19 Νοε 2013

Ο τροχός των λέξεων! Δυσλεξία & Παραγωγή λόγουΚατά τη προσπάθεια να επιτύχουμε το στόχο της παραγωγής λόγου σε παιδιά με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες πολλές ασκήσεις σε μορφή παιχνιδιού προκύπτουν ώστε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και να αυξήσεις το κίνητρο. Έτσι στα πλαίσια των Ειδικών Μαθημάτων Δυσλεξία at home μια απο τις παραπάνω ασκήσεις είναι και η: "Διάλεξε απο το τροχό και κάνε προτάσεις"!

Υλικά: χαρτί Α4, μαρκαδόροι, διαβήτης και χάρακας

Οδηγίες: Μέσα σε ένα μεγάλο κύκλο χωρίζετε σε τμήματα και συμπληρώνετε λέξεις. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχουμε ουσιαστικά και επίθετα.Το παιδί επιλέγει τα κατάλληλα ζευγάρια ουσιαστικών-επιθέτων κάθε φορά και δημιουργεί προτάσεις. Ο τροχός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει εξάσκηση με πολλούς τρόπους:

  • ουσιαστικά και ρήματα πχ. παιδί-παίζει
  • σύνθεση συλλαβών/λέξεων πχ. μ-α, νε-ρο
  • σύνθεση σύνθετων λέξεων πχ. μολύβι και θήκη
  • ένωση παράγωγων λέξεων της ίδιας οικογένειας πχ. δάσος-δασοφύλακας

Tip: Μπορεί με τον ίδιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στα Μαθηματικά πχ. να χρωματίσει με το ίδιο χρώμα τη πρόσθεση και το σωστό αποτέλεσμα

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, ανωριμότητα ως άσκηση για παραγωγής λόγου. Μπορεί να γίνει απο θεραπευτές, εκπαιδευτικούς, γονείς.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!