Λογική σκέψη & Δυσλεξία. Μια άσκηση ενίσχυσηςΜια απο τις βασικές δοκιμασίες που περνά ένας μαθητής του Δημοτικού είναι η κατανόηση κειμένου

Κάθε φορά του δίνονται διάφορα κείμενα και του ζητείται να τα κατανοήσει, να αποκωδικοποιήσει το νόημα τους και να απαντήσει σε ερωτήσεις. 

Το παιδί με Δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες, που οι γλωσσικές πληροφορίες το μπερδεύουν, δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να ξεκλειδώσει το κείμενο και τα δεύτερα νοήματα του. Πρέπει λοιπόν να εξασκηθεί στη διαδικασία της κατανόησης, της διεργασίας συνειρμών και στην κατάληξη του αποτελέσματος μέσα απο ασκήσεις σύνθετης σκέψης.

Μια άσκηση για να εξασκηθεί στη λογική σκέψη είναι και η: Τι υπάρχει μέσα στη τσάντα;Σε μια σελίδα Α4 σχεδιάζουμε μια τσάντα και καταγράφουμε μαζί με το παιδί τι μπορεί να υπάρχει μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε τα αντικείμενα που έχει η τσάντα ώστε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το: τι Κάνει, τι του Αρέσει, τι Συμβαίνει σχετικά με αυτόν που έχει τη τσάντα.

Τα συμπεράσματα που μπορεί να προκύψουν:

  • πορτοφόλι: έχει χρήματα, ψωνίζει, εκεί έχει το δίπλωμα αυτοκινήτου κτλ.
  • κλειδιά αυτοκινήτου: έχει αυτοκίνητο, ξέρει να οδηγεί, έτσι πάει στη δουλειά της κτλ.
  • γυαλιά μυωπίας: δεν βλέπει καλά, με τα γυαλιά βλέπει καλύτερα, τα χρειάζεται, φοράει φακούς επαφής κτλ.
  • βιβλίο: της αρέσει να διαβάζει, μπορεί να είναι βιβλίο για τη δουλειά της κτλ.
  • χαρτομάντηλα: έχει συνάχι, είναι προνοητική κτλ.
  • φωτογραφική μηχανή: της αρέσει να παίρνει φωτογραφίες, έχει φωτογραφίες που θέλει να δείξει σε κάποιον, θέλει να πάρει βίντεο κάποιον κτλ.
  • γυαλιά ηλίου: είναι καλοκαίρι κτλ.
Τα πράγματα στη τσάντα μπορεί να είναι πολλά και να βοηθήσουν σε πολλές ασκήσεις!


✺ Παράδειγμα εφαρμογής:Στη φωτογραφία φαίνεται πως δουλέψαμε με ένα παιδί της Γ' Δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες τους λογικούς συνειρμούς και τα ρήματα.


Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες και μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 
  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! Kάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! Αν μένετε εκτός Αθήνας κάνετε κλίκ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagramΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!