Διακοπές και τέσσερις απλές δραστηριότητες!!

Στην περίοδο των διακοπών υπάρχει χρόνος για να ξεφύγουν όλοι απο την καθημερινή ρουτίνα. Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη απο αυτό και είναι απαραίτητο να τους χαρίζετε ευκαιρίες για να το πετυχαίνουν.

Οι παρακάτω 4 ευχάριστες δραστηριότητες έχουν αυτόν τον στόχο. Να απασχολήσουν τα παιδιά με πρωτότυπο τρόπο και να δώσουν την ευκαιρία στους μεγάλους να συμμετέχουν σε αυτές δυναμώνοντας την επικοινωνία.

Υλικά
: γυάλινες μπίλιες, ταψί, τέμπερες
Διαδικασία: Βάζουμε ένα χαρτί στον πάτο του ταψιού και φτιάχνουμε διάφορα χρώματα απο τέμπερες. Έπειτα ρίχνουμε τις μπίλιες μέσα και αφήνουμε το παιδί να κουνάει το ταψί σε όλες τις κατευθύνσεις ώστε να δημιουργηθούν αφηρημένα σχήματα και χρωματιστές διαδρομές. Οι κινήσεις που γίνονται απο το παιδί βοηθούν να βιώνει χωροταξικά τις αλλαγές κατεύθυνσης και να ενισχύει την αδρή κινητικότητα του.

Βασικό tip: Μπορείτε να δίνετε και οδηγίες για το "που" πρέπει να στρίψει τις μπίλιες χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο κατεύθυνσης πχ. αριστερά, δεξιά, πάνω, κάτω κτλ. Επίσης μπορείτε να έχετε ζωγραφίσει κάτι πάνω στο χαρτί πχ. ένα σπιτάκι και να ζητήσετε απο το παιδί να προσπαθήσει να το χρωματίσει με αυτόν τον τρόπο. Δεν θα είναι κάτι που θα καταφέρει αλλά με αυτό τον τρόπο θα εξασκηθεί στο συντονισμό των κινήσεων του.
Υλικά
: τέμπερες, κομμένα μήλα, χαρτιά
Διαδικασία: Φτιάχνουμε διάφορα χρώματα απο τέμπερες σε μέτρια ποσότητα. Δίνουμε τα κομμένα μήλα και δείχνουμε στο παιδί να "βουτάει" την κομμένη μεριά του μήλου στο χρώμα και να απλά να παίζει με τα χρώματα στο χαρτί. Το κομμένο μήλο είναι πολύ εργονομικό στη λαβή και για τα μικρότερα παιδιά που οι λεπτές κινήσεις τους δεν είναι τόσο επιδέξιες για να πιάσουν αποτελεσματικά μαρκαδόρο, πινέλο κτλ.Υλικά
: πέτρες διαφόρων μεγεθών, πινέλα λεπτά-χοντρά, χρώματα πχ. νερομπογιές, τέμπερα, ποδιά
Διαδικασία: Τις πέτρες που μαζέψαμε τις δίνουμε στο παιδί και το ενθαρρύνουμε να τις χρωματίσει με όποιο χρώμα θέλει. Προτείνετε να χρησιμοποιεί πολλά χρώματα, να φτιάχνει σχήματα και να αυτοσχεδιάζει. Χρησιμοποιήστε τη ποδιά για να έχει το παιδί μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και να αφήσει τη φαντασία του να εκφραστεί.


Υλικά: πολύχρωμα κραγιόν λαδιού, φόρμες σιλικόνης
Διαδικασία: Παίρνουμε κραγιόν λαδιού και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι. Τοποθετούμε τα πολύχρωμα κομμάτια σε φόρμες σιλικόνης με διάφορα σχήματα και τα ψήνουμε στους 230 βαθμούς για 15 λεπτά.
Απευθύνονται: Σε όλα τα παιδιά για να απασχοληθούν ευχάριστα και δημιουργικά.

Διαβάστε "80 ευκαιρίες επικοινωνίας με τα παιδιά" και "Διακοπές! 20 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί"


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


1 σχόλιο:

Βούλα Σούφη είπε...

Πολύ ωραίες ιδέες για δραστηριότητες Άσπα. Όπως και τα 20 πράγματα για τις διακοπές, όπως και οι 80 ευκαιρίες επικοινωνίας με τα παιδιά.

Πράγματα απλά, που οι γονείς ξεχνάμε ώρες και στιγμές. Το σημαντικότερο όλων, και συνάμα πιο απλό όλων, είναι να ζούμε την κάθε στιγμή που είμαστε με τα πιτσιρίκια.

Εκείνα έχουν αυτό το μοναδικό τρόπο να ζουν την κάθε στιγμή. Αν αφεθούμε μαζί τους, αυτόματα μπορούμε να το πετύχουμε κι εμείς με τον πιο εύκολο τρόπο. Είμαστε μέσα στη στιγμή μαζί τους, και παίζουμε απλά κι ωραία, ή κάτι φτιάχνουμε, ή απλά κάτι παρατηρούμε.

Όλα μα όλα τα ερεθίσματα γύρω μας μπορούν να μετατραπούν σε παινχιδίσματα. Όρεξη να υπάρχει να χαρούμε αυτές τις στιγμές με τα παιδιά μας. Τίποτα άλλο!

φιλιά Άσπα

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!