Το dyslexia ρητό της ημέρας! Η αναγνωστική κατανόηση μαθαίνεται!

 

ανάγνωση, κατανόηση, κύκλος, κίτρινος, δυσλεξία

Δυστυχώς η διδασκαλία του, Πως επεξεργάζομαι ένα κείμενο που μόλις διάβασα, διδάσκεται ελάχιστα στο δημοτικό σχολείο. Αυτό που συνήθως συμβαίνει, είναι η αξιολόγηση της κατανόησης, αφού έχει γίνει η ανάγνωση, με ερωτήσεις που αναφέρονται στο περιεχόμενο του κειμένου.

Τι γίνεται όμως με τους μαθητές που αδυνατούν ή δυσκολεύονται αρκετά να επιλέξουν τις σημαντικές πληροφορίες αυτών που μόλις διάβασαν; 

Ένας μαθητής με ΜΔ  έχει απόλυτη ανάγκη να μάθει στρατηγικές για να κάνει γενικεύσεις, υποθέσεις και περιλήψεις αυτών που διαβασε ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις κατανόησης. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αρχικά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες που οδηγούν στην κατανόηση ενός κειμένου και έπειτα να αξιολογήσουν αν αυτές κατακτήθηκαν μέσα από ανάλογες ερωτήσεις.✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 
  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! Kάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! Αν μένετε εκτός Αθήνας κάνετε κλίκ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!