29 Αυγ 2016

Πώς θα μάθουμε το κόμμα; Δημιουργική άσκηση για τη Δυσλεξία


Πώς θα μάθουμε το δυσλεξικό παιδί να χρησιμοποιεί κόμμα;

Τα σημεία στίξης για τα παιδιά με Δυσλεξία σχεδόν δεν υπάρχουν! Ο λειτουργικός τους ρόλος στη γλώσσα για αυτά είναι άγνωστος. Για αυτό πρέπει να φροντίσουμε ως ειδικοί θεραπευτές, αλλά και εκπαιδευτικοί να εντάξουμε ασκήσεις που έχουν σκοπό να εξοικειώσουν τα παιδιά με Δυσλεξία/Ειδικές Μαθησιακές δυσκολίες με τη χρήση τους. 

Σε αυτή την άσκηση θέλουμε το παιδί να χρησιμοποιήσει το "Κόμμα" σε διαφορετικά ήδη προτάσεων και για άλλη μια φορά τα χρώματα, η κίνηση και η δημιουργία εξασφαλίζουν την αφομοίωση της γνώσης μέσα από τη διαδικασία.

Υλικά: χαρτιά Α4, ψαλίδι, μαύρος μαρκαδόρος

Αρχικά, γράφουμε τις προτάσεις στο Α4 με χρωματιστές γραμματοσειρές. Διαβάζουμε τις προτάσεις προσπαθώντας να έχουμε το μονότονο στυλ ανάγνωσης που ταιριάζει στην έλλειψη κόμματος.

Γράφουμε τις χρωματιστές προτάσεις!

Μετά, κόβουμε με τη βοήθεια του παιδιού τις προτάσεις.

Κόβει το παιδί τις προτάσεις!
Αφού, κόψουμε και ανακατέψουμε τις προτάσεις, τις βάζουμε ανάποδα και το παιδί διαλέγει τυχαία μια πρόταση κάθε φορά. Διαβάζει την πρόταση και προσπαθεί με το μαύρο μαρκαδόρο να βάλει κόμμα. Αν είναι σωστή η θέση τους διαβάζει πάλι τη πρόταση και του τονίζετε αυτή τη φορά να βάλει τη παύση του κόμματος στην ανάγνωση του. Το ύφος της ανάγνωσης ακούγεται πιο ενδιαφέρον!

Τέλος, μπαίνει το κόμμα!

Tip
Στην αρχή κάνετε την άσκηση εσείς διαβάζοντας κάποιες προτάσεις πριν και μετά την ένταξη του κόμματος σε αυτές. Είναι πολύ σημαντικό να "ακούσει" τη διαφορά!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!