Προπαίδεια & Δυσλεξία. Μια εύκολη τεχνική!



"Οι δυσλεξικοί δυσκολεύονται να θυμούνται λέξεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους με μια λογική σκέψη. Γι' αυτό δυσκολεύονται να θυμηθούν ημερομηνίες, μήνες κτλ. [...] πρέπει να θυμόμαστε την Προπαίδεια χωρίς να χρησιμοποιούμε ειδικές στρατηγικές"

Απόσπασμα απο το βιβλίο της Δώρας Δ. Μαυρομμάτη που παρουσιάζει τη διδασκαλία της Προπαίδειας με Εικονογραφήματα και απλές μνημονικές τεχνικές. Η εικονογραφική μέθοδος είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά στη διδασκαλία των παιδιών με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες. Αυτό που καταφέρνει είναι να μετατρέπει τις γλωσσικές πληροφορίες σε εικόνες, κάτι στο οποίο ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη ευκολία οι δυσλεξικοί. Έτσι οτιδήποτε θα έπρεπε να αυτοματοποιηθεί δηλ. να ανακαλείται απο τη μνήμη και να εφαρμόζεται αυτοστιγμεί, περισσότερο ως βίωμα παρά σαν γνώση πχ. ορθογραφία, προπαίδεια, μπορεί να διδαχθεί με την εικονογραφική μέθοδο.


Εικονογραφήματα
 Με τη βοήθεια εικονογραφημάτων κωδικοποιούνται οι αριθμοί σε εικόνες.


Ιστορίες με τα εικονογραφήματα

Οι δύσκολες σχέσεις της προπαίδειας εμφανίζονται μέσα απο ιστορίες με λογική και νόημα. Στόχος είναι να βοηθήσει στην καλύτερη απομνημόνευση.

Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για το πως γίνεται η διδασκαλία της μεθόδου. Το βιβλίο θα το αναζητήσετε στο www.doramavrommati.gr

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που δυσκολεύονται στην απομνημόνευση της Προπαίδειας.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter   


2 σχόλια:

Giotaki είπε...

Που μπορώ να το βρω το βιβλίο;

Giotaki είπε...

Που μπορώ να το βρω το βιβλίο;

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!