Το κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης!

Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία

Ένα παιδί με δυσλεξία είναι πολύ συνηθισμένο να μπερδεύει το τσ και στ!

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να εντάσσουμε ενεργά στη μάθηση τα παιδιά με Δυσλεξία και Μαθησιακές δυσκολίες. Είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο πιο πολύ εμπλέκουμε το Δυσλεξικό παιδί να παράξει μόνο του το αποτέλεσμα της γνώσης που του μεταδίδουμε τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία να κατακτήσει τη γνώση αυτή.

Μια άσκηση που πετυχαίνει το παραπάνω σκοπό, χρησιμοποιεί τη τέχνη του κολάζ για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη φωνημική επίγνωση και οπτική διάκριση! Εκτός απο τις 5+1 Ασκήσεις Δυσλεξίας για το /τσ/  θα δείξουμε άλλη μια άσκηση ως εργαλείο για τη διάκριση μεταξύ του δίψηφου συμφώνου /τσ/ και του διπλού συμφωνικού συμπλέγματος /στ/.

Υλικά: διάφορα περιοδικά, ψαλίδι, κόλλα, χαρτί Α4

Άσκηση: Γράφετε διάσπαρτα σε μια σελίδα λέξεις που περιέχουν /τσ/ και /στ/ αφήνοντας κενό στο αντίστοιχο σημείο. Το παιδί πρέπει να αναζητήσει μέσα απο περιοδικά τα γράμματα /τ/ και /σ/, να τα κόψει και να τα κολλήσει στη σωστή σειρά καλύπτοντας το κενό μέρος των λέξεων. 


Διάκριση /τσ/ και /στ/
Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία
Με το κολάζ ξεμπερδεύουμε το /τσ/ και /στ/!

Με αυτό το τρόπο το παιδί με Δυσλεξία εκπαιδεύεται: στην Οπτική διάκριση κατά τη διαδικασία αναζήτησης του ζητούμενου γράμματος μέσα απο το περιοδικό, στην λεπτή κινητικότητα και στην φωνημική ενημερότητα. Το γεγονός ότι έρχεται σε επαφή με διαφορετικές γραμματοσειρές συμβάλει ακόμα πιο πολύ στην οπτική διαφοροποίηση ενώ το ενδιαφέρον διατηρείται υψηλό σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.


Παράδειγμα εφαρμογής του κολάζ:

Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία
Εφαρμογή του κολάζ απο τη δασκάλα του σχολείου για Φωνημική επίγνωση!


Tip
Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιήσει γράμματα διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών για ένα πιο ευφάνταστο αποτέλεσμα!Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ   Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitterΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!