Αφιέρωμα σε φτηνά παιδαγωγικά παιχνίδια (2)

Παρουσιάζονται φτηνές προτάσεις παιδαγωγικών παιχνιδιών.



Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, συμβάλλει στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων, στην οπτική διάκριση και στην συγκέντρωση.

Δραστηριότητα: Το παιδί πιάνει το σφυράκι με το κυρίαρχο χέρι (δεξί ή αριστερό) και προσπαθεί να χτυπήσει τα πολύχρωμα ξυλάκια για να περάσουν στην διάτρητη επιφάνεια. Μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς και έπειτα να δώσουμε στο παιδί να δοκιμάσει. Οι δοκιμές ας είναι όσες θέλει το παιδί και καλό είναι να έχει αρκετές έστω και τυχαίες επιτυχείς προσπάθειες. Προοδευτικά μπορείτε να εντάξετε και κάποιες οδηγίες πχ. χτύπα το κόκκινο ξυλάκι, το μπλε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορείτε να ακολουθήσετε μια απλή ακολουθία πχ. να χτυπήσετε με την σειρά τα πράσινο, κόκκινο κίτρινο και να ζητήσετε να επαναλάβει την σειρά. Επίσης μπορείτε να εντάξετε και λεξιλόγιο θέσης πχ. χτύπα το ξυλάκι που είναι δίπλα στο κίτρινο κτλ. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.
Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), θέσης (δίπλα, πίσω απο κα.)
Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα.




Προσφέρει:Βοηθά στην ανάπτυξη των κινητικών δυνατοτήτων και της λογικής σκέψης του παιδιού. Συμβάλλει στον συντονισμό χεριού ματιού, στην αναγνώριση χρωμάτων, μεγέθους, στην ακολουθία της σειράς και στην συγκέντρωση.Δραστηριότητα: Το παιδί θα πρέπει να καταφέρει να βάλει όλα τα κομμάτια με την σειρά μεγέθους. Αρχικά κάνετε μια επίδειξη και αφήνετε να προσπαθήσει. Τα πολύ μικρά παιδιά θα καταπιαστούν με την εξερεύνηση των υλικών και θα κάνουν δοκιμές τυχαίες για να καταφέρουν να περάσουν τους κρίκους μέσα στην τρύπα. Τα μεγαλύτερα νήπια θα προσπαθήσουν να τα βάλουν με την σειρά. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), θέσης (πρώτο, δεύτερο κτλ.), μεγέθους και σύγκρισης (μεγαλύτερο, μικρότερο, το πιο μικρό, το πιο μεγάλο κτλ.)Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα.

*Τα συγκεκριμένα παιχνίδια βρίσκονται στο κατάστημα ΙΚΕΑ.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!