30 Μαρ 2017

10 tips για να μάθουν τα παιδιά με δυσλεξία να διαβάζουν! [poster]

10 tips για να μάθουν τα παιδιά με δυσλεξία να διαβάζουν! [poster]


Η ανάγνωση σε παιδιά με δυσλεξία είναι πολύ πιθανό να εμφανίζεται ανώριμη για μεγάλο χρονικό διάστημα!

Υπάρχουν πάντα τρόποι για να διδάξουμε το παιδί με δυσλεξία αυτό που δυσκολεύεται να κατακτήσει με την κλασική διδασκαλία. Ο εναλλακτικός δρόμος μάθησης για τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες περνά πάντα από την ενεργοποίηση των Αισθήσεων, τη χρήση της Εικόνας και την Κιναισθητική προσέγγιση!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το poster με τα 10 tips ανάγνωσης εδώ!

Παρουσιάζονται 10 tips πετυχημένης ανάγνωσης λέξεων για παιδιά με δυσλεξία:

Τονίστε τις λεπτομέρειες! Σε κάθε λέξη δώστε σημασία στα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της πχ. η λέξη γρήγορα έχει τέσσερα γράμματα που "πέφτουν" τα /γρ,ρ,ρ/ κτλ.

Ενισχύστε τη μνήμη τους! Κατασκευάστε τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να απομνημονεύουν καλύτερα. Βρείτε παιχνίδια μνήμης και προσαρμόστε τα.

Προσθέστε καλλιτεχνικές λεπτομέρειες! Γράψτε τις λέξεις με πολλούς τρόπους και με πολλά υλικά γραφής. Βάλτε χρώματα και παίξτε με χαρτιά, αυτοκόλλητα, pom pom για να διατρέξουν τις λέξεις όσο τις διαβάζουν, ακόμα και δύσκολες ή μεγάλες λέξεις.

Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις τους! Διαβάστε με όλους τους τρόπους. Να διαβάζετε εσείς και αυτό να επαναλαμβάνει, να διαβάζετε παράλληλα, να διατρέχει λέξεις από γυαλόχαρτα και να τις διαβάζει κτλ.

Δημιουργήστε μια νοητική εικόνα! Κλείστε τα μάτια και προτρέψτε το παιδί να "δει" τη λέξη στο μυαλό του μαζί με αυτό που σημαίνει η λέξη. Δοκιμάστε το και με σύνθετες λέξεις ως κολάζ νοητικών εικόνων!

Audio books! Χρησιμοποιήστε όπου μπορείτε τα audio books για να ακούν όσο διαβάζουν!

Εξερευνήστε τις οικογένειες λέξεων! Εξερευνήστε μαζί σε τις οικογένειες των λέξεων για να εμπλουτίσει με αυτό το τρόπο περισσότερο το οπτικό του λεξικό.

Ψάξτε τις λέξεις! Αναζητήστε τις λέξεις που διαβάζετε σε περιοδικά, βιβλία, παραμύθια, στίχους τραγουδιών κτλ.

Διασκεδάστε με παιχνίδια ανάγνωσης! Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια άριστη επιλογή για ανάγνωση λέξεων. Προσαρμόστε τα και διαβάστε!

Κρατήστε τα πράγματα απλά! Μην φορτώνετε το δυσλεξικό παιδί με πολλούς τρόπους ανάγνωσης ταυτόχρονα. Κρατήστε απλή την διαδικασία και επενδύστε χρόνο σε κάθε μέθοδο που ακολουθείτε.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το poster με τα 10 tips ανάγνωσης εδώ!Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!