Μπορούμε να εικονογραφήσουμε και τη Γραμματική!
Όταν το παιδί με Δυσλεξία ή άλλες Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες έρχεται σε επαφή με το ειδικό λεξιλόγιο συγκεκριμένων μαθημάτων (Γραμματική, Μαθηματικά, Γεωγραφία κλπ.) παρατηρείται έντονη δυσκολία να συγκρατήσει όλες αυτές τις ειδικές γλωσσικές πληροφορίες.
Χρειάζεται λοιπόν ο ειδικός παιδαγωγός να βρει τον τρόπο να βοηθήσει τον/την μαθητή/τρια του να αποθηκεύει αποτελεσματικότερα όλη αυτή τη γνώση και να μπορεί να την ανακαλεί.
Εδώ θα μιλήσουμε για το ειδικό λεξιλόγιο της Γραμματικής και συγκεκριμένα για το λεξιλόγιο που πλαισιώνει την έννοια του ρήματος.
Τέτοιες λέξεις είναι:
- πρόσωπα
- χρόνοι (Ενεστώτας, Παρατατικός, Αόριστος κλπ.)
- αριθμοί (Ενικός, Πληθυντικός)
- φωνές (Ενεργητική, Παθητική)
Πώς λοιπόν θα βοηθήσουμε τον μαθητή και τη μαθήτριά μας να ακολουθήσει τη σχολική του ύλη, κάθε φορά που αναφέρεται αυτό το ειδικό λεξιλόγιο και ο ίδιος/ίδια δεν μπορεί να αντιστοιχήσει κάθε λέξη με το "Τι είναι" στη Γραμματική;
Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος είναι να ενισχύσουμε την κάθε λέξη Εικονογραφικά. Έτσι το παιδί δε χρειάζεται να απομνημονεύσει μία "άδεια" ή ξένη προς αυτός γραμματική ορολογία, αλλά έχει σαν μνημονική άγκυρα την εικόνα που τη συνοδεύει.
Στόχος είναι, αφού γίνει η πρώτη επαφή με αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας της ορολογίας, να αυξάνουμε σταδιακά τις γλωσσικές πληροφορίες και το παιδί να μπορεί να τις ανακαλέσει πετυχημένα.
Θα δείξουμε μία εικονογραφική προσέγγιση της ορολογίας που πλαισιώνει το ρήμα.
Υλικά: Α4, μαρκαδόρος
Ρήμα
Χρησιμοποιούμε ένα απλό σκίτσο ανθρώπινης φιγούρας ως φορέα της δράσης ενώ δείχνουμε τη δράση με τη χρήση βέλους. Από κάτω καταγράφονται ρήματα.
Πρόσωπα-Αριθμοί
Εικονογραφούμε την έννοια του προσώπου με ένα πολύ απλό σκίτσο. Καταγράφονται όλα τα πρόσωπα και τα κατηγοριοποιούμε σε ένα ή πολλά πάλι εικονογραφικά.
Χρόνοι
Αποδίδουμε την έννοια του χρόνου με ένα ρολόι και ενισχύουμε τον Χρονικό προσανατολισμό φτιάχνοντας μία οριζόντια χρονογραμμή δείχνοντας το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πού βρίσκεται το πριν και πού το μετά.
Σε αυτό το στάδιο βοηθάει να μιλήσει ο μαθητής προσωπικά και να καταγράψει δικές του δραστηριότητες στο τώρα, στο πριν και στο μετά.
Ενεργητική-Παθητική Φωνή
Εδώ επιχειρούμε να δείξουμε την κατεύθυνση της δράσης. Στην Ενεργητική φωνή η κατεύθυνση φεύγει από την ανθρώπινη φιγούρα ενώ στην Παθητική φωνή η δράση γυρίζει πάνω στην ανθρώπινη φιγούρα.
Σημείωση: όλα αυτά είναι βοηθητικά για να μπορέσει το παιδί με δυσλεξία να περάσει από μία επιφανειακή σχέση με τη Γλώσσα και τη Γραμματική σε μία περισσότερο ουσιαστική σχέση, αποκτώντας μεγαλύτερη συναίσθηση των όρων της. Επομένως υπάρχουν αρκετές φορές που δεν μπορεί να καλύψει η εικονογραφική μέθοδος όλες τις περιπτώσεις, εξαιρέσεις και αποχρώσεις των εννοιών.
Για αυτό και παράλληλα εργαζόμαστε προς μια πιο ολοκληρωμένη κατάκτηση των εννοιών, όσο ο μαθητής βρίσκεται σε διαδικασία παρεμβάσεων για τις ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες και βελτιώνεται η αντίληψη του γύρω από το σύστημα που ορίζεται ως Γλώσσα και Λόγος.
Περισσότεροι εναλλακτικοί τρόποι για τη Γραμματική:
Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!
✺ Τρόποι συνεργασίας:
- Αν είστε ειδικοί θεραπευτές:
- Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
- Κλικ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.
- Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com