Ας ξεμπερδέψουμε τον Ενικό & Πληθυντικό στη Δυσλεξία!



Γνωστές συγχύσεις που παρουσιάζουν τα παιδιά με Δυσλεξία και άλλες Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έχουν να κάνουν με τη μορφολογία, τη φωνημική επίγνωση και τη γραμματική αναγνώριση των λέξεων με άμεση συνέπεια τη λανθασμένη χρήση των λέξεων στο γραπτό τους λόγο. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε συχνά γραπτά τους: 
-"τοις μέρες"
και παίρνουμε την απάντηση
-"Μα αφού είναι πολλές δεν πρέπει να βάλουμε /-οι/;"

Το γένος των λέξεων μπερδεύει ιδιαίτερα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν Δυσλεξία. Η αναγνώριση του Αρσενικού, Θηλυκού, Ουδέτερου πολλές φορές μοιάζει να είναι αδύνατον να κατακτηθεί. Στα πλαίσια αυτής της δυσκολίας εμπεριέχεται και το πρόβλημα: "Να ξεχωρίσω στον Πληθυντικό αριθμό αν αυτό είναι Θηλυκό ή Αρσενικό". Η ύπαρξη του κοινού άρθρου /-οι/ στον Πληθυντικό αριθμό για τα Θηλυκά - Αρσενικά είναι αρκετό για να υπάρξει αυτό το μπέρδεμα στην αντίληψη του δυσλεξικού παιδιού.

Στην ερώτηση: 
-"Ποιος είναι ο Ενικός της λέξης: οι ευγενικές;" 
είναι πολύ πιθανό να απαντήσει
-"ο ευγενικός"
Μια πολύ απλή εισαγωγική άσκηση είναι η: Ας ξεμπερδευτούμε!

Υλικά: δυο βαζάκια, χαρτιά post it, χαρτιά Α4

Άσκηση: Φτιάχνουμε τα δυο βαζάκια με τα χαρτάκια post it όπως στην άσκηση: Βάλε, βγάλε απο το βάζο και παίξε! Γράφουμε σε χαρτιά Α4 πολλά αρσενικά και θηλυκά ουσιαστικά στον Πληθυντικό αριθμό και τα κόβουμε. Τα τοποθετούμε ανακατεμένα μπροστά στο παιδί και το παιδί πρέπει κάθε μια λέξη που διαλέγει να σκεφτεί ποιο άρθρο παίρνει στον Ενικό αριθμό (όταν είναι ένας ή μια) και να την βάλει στο σωστό βαζάκι. 

Για τα Αρσενικά




και τα Θηλυκά


Tips: Αρχικά χρησιμοποιούμε μόνο ουσιαστικά και έπειτα επίθετα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται είναι απλές, σύνθετες, μικρές, πολυσύλλαβες ώστε να εξασκείται και στην ανάγνωση.

Απευθύνεται: Σε παιδιά με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες αλλά και σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας ως γλωσσικό παιχνίδι. Εφαρμόζεται εύκολα απο ειδικούς θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

2 σχόλια:

Thea είπε...

ευχαριστώ! Θα φτιάξω το παιχνίδι σήμερα κιόλας:-)

A. είπε...

Εγώ ευχαριστώ και περιμένω νέα απο την εφαρμογή!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!