13 Ιουν 2012

Φύλλο Βελτίωσης Γραφής και οι Τρόποι που το χρησιμοποιούμε!


Η καθαρή και ευανάγνωστη γραφή, με όρια ανάμεσα στις λέξεις και με την παρουσία όλων των γραμμάτων σε αυτές είναι ένα από τα ζητούμενα όταν γίνεται παρεμβατική διαδικασία σε παιδιά με Δυσλεξία/Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. 

Σκοπός είναι να εγκατασταθεί η αυτονομία των Λέξεων και των Γραμμάτων ώστε στη διατύπωση του γραπτού λόγου να μην έχουμε "ατυχήματα" του είδους: ο σκυλοσου, τηλόραση κτλ. Ένα πολύ απλό εργαλείο που βοηθά σε αυτή την διαδικασία είναι το "Φύλλο Βελτίωσης Γραφής"! 

Κατεβάστε & Εκτυπώστε εδώ!


Φύλλο Βελτίωσης Γραφής

Οι τρόποι με τους οποίους έχει εφαρμοστεί στη παρεμβατική διαδικασία είναι:


1ος
  • Εξάσκηση της φωνημικής ενημερότητας των παιδιών μέσα απο την καταγραφή λέξεων. Η καταγραφή γίνεται με αντιστοιχία "κάθε γράμμα για ένα τετράγωνο".

Καταγραφή λέξεων απο μαθητή Δ' Δημ. με Δυσλεξία

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ένα αγόρι της Δ' Δημ. με Δυσλεξία στη διάρκεια προγράμματος παρέμβασης κατέγραψε λέξεις με δυο διπλά συμφωνικά συμπλέγματα πχ. λίκνισμα


2ος
  • Αυτονομία των λέξεων που μπερδεύει συχνά το δυσλεκτικό παιδί. Αυτό γινεται γράφοντας μικρές φράσεις με τις λέξεις που κολλάει αφήνοντας ένα τετράγωνο κενό μεταξύ τους.


Αυτονομία λέξεων σε μαθητή Δ' Δημ. με Δυσλεξία

Εδώ έγινε προσπάθεια να "ξεχωρίσει" τις μικρές λέξεις που συχνά μπέρδευε και "κολλούσε" μεταξύ τους πχ. ο κήποσου αφήνοντας ένα τετράγωνο ανάμεσα τους


3ος
  • Να ξεχωρίζει και να χειρίζεται μικρές λέξεις: /με, σε, που/ οι οποίες είναι βασικές για την σύνταξη και την απόδοση νοήματος και είναι εύκολο να παραβιάσουν τα όρια τους.
Δημιουργία φράσεων απο μαθητή Δ' Δημ. με Δυσλεξία


Εδώ, αφού καταγράφηκαν οι μικρές λέξεις που θέλαμε να δουλέψουμε, ζητήθηκε από το παιδί να προσθέσει μια λέξη (αφήνοντας πάλι ένα τετράγωνο ανάμεσα) κάνοντας μια φράση.


Έτσι με την ενίσχυση της αντίληψης του χώρου το παιδί με δυσκολίες στη γραφή μαθαίνει τα όρια των λέξεων και των γραμμάτων.

Κατεβάστε & Εκτυπώστε εδώ!Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!