5 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει το παιδί με δυσλεξία που δεν είναι ανάγνωση και γραφή

5,πράγματα, δυσλεξικά, παιδιά
     
Η ανησυχία που συνήθως μοιράζονται γονείς και εκπαιδευτικοί για το δυσλεξικό παιδί είναι κατά πόσο θα καταφέρει να κατακτήσει με επιτυχία όλες τις σχολικές δεξιότητες, που σύμφωνα με την ηλικία και την τάξη που φοιτά, αναμένονται από αυτό. 

Είναι πλέον παγκοσμίως γνωστό ότι το δυσλεξικό άτομο γενικά χαρακτηρίζεται από έναν τρόπο σκέψης και αντίληψης που διαφέρει από αυτόν που θεωρείται κλασικός και τυπικός. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το παιδί με δυσλεξία χρειάζεται να είναι ενήμερο για το τι είναι η δυσλεξία. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μόνο θετική.

Οι έρευνες τις σύγχρονης παιδαγωγικής υποδεικνύουν ότι τα οφέλη ενός σωστά ενημερωμένου δυσλεξικού παιδιού σχετικά με το τι είναι η δυσλεξία, είναι μεγάλα.


5 βασικά πράγματα που πρέπει να μάθουμε στο παιδί με δυσλεξία:

  • Το δυσλεξικό παιδί πρέπει να μάθει τα πάντα σχετικά με τη δυσλεξία. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ότι δε μειονεκτεί απέναντι στους συμμαθητές του αλλά ότι έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο που μαθαίνει.
  • Χρησιμοποιήστε ως ζωντανά πρότυπα, ανθρώπους με δυσλεξία, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν αυτό που αγαπούν χωρίς να αφήσουν τη δυσλεξία τους να μπει εμπόδιο στις επιδιώξεις τους.
  • Διδάξτε του για τα κοινά χαρακτηριστικά που οι περισσότεροι δυσλεξικοί μοιράζονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως σε ένα μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι με δυσλεξία σκέφτονται και μαθαίνουν καλύτερα με εικόνες μπορεί να ανοίξει έναν νέο τρόπο προσέγγισης του παιδιού για το τρόπο που απομνημονεύει ή θυμάται πληροφορίες.
  • Χρειάζεται να του μάθετε όλους τους τρόπους μάθησης που βιβλιογραφικά αναφέρονται ως τα κυριότερα στυλ μάθησης που ταιριάζουν στα δυσλεξικά άτομα. Οπτικά, ακουστικά ή κιναισθητικά. Έτσι αυξάνουμε τις πιθανότητες να ανακαλύψει ποιο είναι το δικό του. 
  • Τέλος είναι εξαιρετικά χρήσιμο να είναι σε θέση να εξηγεί τις ανάγκες του στους άλλους και να προτείνει το ίδιο εναλλακτικές λύσεις για να αντεπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής για χρονική ακρίβεια και μαθησιακή απόδοση.


Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!