"Κάτω απο τις φούσκες"! Ανακάλυψη υλικών η βάση της μάθησηςΗ ανακάλυψη και η παρατήρηση μέσα απο το βίωμα και την εμπειρία είναι ο βασικός τρόπος μάθησης στη βρεφική και προσχολική ηλικία!

Τα εργαλεία για να το πετύχουμε αυτό είναι μόνο οι αισθήσεις. Δίνοντας ερεθίσματα να δει, να πιάσει, να ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί, διεγείρουμε τους υποδοχείς των αισθήσεων αυξάνοντας την περιέργεια του παιδιού που αποτελεί και το κυριότερο κίνητρο για τη μάθηση.

Τα παιχνίδια που βοηθούν στην ανακάλυψη των υλικών είναι τα πλέον κατάλληλα για αυτή την ηλικία. Η εξερεύνηση απο Τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος είναι η βάση για όλες τις προμαθηματικές έννοιες που πρόκειται σιγά, σιγά να εξελιχθούν. Όσο πιο πολλά ερεθίσματα έχει ένα παιδί τόσο πιο πολλές ευκαιρίες έχει να παρατηρήσει τα γνωρίσματα των αντικειμένων (μέγεθος, χρώμα, βάρος), να τα ταξινομήσει ανάλογα και να καταλήξει σε μηχανισμούς επίλυσης προβλημάτων πχ. για να σηκώσω αυτό που είναι βαρύ θα χρησιμοποιήσω και τα δυο μου χέρια κα. Μέσα απο παιχνίδια ανακάλυψης, ειδικά για παιδιά με ανωριμότητα και ελλείμματα στην αισθητηριακή τους ολοκλήρωση, δίνεται η κατάλληλη παιδαγωγική ενίσχυση.


Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που καθοδηγεί το παιδί στην ανακάλυψη των υλικών είναι το: "Κάτω απο τις φούσκες"!!Υλικά: πλαστικά παιχνίδια παραλίας (φτυάρι, σουρωτήρι, καραβάκι), πλαστικά που επιπλέουν, κουδουνίστρες, τουβλάκια, μια λεκάνη με νερό, σαπούνι, πετσέτα

Δραστηριότητα: Γεμίζουμε την λεκάνη με νερό και ρίχνουμε λίγες σταγόνες απο σαπούνι για να κάνει αφρό και μπουρμπουλήθρες. Ρίχνουμε μέσα τα αντικείμενα και τοποθετούμε τη λέκανη πάνω σε μια πετσέτα στο πάτωμα για να καθίσει το παιδί και να ακουμπάει και τα αντικείμενα που θα βγάζει. Έπειτα αφήνουμε το παιδί να βουτήξει τα χεράκια του μέσα και να ξεκινήσει μόνο του να πιάνει, να βυθίζει, να βάζει και να βγάζει τα αντικείμενα όσες φορές θέλει. 

Παροτρύνετε με καλή διάθεση και ενθάρρυνση για αυτό που κάνει. Αν δείχνει συγκεντρωμένο δεν ενοχλούμε και αφήνουμε να ασχοληθεί με αυτό που ανακαλύπτει. Όταν έχει βγάλει αρκετά παιχνίδια έξω, εμείς τα ξαναβάζουμε ή τροφοδοτούμε με νέα. Επίσης ανανεώνουμε τη σαπουνάδα με σαπούνι.

Οφέλη: εξάσκηση στην αδρή και λεπτή κινητικότητα. Ανακάλυψη των ιδιοτήτων των αντικειμένων (βάρος, υφή, σχήμα). Συγκέντρωση και διατήρηση προσοχής.

Διάρκεια: εξαρτάται απο τη διάθεση και την φάση ηρεμίας και συγκέντρωσης του παιδιού. Μπορείτε να επαναλάβετε όσο συχνά θέλετε.


Tip: 
Μπορεί να γίνει και στην ώρα του μπάνιου αλλά και στην παραλία!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!