Καθάρισε το αυγό! Tip Ανεξαρτησίας & Λεπτής κινητικότητας.



Έχει αναφερθεί πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να επεμβαίνει στο περιβάλλον του απο νωρίς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το στενό περιβάλλον, δηλ. οικογενειακό και σχολικό να χαρίσουν στο παιδί εμπειρίες που θα το οδηγήσουν να ελέγξει το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης δραστηριότητας του. Έτσι το παιδί θα λάβει όλα τα γνωστικά οφέλη που θα του δώσει αυτή η δραστηριότητα αλλά και θα βιώσει την αίσθηση ανεξαρτησίας και αυτονομίας που είναι άλλωστε για όλους το βασικό συστατικό μιας θετικής προσωπικότητας.

Ευκαιρίες για να εμπλακεί το μικρό παιδί σε τέτοιες εμπειρίες μάθησης και ανεξαρτησίας δίνονται καθημερινά. Μια πολύ εύκολη δραστηριότητα είναι η: "Καθάρισε το αυγό"!!

Υλικά: ένα βραστό αυγό, παιδικό χαμηλό τραπέζι, δυο πιάτα






Διαδικασία: Στο βίντεο φαίνεται πως το 3,5 χρονών αγοράκι σε ένα τραπέζι που είναι κατάλληλο για το ύψος του καθαρίζει το βραστό αυγό και το κόβει σε φέτες με την βοήθεια ενός αυγοκόφτη.

Βασικό tip: Καλό είναι να μην βιάσετε το παιδί να κάνει γρήγορα. Ο καθαρισμός του αυγού μπορεί να καθυστερήσει γιατί η λαβή των δαχτύλων του είναι ακόμα ανώριμη. Περιμένετε όσο χρειαστεί. Επίσης αφήστε το παιδί να μάθει και να παρατηρήσει, δείτε πως στο 2:57 λεπτό του βίντεο το αγοράκι επαναλαμβάνει την κίνηση του αυγοκόφτη παρατηρώντας την μηχανική κίνηση.

Γνωστικά οφέλη:
  • Αποτελεί θαυμάσια άσκηση λεπτής κινητικότητας (καθάρισμα αυγού)
  • Συγκέντρωση
  • Ακολουθία διαδοχικών βημάτων

Γενικά οφέλη:
  • Αυτοπεποίθηση
  • Εμπιστοσύνη στον εαυτό του
  • Ενίσχυση ανεξαρτησίας
  • Ενίσχυση επιμονής

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ως άσκηση λεπτής κινητικότητας και αυτοπεποίθησης. Θεραπευτικά μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των άνω άκρων σε παιδιά με προβλήματα συντονισμού χεριού - ματιού και λεπτής κίνησης.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



1 σχόλιο:

Froghall είπε...

fobero!! bravo pos de to eixa skeftei...tha to kano me to baftistiri giati theoro oti epeidi einai o mikros ton kanakeuoun oli tin ora kai den exei tosi protoboulia kai tharros kai epanapauetai!!! foberi idea katenthousiastika :)

http://froghall-jewelleries.blogspot.co.uk/2012/10/giveaway.html

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!