Κιναισθητική αντίληψη & Δυσλεξία. Μια πρωτότυπη άσκηση γραφής



Έχει τονιστεί πολλές φορές ότι τα παιδιά με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες είναι οι λεγόμενοι κιναισθητικοί μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν πιο άμεσα και πιο αποτελεσματικά όταν κατά τη διεργασία του “μαθαίνω” παρεμβάλλονται ερεθίσματα που ενεργοποιούν αισθήσεις και κίνηση μαζί. Έτσι το “ζω αυτό που μαθαίνω” είναι το ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις παιδιών με Δυσλεξία που μόνο η γλωσσική πληροφορία: “Αυτό είναι το /α/ “ή “Τα ρήματα γράφονται με /ω/” δεν φτάνει για τη κατάκτηση της γνώσης.

Η κιναισθητική προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί για τη σωστή εκμάθηση των συμβόλων των γραμμάτων, όπως γίνεται στο Πρόγραμμα Προσχολικής& Πρωτοσχολικής ενίσχυσης, αλλά και για τη βελτίωση/διόρθωση της γραφής στο Δημοτικό. Μια δημιουργική και πρωτότυπη άσκηση που βοηθά σε αυτό είναι η : “ Γράψε στη μπογιά”!

Υλικά: σακουλάκια που κλείνουν, κολλητική ταινία, μπογιά, μπατονέτες


Οδηγίες: Γεμίζουμε ένα σακουλάκι με μπογιά και το ασφαλίζουμε ενισχύοντας το κλείσιμο με κολλητική ταινία. Μετά ζητάμε απο το παιδί με μια μπατονέτα να “γράψει” πάνω στο σακουλάκι ασκώντας πίεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ανάλογα με την ηλικία και τους τομείς αδυναμίας του δυσλεξικού παιδιού.

Ενδεικτικοί τρόποι παιχνιδιού:
  • Να γράψει γράμματα.
  • Να γράψει συλλαβές.
  • Να γράψει λέξεις.
  • Να φτιάξει σχήματα.
  • Να κάνει προγραφικές ασκήσεις.
  • Να φτιάξει βασικά σχέδια πχ. λουλούδι, ήλιο, φεγγάρι, σπίτι κτλ.

Σκοπός: Να μάθει το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες τη σωστή φορά και σχηματισμό των γραμμάτων. Να βελτιωθεί και να εξασκηθεί η λεπτή κινητικότητα. Να βιώσει μια δημιουργική και θετική μαθησιακή εμπειρία.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας με ή χωρίς μαθησιακές δυσκολίες. Μπορεί να αποτελέσει άσκηση-παιχνίδι για γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



2 σχόλια:

Τα δευτεράκια blogαρουν... είπε...

ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!

A. είπε...

Ευχαριστώ και εγώ για την ανταπόκριση!

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!