Τι κάνω όταν είμαι στο/στη... Ενίσχυση λεκτικής μνήμης & Δυσλεξία


 Πόσες φορές δε μας έχει πει το δυσλεξικό παιδί ότι δε θυμάται άλλες λέξεις!

Ασκήσεις για να βοηθήσουμε το Δυσλεξικό παιδί να ανακαλέσει λέξεις απο τη μνήμη του και να τις εντάξει σε κατηγορίες είναι εξαιρετικά χρήσιμες. 'Ετσι ενισχύουμε το έργο της βραχύχρονης μνήμης, που σε ανθρώπους με Δυσλεξία συνήθως εμφανίζεται αδύναμη. 

Η ικανότητα της μνήμης να ανασύρει λεκτικές πληροφορίες είναι και το βασικό εργαλείο για να ανταπεξέλθει ένα παιδί με Δυσλεξία στη σχολική του ζωή, όταν χρειάζεται να απαντήσει γραπτά σε διαγωνίσματα, ερωτήσεις κειμένου, ανάπτυξη θέματος κλπ.

Η άσκηση: Τι κάνω οταν είμαι στο/στη... επεμβαίνει σε αυτήν ακριβώς τη δεξιότητα της ανάκλησης λέξεων και συγκεκριμένα των Ρημάτων! 

Οι Οδηγίες είναι απλές. Το παιδί πρέπει να γράψει όσα πιο πολλά Ρήματα γίνεται που έχουν σχέση με τα παρακάτω μέρη του σπιτιού.



Για να βοηθήσουμε στην καλύτερη εκτέλεση της άσκησης σε παιδιά με Δυσλεξία:

  • Προτρέπουμε το παιδί να αντικαταστήσει το ρήμα "κάνω" με το αντίστοιχο ρήμα της συγκεκριμένης ενέργειας πχ. κάνω μπάνιο = πλένομαι κτλ.
  • Δείχνουμε εικόνες/φωτογραφίες απο το αντίστοιχο μέρος. Τα δυσλεξικά παιδιά εργάζονται καλύτερα όταν έχουν εικόνες μπροστά τους!
  • Αν γίνεται επισκεφθείτε το κάθε δωμάτιο για να του "έρθουν" οι λέξεις. Η βιωματική μάθηση είναι πάντα πιο αποτελεσματική σε παιδιά με Δυσλεξία.
  • Μερικές φορές χρειάζεται, για να το βοήθήσουμε, να δείχνουμε με κινήσεις κάποια απο τα ρήματα. Με αυτόν τον τροπο το δυσλεξικό παιδί μπορεί να θυμηθεί καλύτερα για παράδειγμα αναπαριστούμε με κίνηση το ρήμα λούζομαι.
  • Πείτε γράμματα που περιέχει η λέξη που προσπαθεί να βρεί.

Tip: 
Η πιο βασική οδηγία απο όλες είναι να  μην πείτε εσείς τη λέξη αλλά να δείξετε το δρόμο μέσα απο τον οποίο θα τη θυμηθεί!



✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 
  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! Kάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! Αν μένετε εκτός Αθήνας κάνετε κλίκ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!