Ξεκλείδωσε σωστά! Άσκηση-παιχνίδι Οπτικής διαφοροποίησης στις Μαθησιακές δυσκολίεςΠως θα αντιμετωπίσουμε τη δυσκολία στην Οπτική διαφοροποίηση των μορφών;


Μια μικρή 6 ετών όταν της ζητούσα να μου δείξει το /8/ πολλές φορές το μπέρδευε με το /3/ και συνέχιζε να κάνει και άλλες παρανοήσεις ανάμεσα στα σχήματα των αριθμών και των γραμμάτων όπως το /ξ/ με το /ζ/. Αυτή και άλλα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν ευχέρεια στην οπτική αναγνώριση των λεπτομερειών και των διαφορών μεταξύ των συμβόλων (γραμμάτων, αριθμών).

Η οπτική διάκριση είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των υπόλοιπων σχολικών δεξιοτήτων του παιδιού. Για αυτό και κρίνεται υψηλής προτεραιότητας στα προγράμματα εκπαίδευσης ειδικής αγωγής. Μια απο τις ασκήσεις η οποία εμπλέκει το παιδί στη διαδικασία αναγνώρισης και ταύτισης είναι και η: "Ξεκλείδωσε σωστά"!!

Υλικά: μαρκαδόρος, σελοτέιπ, χαρτί Α4, ψαλίδι, λουκέτα με κλειδιάΆσκηση: Σε κάθε λουκέτο γράφετε αριθμούς ή γράμματα καθώς και στα αντίστοιχα κλειδιά τους. Τα απλώνετε όλα σε ένα τραπέζι μπροστά από το παιδί. Κάθε φορά ζητάτε απο το παιδί να βρει κάποιο συγκεκριμένο αριθμό ή γράμμα και να βάλει το αντίστοιχο κλειδί στο λουκέτο! Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
  • Να δείξετε το λουκέτο με το γραμμένο αριθμό/γράμμα και το παιδί να διαλέξει απο όλα τα κλειδιά το σωστό και να ξεκλειδώσει.
  • Να πείτε τον αριθμό/γράμμα και το παιδί να βρει το λουκέτο με το σωστό κλειδί και να ξεκλειδώσει.

Παραλλαγές άσκησης:
  • με συλλαβές
  • με λέξεις
  • με φράσεις (θα κολλήσετε μεγαλύτερο χαρτί στο κλειδί/λουκέτο)


Tip
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας, που θέλετε να ενισχύσετε την οπτική τους διάκριση, μπορείτε να παίξετε με γεωμετρικά σχήματα ή χρώματα!Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!