"Ζεστά και κρύα κέρματα". Ένα παιχνίδι των αισθήσεων.


Ένα πολύ εύκολο παιχνίδι που διεγείρει τις αισθήσεις και δίνει τα πρώτα μαθήματα φυσικής είναι το "ζεστά και κρύα κέρματα". Βρίσκεται στην κατηγορία της ανακάλυψης των υλικών που δίνει αφορμές για εξερεύνηση και πειραματισμό στα παιδιά. Η ανακάλυψη των υλικών είναι η γέφυρα που οδηγεί στις πρώτες προμαθηματικές έννοιες.

Δραστηριότητα: Σε κάποια ευκαιρία ακόμα και ανάμεσα στις δουλειές και ασχολίες σας μέσα στο σπίτι μαζί με το παιδί παίρνετε κέρματα και βάζετε απο ένα σε διάφορα σημεία του σπιτιού που έχουν διαφορετική θερμοκρασία μεταξύ τους. Για παράδειγμα μέσα στο ψυγείο (ψύξη και κατάψυξη), πάνω στο καλοριφέρ, σε ένα παράθυρο που πέφτει ο ήλιος, σε ένα σκιερό μέρος, στη τσέπη του παντελονιού, μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό κτλ. Αφήνετε τα κέρματα και εξηγείτε στο παιδί ότι θα τα αναζητήσετε σε λίγο για να δείτε τι διαφορετικό έχουν μεταξύ τους. Αφού περάσει κάποια ώρα παίρνετε τα κέρματα και ζητάτε απο το παιδί να τα πιάσει και μετά να τα ακουμπήσει σε διάφορα μέρη πάνω του που θα νιώθει τη διαφορά θερμοκρασίας πχ. χέρια, σε κλειστά μάτια, μάγουλα, λαιμό, εσωτερικό καρπού, εσωτερικό αγκώνα κτλ. Αυτό θα δώσει αφορμές για συζήτηση ανάλογα και με την ανταπόκριση του παιδιού πχ. ποιο κέρμα είναι χειμώνας και ποιο καλοκαίρι(ανάλογα με ηλικία) ή σε ποιο μέρος του σώματος καταλαβαίνει τη διαφορά περισσότερο (να αναφέρετε τα σημεία του σώματος με το όνομα τους).
Υλικά: διάφορα κέρματα
Λεξιλόγιο: ζεστό, κρύο, χλιαρό, μέρη του σώματος

Απευθύνεται:Κατάλληλο για παιδιά απο 2,5-3 χρονών και πάνω, πολύ χρήσιμο σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα που μπορεί να μπερδεύουν τις λέξεις κρύο-ζεστό, χειμώνας - καλοκαίρι κτλ. Η διάρκεια δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη. Όσο ανταποκρίνεται το παιδί καμία ευκαιρία μάθησης δεν είναι χαμένη όσο σύντομη και αν είναι.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!