Οι γονείς είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι! Τι μπορείτε να κάνετε το καλοκαίρι με το δυσλεξικό παιδί σας;

γονείς, παιδιά, δυσλεξία, καλοκαίρι, δραστηριότητες

Πείτε μας τι να κάνουμε όσο είμαστε σε διακοπές για να βοηθήσουμε!

Πολλοί γονείς με ρωτούν Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει το παιδί τους, που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια των διακοπών χωρίς όμως να χαρακτηριστεί ως "μάθημα"! Είναι πολύ βασικό τα παιδιά να εκμεταλευτούν τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών τους για να ξεκουραστούν και να παίξουν αλλά και να απεμπλακούν από τη λογική της απόδοσης και αξιολόγησης.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πάντα δραστηριότητες που χαρίζουν χρήσιμες εκπαιδευτικές εμπειρίες ενώ τα παιδί παίζει εφαρμόζοντας με αυτό τον τρόπο όλα αυτά που έχει μάθει!

Οι 10 + 1 δραστηριότητες:
  • Σταυρόλεξα: επιλέξτε σταυρόλεξα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. Αν δυσκολεύεται βοηθήστε προσπαθώντας να κατευθύνετε τη σκέψη του προς την αναζήτηση της σωστής λέξης. Βοηθάει στην Φωνημική επίγνωση και στην εξάσκηση της Ορθογραφίας.
  • Κρυπτόλεξα: επιλέξτε στην αρχή εύκολα και με λίγες λέξεις κρυπτόλεξα. Προσέξτε να αναφέρονται σε λέξεις που τις γνωρίζει για να μπορεί πιο εύκολα να τις αναγνωρίζει. Επίσης είναι βοηθητικό να γνωρίζει απο την αρχή τον αριθμό των λέξεων που αναζητά. Ενδυναμώνει την Οπτικής διάκριση και Συγκέντρωση.
  • Εικονόλεξα: χρησιμοποιήστε εικονόλεξα σαν μια πρωτότυπη δραστηριότητα ανάγνωσης. Κάνετε μια απλή αναζήτηση στο internet με την λέξη "εικονόλεξα" και θα ανακαλύψετε πολλά τέτοια φύλλα εργασίας. Υποστηρίζει τη ροή της Ανάγνωσης και το Λεξιλόγιο.
  • "Βρες τις διαφορές": δώστε στο παιδί τέτοια φύλλα εργασίας για να παίξει με την αναζήτηση των διαφορών ανάμεσα σε εικόνες. Αυτό το παιχνίδι ενεργοποιεί την ικανότητα της Οπτικής διάκρισης σε επίπεδο Χρώματος, Σχήματος, Μεγέθους και Προσανατολισμού.
  • "Βρες το κρυμμένο αντικείμενο": ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που ενισχύει μαθησιακά με τον ίδιο τρόπο το παιδί με δυσλεξία, όπως και η αναζήτηση των διαφορών σε εικόνες. Εξασκεί την Οπτική διάκριση και Συγκέντρωση.
  • Παζλ: στην αρχή ξεκινάμε με λίγα κομμάτια και δυσκολεύουμε σταδιακά. Η κατασκευή παζλ συμβάλλει στην Οπτική διάκριση και στο Χωρικό προσανατολισμό.
  • Κόμικ: ο συνδυασμός κειμένου και εικόνας είναι ιδανικός για το δυσλεξικό παιδί. Η ανάγνωση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα αν επιλέξετε από ένα ήρωα της ιστορίας και διαβάζετε μαζί. 
  • Γράψτε στην άμμο: γράψτε με το δάχτυλο ή με ένα ξυλάκι στην άμμο. Είναι μια εξαιρετική αισθητηριακή εμπειρία γραφής. Ενδυναμώνει τα άνω άκρα και βοηθά στη Λεπτή κινητικότητα.
  • Σχηματίστε με βότσαλα: μπορείτε να σχηματίσετε με μικρές πέτρες, γράμματα, συλλαβές, λέξεις και αριθμούς. Κάντε το για καλύτερη εντύπωση της Μορφολογίας.
  • Μετατρέψτε επιτραπέζια παιχνίδια σε δραστηριότητες ανάγνωσης: 
  • Φιδάκι: βάλτε λέξεις πάνω στα τετράγωνα με τους αριθμούς. Έτσι ο κάθε παίκτης όταν κινεί το πιόνι του πρέπει να διαβάζει και τη λέξη στη οποία "προσγειώνεται"! 
  •  Jenga: γράψτε λέξεις στα ξυλάκια. Κάθε φορά ο παίκτης που χρειάζεται να τραβήξει ένα ξυλάκι από τον πύργο πρέπει να διαβάσει τη λέξη για να την τοποθετήσει στη νέα θέση. 
Αν έχετε διάθεση να κάνετε μαθηματικά με το μικρό σας παιδί στη θάλασσα εδώ είναι οι τέσσερις διασκεδαστικοί τρόποι!


💭
❝Το παιχνίδι είναι η ανώτερη μορφή μάθησης!❞
~Albert Einstein 



 Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!