"Ένα για τον καθένα"! 10 καθημερινές ασκήσεις αντιστοίχησης.


Η αντιστοίχηση "ένα προς ένα αντικείμενο" είναι μια σχέση που δημιουργείται απο το ζευγάρωμα των αντικειμένων. Η σχέση "μια καρέκλα για κάθε άνθρωπο" όταν ετοιμάζουμε τραπέζι για τους καλεσμένους μας, αποτελεί ένα απλό τέτοιο παράδειγμα. Αυτή η εξίσωση είναι που λειτουργεί ως βάση για να συγκρίνουμε τα σύνολα και να καταλήξουμε αν κάποιο είναι μικρότερο, μεγαλύτερο ή ίσο με κάποιο άλλο πχ. οι καρέκλες τελικά είναι ίσες ή λιγότερες ή περισσότερες απο τους καλεσμένους.

Τα παιδιά πρέπει να εισάγονται σε αυτόν τον τρόπο σκέψης
απο νωρίς αφού η διαδικασία του συνταιριάσματος θα βοηθήσει να εσωτερικεύσουν το σωστό λεξιλόγιο πχ. περισσότερο, λιγότερο, ίσο κτλ. να εξασκηθούν στη βασική αρίθμηση χωρίς λάθη πχ. να παραλείπουν ή να μετράνε ένα στοιχείο περισσότερες φορές και να βάζουν στη σειρά σύνολα ανάλογα με τον αριθμό τους πχ. απο το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Η εξάσκηση σε αυτή την προμαθηματική έννοια γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει ανωριμότητα και μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες.

Στην "Προσχολική προετοιμασία/ενίσχυση at home" γίνονται πολλές ασκήσεις αντιστοίχησης αλλά οι ευκαιρίες για αυτή την απλή διαδικασία στη καθημερινότητα του μικρού παιδιού είναι πάρα πολλές και καλό είναι να τις
εκμεταλευόμαστε όποτε είναι δυνατόν.

10 απλές δραστηριότητες που μπορούν εύκολα να αποτελέσουν εξάσκηση του παιδιού στη προμαθηματική δεξιότητα της αντιστοίχησης "ένα προς ένα"!

 • Να αντιστοιχήσει τα μαχαιροπίρουνα μεταξύ τους πχ. "ένα πιρούνι για ένα κουτάλι", "ένα μικρό κουταλάκι για ένα μεγάλο κουτάλι" κτλ.
 • Την ώρα που στρώνετε το τραπέζι να αντιστοιχήσει τις χαρτοπετσέτες, πιάτα, ποτήρια, πιρούνια, σουπλά, καρέκλες με τους ανθρώπους που θα φάνε πχ. "μια χαρτοπετσέτα για τον μπαμπά, μία για τη μαμά" κτλ.
 • Όταν χωρίζετε τα ρούχα για πλύσιμο να φτιάξετε ένα σύνολο για τα μαύρα, άσπρα, χρωματιστά πχ. ένα για τα μαύρα, για τα άσπρα, τα χρωματιστά μέχρι να τελειώσουν.
 • Όταν τακτοποιείτε τα πιάτα αφήστε να βάλει ένα "βαθύ πιάτο για κάθε ρηχό".
 • Ζευγαρώστε μαζί τις πετσέτες δηλ. "μια πετσέτα σώματος για κάθε πετσέτα προσώπου" και κάντε το για όλα τα ζευγάρια.
 • Όταν απλώνετε ρούχα που χρειάζονται ένα μανταλάκι πχ. κάλτσες αφήστε το παιδί να σας φτιάξει ζευγάρια "ένα μανταλάκι για κάθε κάλτσα".
 • Όταν στρώνετε τα κρεβάτια τα ζευγάρια που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πχ. για κάθε κάτω σεντόνι-ένα πάνω σεντόνι, για κάθε μαξιλάρι -μια μαξιλαροθήκη κτλ.
 • Όταν κόβετε μερίδες φαγητού πχ. πίτσα αφήστε να συνταιριάζει ένα κομμάτι για κάθε άνθρωπο.
 • Όταν αγοράζετε παγωτά προτρέψτε το να καταλάβει πόσα πρέπει να πάρουμε όταν "για κάθε έναν αντιστοιχεί ένα παγωτό".
 • Μάθετε του να φτιάχνει ζευγάρια απο παπούτσια πχ. η καφέ γόβα με την άλλη καφέ γόβα, το κόκκινο μποτάκι με το άλλο κόκκινο μποτάκι κτλ.

Λεξιλόγιο: μεγαλύτερο απο, μικρότερο απο, ίσο απο, λιγότερα, περισσότερα, ταιριάζει, περισσεύει, ζευγάρι, ίδιο, αντιστοιχώ, σύνολο, ομάδα, μέλος κα.


Tips
 • Χρησιμοποιούμε λέξεις απο το βασικό λεξιλόγιο για να εξοικειώνεται και να συνειδητοποιεί τους όρους "μεγαλύτερο-μικρότερο". 
 • Στο τέλος κάθε αντιστοίχησης συγκρίνουμε τα σύνολα και βγάζουμε ένα συμπέρασμα πχ. "Είδες οι άνθρωποι είναι περισσότεροι απο τις καρέκλες. Που θα κάτσει η Μαρία; Πρέπει να φέρουμε άλλη μία για την Μαρία"! 
 • Προσφέρει στην αυτοπεποίθηση του παιδιού όταν το μήνυμα εμπιστοσύνης που δείχνουμε στις ικανότητες του είνα ξεκάθαρο.


Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικία απο 3 ετών για ομαλή εισαγωγή στη βασική αρίθμηση και σύγκριση συνόλων και ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν ανωριμότητα και χρειάζονται ενίσχυση και πρώιμη παρέμβαση.

Διαβάστε το παιχνίδι: "Τι μπορώ να κάνω με την παλάμη μου; Τρεις απλές κατασκευές προσανατολισμού στον χώρο".

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!