηση γραμματικής και λεξιλογίου. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.



Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Το Parking!! Άσκηση Δυσαναγνωσίας & Γραμματικής


Δυσαναγνωσία: η αδυναμία να διαβάσω άνετα, με ροή και ρυθμό αλλά και να κατανοήσω τα ήδη διαβασμένα. 

Αυτό συνήθως είναι ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει τα παιδιά με Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές δυσκολίες και συχνά επιμένει στον χρόνο. Έτσι ένα παιδί με γενική καλή επίδοση στο σχολείο μπορεί να εμφανίζεται ως ένας δυσλειτουργικός αναγνώστης. 

Τα αίτια αν και δεν έχουν διευκρινιστεί έχουν να κάνουν με τη ξεχωριστή νευροανατομία του εγκεφάλου που δυσκολεύεται στην αποκωδικοποίηση των γραφημικών συμβόλων και στον λειτουργικό χειρισμό των γλωσσικών πληροφοριών.

Σε παιδιά που δυσκολεύονται στην ανάγνωση οι ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της είναι απαραίτητο δίνονται σε μεγάλη ποικιλία . Η παρακάτω άσκηση, η οποία λέγεται: Το parking!! εφαρμόστηκε σε ένα παιδί Β' Δημοτικού με έντονα προβλήματα στην ανάγνωση, που είχε ως ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αυτοκίνητα.

Υλικά: χαρτόνι, μαρκαδόροι, αυτοκινητάκι

Άσκηση: Φτιάχνουμε στο χαρτόνι την κάτοψη απο ένα parking με τις θέσεις γύρω γύρω. Μέσα σε κάθε θέση γράφουμε λέξεις της φωνοτακτικής δομής που θέλουμε κάθε φορά να ενισχύσουμε.




Σημειώνουμε ένα σημείο εκκίνησης που απο αυτό θα ξεκινά κάθε φορά και σε αυτό θα καταλήγει το αυτοκίνητο.




Προτρέπουμε να "παρκάρει" το αυτοκίνητο στη λέξη που θα ακούσει. 




Εδω ξεκινήσαμε με λέξεις δισύλλαβες, τρισύλλαβες, τετρασύλλαβες της μορφής ΣΦ (σύμφωνο-φωνήεν). 

Για καλύτερη Φωνημική ενημερότητα τις έγραψε και στο φύλλο βελτίωσης γραφής ενώ στο τέλος επιλέξαμε κάποιες απο αυτές και ο μαθητής δημιούργησε προτάσεις.

Μπορούν να προκύψουν πολλές παραλλαγές της άσκησης. 
Μερικές από αυτές:
  • να συμπεριλάβουμε λέξεις απο όλες τις μορφές πχ. δισύλλαβες (σφσ) κτλ.
  • να ζητάμε να αναγνωρίσει και να παρκάρει σε μια κατηγορία λέξεων πχ. στα ρήματα, επίθετα, ουσιαστικά, επιρρήματα κτλ.
  • να παρκάρει σε περισσότερες απο μια λέξεις της επιλογής του και να φτιάχνει με αυτές προτάσεις.
  • να παρκάρει σε άκλιτες λέξεις.
  • να παρκάρει μόνο σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο σε διάφορα ρήματα πχ. ζεσταίνεσαι, τρέχεις κτλ.
  • να ξεχωρίσει την Ενεργητική ή Παθητική φωνή.
  • να αναγνωρίσει και να παρκάρει σε συγκεκριμένο χρόνο ρημάτων πχ. Αόριστο

Tip
Χρησιμοποιήστε την άσκηση σε μεγάλο τραπέζι ή στο πάτωμα για να μπορεί το παιδί να κινείται άνετα και πραγματικά να γίνει η άσκηση ένα κιναισθητικό παιχνίδι.




Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com



Η κρυμμένη προπαίδεια! Μαθηματικά & Μαθησιακές δυσκολίες


Η προπαίδεια είναι ένα δύσκολο απομνημονευτικό κομμάτι των μαθηματικών για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες!

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έχουν δημιουργηθεί διάφορες μέθοδοι και στρατηγικές ή τρικ για την ευκολότερη εκμάθηση της όπως είναι η εικονογραφική μέθοδος.  Οι ασκήσεις που εφαρμόζονται για την αποτελεσματικότερη εγκατάσταση της προπαίδειας στη μνήμη εργασίας συνδυάζουν μια πιο βιωματική προσέγγιση με το παιχνίδι ως παιδαγωγικό μέσο.

Άλλη μια τέτοια άσκηση είναι και η Κρυμμένη προπαίδεια! καθώς βασίζεται στην επίλυση ενός Κρυπτόλεξου.

Άσκηση: Φτιάχνουμε έναν πίνακα και γράφουμε αριθμούς στα κουτάκια ώστε οι συνδυασμοί κάποιων απο αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητάμε απο το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα. Σκοπός είναι, όπως φαίνεται και στην εικόνα, με ένα high lighter να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις όπου τις εντοπίζει. 

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαίδευση σε άλλες μαθηματικές πράξεις πχ. Προσθέσεις, Αφαιρέσεις κτλ.

Tip: Για να βοηθήσουμε την Οπτική διάκριση και συγκέντρωση σε παιδιά με Δυσλεξία όταν χρειάζεται να αναζητήσουν μέσα σε κρυπτόλεξα χρησιμοποιούμε ένα χάρακα. Ο χάρακας κρύβει το υπόλοιπο κομμάτι του κρυπτόλεξου ώστε να μπορεί το παιδί να κοιτά με μεγαλύτερη προσοχή την οριζόντια ή κάθετη σειρά που εξετάζει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία, Δυσαριθμησία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για την εκπαίδευση της προπαίδειας. Επίσης μπορεί να γίνει και σε όλα τα παιδιά για εξάσκηση και καλύτερη συγκέντρωση. Εφαρμόζεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.



Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!

✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι! Δελτίο καιρού μια άσκηση για τη Δυσλεξία



Στη προσπάθεια μας να βοηθήσουμε το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες να γράψει κείμενα αποτυπώνοντας τις ιδέες του σε καθαρά νοήματα είναι απαραίτητο να το φέρουμε σε επαφή με διαφορετικούς τύπους γραφής. Μια περίληψη, μια ανακοίνωση, ένα γράμμα χρειάζονται διαφορετικό κώδικα γραπτού λόγου και δομή κειμένου.

Μια πρωτότυπη άσκηση γραπτού λόγου είναι το Δελτίο Καιρού. Πρόκειται για μια άσκηση που αναγκάζει το παιδί να γράψει μικρές και σαφείς προτάσεις, δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες παίζοντας με όρους και σημεία του ορίζοντα.

Άσκηση: Βρίσκετε εικόνες απο τις 4 εποχές του χρόνου. Για κάθε εικόνα φτιάχνετε μια σελίδα που να μπορεί να γράψει ένα μικρό δελτίο καιρού. Προτού ξεκινήσει του υποδεικνύετε ένα παράδειγμα το οποίο συζητάτε μαζί και εξηγείτε την ορολογία. Όπως:

"Αύριο 19 Απριλίου στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός. Μέχρι το μεσημέρι θα έχουμε ηλιοφάνεια ενώ απο το απόγευμα αναμένεται να βρέξει στα Δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο +15 έως +20 βαθμούς Κελσίου."


Καλοκαίρι




Χειμώνας


Θα βοηθούσε να παρακολουθήσετε μαζί τη παρουσίαση ένα δελτίου καιρού και να εξηγήσετε την ορολογία:



Λεξιλόγιο: μποφόρ, Κελσίου, άνεμοι, Βόρειοι, Νότιοι, Δυτικά, Ανατολικά, κυμαίνεται, ηλιοφάνεια, καταιγίδα, βροχόπτωση, αύξηση, μείωση κτλ.

Tip: Με αφορμή το κείμενο θα αποκαλυφθούν και τα κενά του δυσλεξικού παιδιού στο προσανατολισμό. Με αφορμή την άσκηση με τη βοήθεια ενός χάρτη θα μπορέσετε να εξηγήσετε εκ νέου τα σημεία του ορίζοντα.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζεται να εκπαιδευτούν στη σαφήνεια του γραπτού λόγου. Μπορεί να αποτελέσει άσκηση και για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Ο τροχός των λέξεων! Δυσλεξία & Παραγωγή λόγου



Η ευρηματικότητα μετατρέπει τις ασκήσεις σε παιχνίδι!

Κατά την προσπάθεια να επιτύχουμε το στόχο της παραγωγής λόγου, σε παιδιά με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, προκύπτουν πολλές ασκήσεις σε μορφή παιχνιδιού ώστε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να αυξήσουμε το κίνητρο. Έτσι στα πλαίσια των Ειδικών Μαθημάτων Δυσλεξία at home μια απο τις παραπάνω ασκήσεις είναι και η: "Διάλεξε από τον τροχό και κάνε προτάσεις"!

Υλικά: χαρτί Α4, μαρκαδόροι, διαβήτης και χάρακας

Οδηγίες: Μέσα σε ένα μεγάλο κύκλο χωρίζετε σε τμήματα και συμπληρώνετε λέξεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε ουσιαστικά και επίθετα.


τροχός, λέξεις, προτάσεις, δυσλεξία

Το παιδί επιλέγει τα κατάλληλα ζευγάρια ουσιαστικών-επιθέτων κάθε φορά και δημιουργεί προτάσεις. 


τροχός, λέξεις, προτάσεις,δυσλεξία

Ο τροχός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλά ζευγάρια και να ενισχύσουμε έτσι γνώσεις γραμματικής και παραγωγής λόγου:

  • ουσιαστικά και ρήματα πχ. παιδί-παίζει
  • σύνθεση συλλαβών/λέξεων πχ. μ-α, νε-ρο
  • σύνθεση σύνθετων λέξεων πχ. μολύβι και θήκη
  • ένωση παράγωγων λέξεων της ίδιας οικογένειας πχ. δάσος-δασοφύλακας
Η επέκταση της άσκησης επιβάλλει τη χρήση των ζευγαριών σε προτάσεις.

✺ Παράδειγμα εφαρμογής:





Tip
Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στα Μαθηματικά πχ. να χρωματίσει με το ίδιο χρώμα την πρόσθεση και το σωστό αποτέλεσμα!




Αν είστε ειδικοί θεραπευτές: κάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




Αν είστε γονείς: κάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για την παρέμβαση με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες!





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram