"Ρίξε στο κέντρο"!! Παιχνίδι συγκέντρωσης & συντονισμού.


Το παιδί ανάλογα με την ηλικία του αναπτύσσει, εξελίσσει και τελειοποιεί διάφορες δεξιότητες. Τα αναπτυξιακά ορόσημα κάθε ηλικίας είναι συγκεκριμένα και η παιδιατρική και αναπτυξιολογική αξιολόγηση βοηθά να συμπεράνουμε αν το κάθε παιδί τα έχει κατακτήσει. 

Δραστηριότητες που συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη έχουν σχέση με: αδρή και λεπτή κινητικότητα, γνωστικές δεξιότητες, συντονισμό χεριού-ματιού, συγκέντρωση κτλ. Ένα εύκολο παιχνίδι είναι και το: "Ρίξε στο κέντρο"!!

Υλικά: χαρτοταινία, μπαλάκια διαφόρων μεγεθών (μπίλιες, πορτοκάλια, λεμόνια, μπάλες τένις, μπάλες πιγκ-πογκ κτλ)

Παιχνίδι: Φτιάχνετε ομόκεντρους κύκλους με την χαρτοταινία πάνω στο πάτωμα. Τοποθετείτε το παιδί μακριά απο τους κύκλους. Δίνετε το μπαλάκι στο παιδί και προσπαθεί ρίχνοντας με τη σωστή δύναμη να το βάλει στο κέντρο. Αν είναι περισσότερα παιδιά το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Διαφορετικά παίξτε μαζί εναλλάξ.

Οφέλη: Βοηθά στο συντονισμό χεριού-ματιού και στη συγκέντρωση. Καλυτερεύει την λεπτή κινητικότητα προσπαθώντας το παιδί να πιάσει τα μπαλάκια των διαφόρων μεγεθών. Τα διάφορα μεγέθη συμβάλλουν να συνειδητοποιήσει τη διαφορετική δύναμη που χρειάζεται κάθε φορά να ασκήσει στο μπαλάκι για να το κατευθύνει εκεί που θέλει. Επίσης βοηθά και στη σωστή στάση του κορμού και την ισορροπία αφού η κατεύθυνση της μπάλας εξαρτάται απο τη στάση και τη θέση του σώματος.

Tip: Μπορεί να είναι και ένα ομαδικό παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά με τα ίδια οφέλη. Βάζετε βαθμούς σε κάθε κύκλο οπότε υπάρχει η δυνατότητα να κρατούν σκορ και έτσιτο παιχνίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και σε παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ενώ με την κατάλληλη παραλλαγή μπορεί να παιχτεί και απο παιδιά σχολικής ηλικίας. Μπορεί να παιχτεί με γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

*ιδέα βασισμένη απο το: What to expect

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!