Τι κάνουμε για να εφαρμόσει ο μαθητής με Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες τη στρατηγική που μόλις του διδάξαμε;
Το κύριο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Πώς μαθαίνει ο μαθητής με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;
Έχουμε αναφέρει αρκετά συχνά ότι οι μαθητές με Δυσλεξία και ΕΜΔ έχουν ανάγκη από έναν συνδυασμό μεθόδων και πρακτικών που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις και χρησιμοποιούν διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται να εικονοποιήσουμε διάφορες διαδικασίες, όπως αυτή του τονισμού, να εικονογραφήσουμε την ορθογραφία ή να χρησιμοποιήσουμε αρκετά χειραπτικά υλικά στα προγράμματα παρέμβασης που σχεδιάζουμε.
Τι γίνεται όμως όταν μπαίνουμε στη διδασκαλία στρατηγικών;
Η διδασκαλία και η εφαρμογή των στρατηγικών αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ειδική αγωγή καθώς έχει και ισχυρό μεταγνωστικό χαρακτήρα. Όμως, κάτι που μπορούμε να θυμόμαστε κάθε φορά που διδάσκουμε μία νέα στρατηγική είναι ότι χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή του μαθητή μας.
Έτσι, αφού έχουμε κάνει μία πρώτη επίδειξη των βημάτων, αποφεύγοντας πάντα τις πολλές γλωσσικές πληροφορίες, κάνουμε με τον μαθητή μας το: Κάνε ό,τι κάνω!
Το παιδί μαθαίνει κάνοντας τα βήματα της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσει ταυτόχρονα με εμάς. Γινόμαστε δηλαδή το ζωντανό παράδειγμα σε πραγματικό χρόνο. Αυτός ο τρόπος εκμάθησης επιτρέπει και την άμεση παρέμβαση μας σε λάθη στην εφαρμογή. Έπειτα ο μαθητής είναι πολύ πιο έτοιμος να εφαρμόσει μόνος του τη στρατηγική.
Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!
- Αν είστε ειδικοί θεραπευτές:
- Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.