"Τι έκανα πριν ...και τι θα κάνω μετά"; Παιχνίδι προσανατολισμού στο χρόνο


Η εξοικείωση με τη μέτρηση του χρόνου πρέπει να ξεκινά απο τη προσχολική ηλικία αν και ολοκληρώνεται στη σχολική ηλικία. Ο χρόνος είναι μια αφηρημένη έννοια και για αυτό η μέτρηση του είναι δύσκολη και μπερδεύει τα παιδιά. Τα τεστ σχολικής ετοιμότητας στη προσχολική ηλικία βασίζονται σε χωροχρονικές έννοιες για αυτό είναι σημαντικό το παιδί μας να έχει ξεχωρίσει κάποιες τέτοιες έννοιες. Ένα τέτοιο παιχνίδι που βοηθάει είναι το "Τι έκανα πριν ...και Τι θα κάνω μετά";

Δραστηριότητα: Μέσα στην ημέρα στο σπίτι μας, όταν πηγαίνουμε κάπου, μόλις έχει ξυπνήσει το παιδί, πριν κοιμηθεί σαν μια μικρή εξιστόρηση της ημέρας κάνουμε ερωτήσεις: "Τι έκανες πριν, τι θα κάνουμε μετά, τι έφαγες/έκανες/πήγες το πρωί, το μεσημέρι....τι θα κάνουμε το βράδυ;", "Τώρα είναι νύχτα όταν θα ξυπνήσουμε τι θα είναι;", "τώρα είμαστε εδώ σε λίγο που θα πάμε;" "Ο μπαμπάς πότε θα έρθει;" "Γιατί βάζω το ρολόι της κουζίνας να χτυπήσει; (εξηγείτε)" κα. Λίγα λέπτα μέσα στην ημέρα είναι αρκετά.
Λεξιλόγιο: πριν, μετά, αργότερα, αυριο, χθες, πρωι/μεσημερι/βράδυ, μηνας, μερα κα.

Απευθύνεται: Απο παιδιά 3-4 χρονών. Πολύ κατάλληλη δραστηριότητα για παιδιά σε οποιαδήποτε ηλικία που αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα/δυσλεξία και μπερδεύονται με την χρονική διαδοχή.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!