"Ξέθαψε το"! Παιχνίδι Ανακάλυψης & Προμαθηματικών εννοιών


Όταν χαρίζουμε στα παιδιά εμπειρίες για να εξερευνούν υλικά και αντικείμενα προσφέρουμε απο τις πιο πολύτιμες παιδαγωγικές ασκήσεις. Η ανακάλυψη των ιδιοτήτων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αντικειμένων μέσα απο τις αισθήσεις είναι η αρχή για την κατάκτηση πολλών προμαθηματικών εννοιών όπως της Κατηγοριοποίησης και Ταξινόμησης. Το αναμενόμενο αίσθημα περιέργειας ενός παιδιού στη προσχολική ηλικία για τα υλικά που είναι φτιαγμένα ο κόσμος είναι απαραίτητο να ικανοποιείται, μέσα βέβαια από κανόνες ασφαλείας. Έτσι ο λόγος που ένα μωρό πιάνει, ρίχνει, γλύφει, κουνάει ένα αντικείμενο είναι γιατί απλά θέλει να "μάθει" για αυτό όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται.

Παιχνίδια που εξυπηρετούν την περιέργεια και την εξερεύνηση διεγείρουν τις αισθήσεις οι οποίες παραμένουν απο τα βασικά κανάλια μάθησης σε όλη τη παιδική και ενήλικη ζωή. Ένα αντίστοιχο παιχνίδι είναι το: "Ξέθαψε το"!! Πρόκειται για μια δραστηριότητα όπου μέσα σε ένα συνεχές υλικό (άμμος, ρύζι κτλ) κρύβονται διακριτά υλικά (τουβλάκια, ξυλάκια κτλ).

Υλικά: 2 μπολ ή λεκάνες ή ταψιά

και
  • άμμος παραλίας, χαλίκια
  • ρύζι
  • όσπρια
  • ζυμαρικά πχ. χυλοπίτες
  • υγρά πχ. σαπούνι, λάδι
Οποιοδήποτε υλικό απο τα παραπάνω χρησιμοποιηθεί θα διεγείρει και με άλλους τρόπους τις αισθήσεις του παιδιού. Επομένως θα μπορούσε κάθε φορά να χρησιμοποιηθεί και άλλο υλικό.

Παιχνίδι: Κρύβουμε μέσα στην άμμο διάφορα μικρά αντικείμενα πχ. τουβλάκια, μπίλιες, αυτοκινητάκια κτλ. και ενθαρρύνουμε το παιδί να βάλει μέσα το χέρι του, να ψάξει και να τραβήξει έξω ότι πιάσει. Αυτό που θα πιάσει θα το βάλει στο άλλο μπολ. Η διαδικασία θα γίνει μέχρι να τελειώσουν τα αντικείμενα. Μόλις ολοκληρώσει αν θέλει να συνεχίσει θα ρίξετε πάλι τα αντικείμενα μέσα στην άμμο και θα επαναλάβει απο την αρχή. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο μπορείτε να του ζητήσετε να κλείσει τα μάτια και να μαντέψει αυτό που μόλις έπιασε.

Βασικά tips: Πρέπει να προτρέπετε αλλά χωρίς να υπάρχει παρέμβαση όσο το παιδί εξερευνά. Του αφήνετε όσο χρόνο θέλει για να πιάσει, να δει, να ακούσει. Η επιτήρηση βέβαια θεωρείται δεδομένη ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό και ασχολείται με μικρά αντικείμενα που μπορεί να βάλει στο στόμα του. Η διάρκεια εξαρτάται απο τη διάθεση του παιδιού. Βοηθάει στη λεπτή κινητικότητα, στη συγκέντρωση, στη προμαθηματική έννοια της κατηγοριοποίησης και στην ενίσχυση της περιέργειας που είναι απο τα πιο καθοριστικά στοιχεία της μάθησης.

Λεξιλόγιο: Μπορείτε καθ' όλη τη διάρκεια να χρησιμοποιείτε λέξεις που περιγράφουν τα αντικείμενα όπως: μικρό, μεγάλο, σκληρό, μαλακό, απαλό, ξύλινο, πλαστικό κτλ.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και με διάφορες παραλλαγές είναι χρήσιμο για παιδιά με αισθητηριακά ελλείμματα και δυσκολίες στην λεπτή κινητικότητα τους. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!