Η αντιστοίχηση ένα προς ένα σημαίνει ότι το παιδί θα συνταιριάζει ένα αντικείμενο με άλλο ένα. Αυτό το απλό συνταίριασμα είναι το βήμα για να ακολουθήσει φυσικά η διάταξη σε σειρά συνόλων, δηλ. να μπορεί το παιδί να βάλει στη σειρά αντικείμενα ανάλογα με το μέγεθος τους. Επίσης το παιδί εξασκείται και εσωτερικεύει το λεξιλόγιο που αργότερα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει με τους αριθμούς πχ. ζευγάρι, ίδιο, μεγαλύτερο, μικρότερο κτλ. Τέλος θα βοηθήσει να λείψουν τα λάθη που κάνει στην αρίθμηση όταν πχ. μετρά ένα άτομο δύο φορές ή το παραλείπει τελείως κτλ.
Υλικά: παλιές και πρόσφατες φωτογραφίες του παιδιού και όλων των μελών της ευρύτερης οικογένειας, μαλλί πλεξίματος ή καλαμάκια ή κλωστή ή κορδέλες ή κορδόνια κα.
Δραστηριότητα: Βρίσκουμε παλιές και πρόσφατες φωτογραφίες του παιδιού και άλλων μελών της οικογένειας πχ. μαμά, μπαμπάς, αδέρφια, γιαγιά, παππούς, ξαδέρφια, φίλοι κτλ. Τις βάζουμε πάνω σε μια επιφάνεια (πάτωμα, τραπέζι, κρεβάτι) και χωρίζουμε σε δύο σύνολα τις παλιές απο τις νέες και εξηγούμε ποιοι είναι αυτοί που βλέπουμε. Αφού το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τα πρόσωπα τότε ξεκινάμε να ενώνουμε μία προς μία την νέα φωτογραφία με την παλιά φωτογραφία του καθενός. Καλό είναι η κάθε φωτογραφία να έχει ζευγάρι. Για να γίνει κατανοητή η ένωση ακόμα πιο καλά βάζουμε το παιδί να "ενώσει" τις φωτογραφίες μία προς μία με ένα καλαμάκι ή ένα κομμάτι μαλλί πλεξίματος κτλ.
Στο τέλος παρατηρούμε μαζί του αν οι παλιές φωτογραφίες είναι περισσότερες ή λιγότερες ή ίσες με τις νέες. Αν έχει περισσέψει κάποια τότε ενθαρρύνουμε να μας πει ποιο σύνολο τελικά έχει πιο πολλές και ποιο λιγότερες.
Λεξιλόγιο: Όσο παίζετε ενθαρρύνετε το παιδί να περιγράφει τι κάνει και να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως: ένα προς ένα, για την κάθε νέα φωτογραφία και μία παλιά, ζευγάρι, ταιριάζω, λιγότερες, περισσότερες, ίσες, σύνολο, μέλος κτλ.
Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά απο 3 ετών για να παίξουν και να εξασκηθούν μαζί με τους γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές στην αντιστοίχηση ένα προς ένα καθώς και σε παιδιά που χρειάζονται ενίσχυση στην ανάπτυξη των προμαθηματικών εννοιών πχ. παιδιά με ανωριμότητα.
Μπορείτε να δείτε το "Φτάνουν για όλους;" που είναι άλλο ένα παιχνίδι αντιστοίχησης.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!