Η κρυμμένη προπαίδεια! Μαθηματικά & Μαθησιακές δυσκολίες


Η προπαίδεια είναι ένα δύσκολο απομνημονευτικό κομμάτι των μαθηματικών για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες!

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έχουν δημιουργηθεί διάφορες μέθοδοι και στρατηγικές ή τρικ για την ευκολότερη εκμάθηση της όπως είναι η εικονογραφική μέθοδος.  Οι ασκήσεις που εφαρμόζονται για την αποτελεσματικότερη εγκατάσταση της προπαίδειας στη μνήμη εργασίας συνδυάζουν μια πιο βιωματική προσέγγιση με το παιχνίδι ως παιδαγωγικό μέσο.

Άλλη μια τέτοια άσκηση είναι και η Κρυμμένη προπαίδεια! καθώς βασίζεται στην επίλυση ενός Κρυπτόλεξου.

Άσκηση: Φτιάχνουμε έναν πίνακα και γράφουμε αριθμούς στα κουτάκια ώστε οι συνδυασμοί κάποιων απο αυτούς να δίνουν τα γινόμενα της προπαίδειας. Ζητάμε απο το παιδί να διατρέξει προσεκτικά οριζόντια και κάθετα. Σκοπός είναι, όπως φαίνεται και στην εικόνα, με ένα high lighter να κυκλώσει αυτές τις σχέσεις όπου τις εντοπίζει. 

Η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαίδευση σε άλλες μαθηματικές πράξεις πχ. Προσθέσεις, Αφαιρέσεις κτλ.

Tip: Για να βοηθήσουμε την Οπτική διάκριση και συγκέντρωση σε παιδιά με Δυσλεξία όταν χρειάζεται να αναζητήσουν μέσα σε κρυπτόλεξα χρησιμοποιούμε ένα χάρακα. Ο χάρακας κρύβει το υπόλοιπο κομμάτι του κρυπτόλεξου ώστε να μπορεί το παιδί να κοιτά με μεγαλύτερη προσοχή την οριζόντια ή κάθετη σειρά που εξετάζει.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία, Δυσαριθμησία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για την εκπαίδευση της προπαίδειας. Επίσης μπορεί να γίνει και σε όλα τα παιδιά για εξάσκηση και καλύτερη συγκέντρωση. Εφαρμόζεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!

✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!