Tip αυτοπεποίθησης. "Γιατί να να το αφήσω να καθαρίσει τα τζάμια;"



Το αγοράκι στο video είναι 28 μηνών και εξασκεί τον εαυτό στο καθάρισμα των τζαμιών. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ανήκει στις πρακτικές μάθησης: "Πρακτικές ικανότητες της ζωής" του εκπαιδευτικού συστήματος της Μαρίας Μοντεσσόρι.

Στην προσχολική ηλικία οι ευκαιρίες μάθησης βρίσκονται παντού και αυτό είναι ένα παράδειγμα εξάσκησης στο σπίτι.

Δραστηριότητα: Όταν καθαρίζετε τα τζάμια και υπάρχει λίγος χρόνος δώστε στο παιδί ένα χαρτί και το καθαριστικό (καλό είναι ένα απλό σαπούνι με νερό για να μην έρχεται το παιδί σε επαφή με χημικά συστατικά) και αφήστε το να σας μιμηθεί. Αν δυσκολεύεται βοηθήστε το χωρίς όμως να δώσετε την αίσθηση ότι δεν μπορεί να το κάνει. Αφήστε το να ασχοληθεί όσο θέλει αφού ο χρόνος συγκέντρωσης δεν θα είναι παραπάνω απο κάποια λεπτά. Επιβεβαιώστε το για την προσπάθεια.

Κέρδος: Το παιδί εκπαιδεύεται στον συντονισμό χεριού-ματιού και ενισχύει την αδρή κινητικότητα του πχ. κάνοντας τις μεγάλες κινήσεις για να καθαρίσει, βρίσκοντας ισορροπία όταν σκύβει κτλ. Επίσης ανακαλύπτει υλικά και ασχολείται με αυτά (τζάμι, την σαπουνάδα). Λύνει ένα πρόβλημα και χρησιμοποιεί την λογική πχ. για να φύγει η σαπουνάδα θα επιμείνω πιο πολύ, αν βάλω περισσότερη σαπουνάδα θα χρειαστώ περισσότερο χρόνο κτλ. Το παιδί αναλαμβάνει μια εργασία την οποία πρέπει να φέρει σε πέρας και αυτή η εργασία έχει ένα αποτέλεσμα που μπορεί να το δει. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση και η ανεξαρτησία του ενώ παράλληλα χτίζεται η αίσθηση πως συμμετέχει σε μια κοινή δραστηριότητα με τον ενήλικα.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα τους δοθεί η ευκαιρία να το δοκιμάσουν και στα παιδιά που θέλουν να ενισχύσουν την αδρή τους κινητικότητα.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!