Με το καρότο ζωγραφίζω! Ένα παιχνίδι Έκφρασης & Λεπτής κινητικότητας.


Η δημιουργικότητα και η παραγωγή έργου είναι απο τα πιο σπουδαία δώρα που μπορούμε να χαρίσουμε στα παιδιά όλων των ηλικιών. Ειδικά οι διακοπές και οι μέρες της χαλάρωσης προσφέρονται για τέτοιους πειραματισμούς. Άλλωστε όπως έχει τονιστεί πολλές φορές η ευκαιρία που δίνουμε στο παιδί να φτιάξει, να κατασκευάσει, να δοκιμάσει λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος για την επαφή με τον ενήλικα. 

Στα παιδιά με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που οι ακυρώσεις και οι ματαιώσεις είναι παρούσες στη καθημερινή τους ζωή αποτελεί βασική προτεραιότητα να χαρίσουμε στιγμές που το παιδί θα εκφραστεί και θα παράξει έργο το οποίο δε μπαίνει σε αξιολόγηση και κριτική.

Ένα πολύ δημιουργικό παιχνίδι είναι η Ζωγραφική με Λαχανικά!!

Υλικά: χαρτόνι, υγρές μπογιές, λαχανικά (καρότα, μήλα, πατάτα κτλ.) Γενικά προτιμάμε σκληρά λαχανικά για να αντέχουν στη μπογιά και στη πίεση.

Παιχνίδι: Κόβουμε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι. Ετοιμάζουμε πολλές και διαφορετικών χρωμάτων μπογιές. Κόβουμε τα λαχανικά και προτρέπουμε το παιδί να βουτάει πχ. το καρότο στο χρώμα και να ζωγραφίζει με αυτό στο χαρτόνι. Μπορούμε αν θέλουμε να χαράξουμε και κάποια βασικά σχέδια στο λαχανικό πχ. γεωμετρικά σχήματα για να λειτουργήσουν σαν σφραγίδες.

Οφέλη: Προώθηση αυτενέργειας, πρωτοβουλίας και βελτίωση αυτοπεποίθησης. Ενίσχυση λεπτής κινητικότητας, εκγύμναση των μικρών μυών των άνω άκρων. Εκπαίδευση στη χωρική τοποθέτηση μέσα σε πλαίσιο (χαρτόνι).

Tip: Δεν παρεμβαίνουμε απλά ενθαρρύνουμε με καλή διάθεση. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα είναι πάντα ξεχωριστό.

Απευθύνεται: Σε παιδιά όλων των ηλικιών ως ένα παιχνίδι έκφρασης, δημιουργίας και λεπτής κινητικότητας. Γίνεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!