Ο πύργος με τα συνώνυμα και τα αντίθετα! Δείξε μου πως το έκανες! [ειδικοί παιδαγωγοί]

 jenga, λεξιλόγιο, συνώνυμα, αντίθετα, δυσλεξία

Πώς θα βελτίωσουμε το επίπεδο του ενεργού λεξιλογίου του παιδιού με Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;

Ως ενεργό λεξιλόγιο ορίζεται το πλήθος των λέξεων που ένα άτομο εύκολα χρησιμοποιεί στον προφορικό και γραπτό του λόγο. Όσο αυτό το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται, ο εκφραστικός λόγος αποκτά όλο και περισσότερα εργαλεία για να μεταφέρει ολοκληρωμένα και μεστά μηνύματα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πόσο απαραίτητο είναι να εφαρμόζονται παιδαγωγικές δραστηριότητες ανάπτυξης λεξιλογίου. Όμως, για τα παιδιά με Δυσλεξία και άλλες Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, χρειάζεται ένα ρεπερτόριο ασκήσεων που εμπεριέχει αισθητηριακούς και κιναισθητικούς τρόπους διδασκαλίας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό στην προκειμένη περίπτωση;

Τα επιτραπέζια παιχνίδια πάντα δίνουν πολλές μαθησιακές εμπειρίες αν προσαρμοστούν κατάλληλα. Αυτό έγινε με την ανάγνωση στο παιχνίδι: Ο πύργος της ανάγνωσης και με την ορθογραφία με: Το παζλ της ορθογραφίας! Έτσι συνέβη και εδώ με το γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga!

Η ειδική παιδαγωγός, που μαζί συνεργαζόμαστε σε εξ αποστάσεως εποπτεία, μας δείχνει πως εφάρμοσε την άσκηση που σχεδιάσαμε για να βελτιώσουμε το λεξιλόγιο ενός μαθητή με Δυσλεξία. Σκοπός, να βρει τα Συνώνυμα και Αντίθετα!

Υλικά: παιχνίδι Jenga, χαρτοταινία, μαρκαδόρος

Πρώτα κολλάμε σε κάθε τουβλάκι ένα κομμάτι ταινίας. Γράφουμε πάνω λέξεις: επίθετα, ρήματα, επιρρήματα κλπ.

jenga, λεξιλόγιο, συνώνυμα, αντίθετα, δυσλεξίαΟ παίκτης κάθε φορά που τραβάει ένα τουβλάκι πρέπει να λέει και το συνώνυμo ή αντώνυμο της. Αν αποτύχει να το βρει τότε χάνει τη σειρά του. Το παιχνίδι παίζεται με τον παιδαγωγό και τον μαθητή, αλλά μπορεί να προταθεί και σαν δραστηριότητα στο σπίτι, για να παίξει όλη η οικογένεια βοηθώντας το παιδί με δυσλεξία ακόμα περισσότερο.Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!