"Aντιγράφω το μοτίβο". Το παιχνίδι της αλληλουχίας.


Ένα παιχνίδι που βοηθά τα παιδιά να εξασκηθούν στην αλληλουχία. Είναι σημαντικό το παιδί να αντιλαμβάνεται ότι κάτι προηγείται απο κάτι άλλο. Αυτό σαν ικανότητα θα βοηθήσει στην χωρική και στην χρονική αλληλουχία. Το πριν και το μετά, προηγούμενο και επόμενο είναι έννοιες που αρκετά παιδιά μπορεί να μπερδεύουν και να να συγχέουν. Η αλληλουχία είναι η προμαθηματική έννοια που χρειάζεται να κατακτήσουν τα παιδιά πριν ακόμα μάθουν να μετρούν. Η αρίθμηση είναι ένα μοτίβο αριθμών που έχει συγκεκριμένη αλληλουχία.
Δραστηριότητα: Αρχικά ξεκινάμε με μια απλή αλληλουχία 2 αντικειμένων τουβλάκι/κηρομπογιά, τουβλάκι/κηρομπογιά και το επαναλαμβάνουμε. Μην το δυσκολέψετε απο την αρχή και βάλετε πολλά αντικείμενα. Βάζετε τα αντικείμενα στο τραπέζι ή στο πάτωμα για να μπορούν να βλέπουν και να έχουν άνεση κινήσεων και φτιάχνετε αυτο το απλό μοτίβο. Αρχικά ζητάτε να κατονομάσουν αυτά που βλέπουν και έπειτα αν μπορούν να τα αντιγράψουν. Δεν πειράζει αν δεν μπορούν απο την αρχή!
Υλικά: Διάφορα συγκεκριμμένα υλικά (τουβλάκια, κηρομπογιές, πλαστικά ζωάκια, ξυλομπογιές κα.)
Λεξιλόγιο: Λέξεις που να δηλώνουν χωρική/χρονική διαδοχή: αρχή, πριν, επόμενο, αντιγράφω, τέλος, μετά, πρώτο, δεύτερο κτλ.
Απευθύνεται: Για παιδιά απο 3 χρονών που βρίσκονται στο στάδιο της κατάκτησης της αλληλουχίας ως προμαθηματική έννοια και σαν παιχνίδι ενίσχυσης σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/Δυσλεξία που δυσκολεύονται στην διαδοχή.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!