7 Μαρ 2017

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις! Βελτίωση Ανάγνωσης στα δυσλεξικά παιδιά

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις! Βελτίωση Ανάγνωσης στα δυσλεξικά παιδιά

Η ποικιλία σε νέα ερεθίσματα μέσω ευρηματικών ασκήσεων είναι απαραίτητο στοιχείο στην παρέμβαση των παιδιών με Δυσλεξία. Έτσι κρατάμε ενεργό το ενδιαφέρον τους!

Παρ όλο που τα δυσλεξικά παιδιά είναι μια ανομοιογενής ομάδα, καθώς κάθε περιστατικό αποτελεί "μια ξεχωριστή περίπτωση δυσλεξίας", τα χαρακτηριστικά τους είναι αναγνωρίσιμα. Ένα από αυτά είναι τα αναγνωστικά λάθη τα οποία επιμένουν καθώς το παιδί αναπτύσσεται ηλικιακά και σχολικά. 

Η άσκηση "Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις!" δίνει έμφαση στην Οπτική διαφοροποίηση σε επίπεδο λέξης. Αυτή είναι μια δεξιότητα όπου τα παιδιά με δυσλεξία εμφανίζουν αρκετά ελλείμματα εξαιτίας των οποίων οι λέξεις μπερδεύονται μεταξύ τους και εμφανίζεται το φαινόμενο της Μορφολογικής σύγχυσης των λέξεων και άρα της αναγνωστικής αποτυχίας!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση  Ανάγνωσης & Οπτικής διάκρισης εδώ!


Η άσκηση περιλαμβάνει δυο κρυπτόλεξα με τις ίδιες λέξεις. Το ένα (λέξεις σε έντονο χρωματισμό) το χρησιμοποιούμε για Αναγνωστικές κάρτες και το άλλο (λέξεις σε απαλό χρωματισμό) για Οπτική διάκριση όπου αναζητάει και χρωματίζει από πάνω  τη λέξη που διάβασε στην κάρτα!

Ξεκινάμε με το να εκτυπώσουμε & να κόψουμε όλες τις κάρτες από το κρυπτόλεξο με τις έντονες λέξεις. Στο λρυπτόλεξο βάζουμε λέξεις σύμφωνα με την ηλικία και τις αναγνωστικές ικανότητες του παιδιού και ανάλογα με τον σχεδιασμό του προγράμματος παρέμβασης!

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις! Βελτίωση Ανάγνωσης στα δυσλεξικά παιδιά
Κόβουμε όλες τις λέξεις!
Συνεχίζουμε βάζοντας τις κάρτες δίπλα στο παιδί. Εκτυπώνουμε το επόμενο κρυπτόλεξο όπου οι λέξεις είναι πιο αχνές και εξηγούμε ότι κάθε φορά θα πρέπει να διαβάσει τη λέξη στη κάρτα και να αναζητήσει την ίδια λέξη στο κρυπτόλεξο.

Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις! Βελτίωση Ανάγνωσης στα δυσλεξικά παιδιά
Βάζουμε δίπλα τις κάρτες λέξεων!


Το τελευταίο βήμα είναι να ξαναγράφει κάθε λέξη που βρίσκει με μαρκαδόρο. 


Ψάξε, ψάξε και θα το βρεις! Βελτίωση Ανάγνωσης στα δυσλεξικά παιδιά
Το παιδί γράφει απο πάνω τη λέξη που βρίσκει!

Με αυτόν τον τρόπο δουλεύουμε ταυτόχρονα: Ανάγνωση, Οπτική διάκριση, Συγκέντρωση και βελτίωση Γραφής.Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση Ανάγνωσης & Οπτικής διάκρισης εδώ!


❝Αυτή η Κιναισθητκή άσκηση βοηθάει ιδιαίτερα και παιδιά με Δυσγραφία καθώς η δραστηριότητα γραφής συνδυάζεται με παιχνίδι!❞


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Κανει για 9 ετων παιδι τεταρτης δημοτικου ?

A. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
A. είπε...

Καλησπέρα.Οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν περιορισμό ηλικίας. Η κάθε μια ενισχύει συγκεκριμένη δεξιότητα και προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο και τις δυσκολίες του κάθε παιδιού.

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!