Μια κιναισθητική δραστηριότητα που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σύνθεση προτάσεων, μέσα από την κινητική εμπλοκή!
Η σύνθεση προτάσεων αποτελεί ένα βασικό γλωσσικό στάδιο που συχνά δυσκολεύει τα παιδιά με δυσλεξία, καθώς απαιτεί όχι μόνο γνώση γραμματικών δομών αλλά και ικανότητα οργάνωσης σκέψης.
Η κιναισθητική άσκηση "Ένωσε την πρόταση!" ενισχύει τη γλωσσική επίγνωση και μετατρέπει την «παραδοσιακή» μάθηση σε βιωματική και περισσότερο συμμετοχική εμπειρία.
Γι αυτό και έχουμε δουλέψει πάλι την παραγωγή προτάσεων με δημιουργικούς τρόπους χρησιμοποιώντας τα "Δαχτυλίδια της πρότασης", ακόμα και έναν μικρό αλγόριθμο, ενώ αυτοί οι 5 κιναισθητικοί τρόποι έχουν προσφέρει μεγάλη ποικιλία στις παρεμβάσεις.
Η αξιοποίηση της κίνησης ως εργαλείο μάθησης είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική για παιδιά που δυσκολεύονται με τον "γραμμικό" τρόπο διδασκαλίας.
Στις 11&18 Οκτωβρίου Ημερίδα δωρεάν online εποπτειών για Ειδικούς παιδαγωγούς!
Δηλώστε συμμετοχή εδώ
Και τι ονομάζουμε γραμμικό τρόπο διδασκαλίας;
Ο «γραμμικός τρόπος διδασκαλίας» αναφέρεται σε μια παραδοσιακή, λεκτική προσέγγιση της μάθησης, όπου η πληροφορία παρουσιάζεται με συγκεκριμένη, σταθερή σειρά — βήμα προς βήμα — χωρίς απαραίτητα να εμπλέκεται το σώμα, η εικόνα ή η πρακτική εμπειρία.
Πιο συγκεκριμένα, ο γραμμικός τρόπος διδασκαλίας (linear learning):
-
Βασίζεται κυρίως στον προφορικό και γραπτό λόγο. Οι μαθητές καλούνται να παρακολουθούν οδηγίες, να διαβάζουν κείμενα και να γράφουν απαντήσεις.
-
Ακολουθεί μια αυστηρή ακολουθία βημάτων. Πρώτα μαθαίνουμε τους κανόνες, μετά κάνουμε ασκήσεις και στη συνέχεια αξιολογούμαστε.
-
Δεν αξιοποιεί τη σωματική ή οπτική εμπλοκή. Το σώμα, η κίνηση, οι εικόνες και η βιωματική εμπειρία παραμένουν εκτός της διδακτικής διαδικασίας.
-
Υποθέτει ότι όλοι οι μαθητές μαθαίνουν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό αγνοεί τις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες και τα στυλ μάθησης των παιδιών, όπως τη μαθησιακή προτίμηση μέσω της αφής, της κίνησης ή της εικόνας.
- Ο εκπαιδευτικός είναι ο κύριος πομπός της γνώσης.
- Οι μαθητές έχουν κυρίως παθητικό ρόλο, δεχόμενοι τη γνώση χωρίς ιδιαίτερη αυτενέργεια.
- Η γνώση παρουσιάζεται βήμα-βήμα με βάση την ύλη και έναν συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό.
- Η αξιολόγηση είναι κυρίως τελική και συχνά με ποσοτικά μέσα (π.χ. τεστ, διαγωνίσματα).
Γιατί αυτό είναι πρόβλημα στα παιδιά με δυσλεξία;
Τα παιδιά με δυσλεξία συνήθως:
-
Μαθαίνουν καλύτερα μέσα από την εικόνα, την πράξη και την εμπειρία.
-
Δυσκολεύονται να επεξεργαστούν γλωσσικές πληροφορίες όταν τους δίνονται μόνο λεκτικά ή γραπτά.
-
Χρειάζονται πιο πολυαισθητηριακές μεθόδους για να κατανοήσουν και να συγκρατήσουν πληροφορίες.
Ο “γραμμικός”/παραδοσιακός τρόπος συχνά βασίζεται στην υπόθεση ότι ο μαθητής μπορεί να επεξεργαστεί αφηρημένες πληροφορίες χωρίς πρακτικές ή αισθητηριακές συνδέσεις.
Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!
- Αν είστε ειδικοί θεραπευτές:
- Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.