Τα μανταλάκια γύρω γύρω! Tip ανεξαρτησίας και Λεπτή κινητικότηταΟ συντονισμός των μικρών μυικών κινήσεων που κάνουν τα δάχτυλα του χεριού σε συντονισμό με τα μάτια ονομάζεται λεπτή κινητικότητα. Με την ικανότητα της λεπτής κινητικότητας μπορούμε να φτάσουμε εξελικτικά στο σχηματισμό των γραμμάτων και στην κατάκτηση της γραφής η οποία χρειάζεται και τη μεγαλύτερη επιδεξιότητα. 

Η ενίσχυση των λεπτών κινήσεων πρέπει να ξεκινήσουν απο νωρίς στην προσχολική ηλικία. Εμπειρίες για ενδυνάμωση και εξάσκηση στο συντονισμό χεριού - ματιού μπορούμε να χαρίσουμε σε ένα παιδί με πολλούς τρόπους. 

Υλικά: μανταλάκια, κουβαδάκι

Δραστηριότητα: Μια πολύ απλή ενισχυτική δραστηριότητα, που μπορεί να κάνει ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, είναι "Τα μανταλάκια γύρω γύρω"

Οδηγίες: Το παιδί πρέπει να βάλει περιμετρικά ένα ένα τα μανταλάκια γύρω από το κουβαδάκι.

Το μανταλάκι χρειάζεται έναν συγκεκριμένο τρόπο λαβής που απαιτεί τη συνεργασία τριών δαχτύλων (αντίχειρα, δείκτη και μέσο), συγκεκριμένη πίεση και ελεγχόμενη κατεύθυνση στην κίνηση για να το τοποθετήσεις σωστά. Όλα αυτά βοηθούν το μικρό παιδί να ενδυναμώσει τους μικρούς μύες της παλάμης και να συντονίσει την κίνηση του. Τέλος, συμβάλλει και στην ενίσχυση του αισθήματος της ικανοποίησης και ανεξαρτησίας, αφού η ολοκλήρωση μιας "δουλειάς" χαρίζει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση!


Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com

2 σχόλια:

yorgisali είπε...

Το βιβλίο BODY ENCYCLOPEDIA (Marcher & Fich) εξηγεί με μεγάλη λεπτομέρεια την ψυχονοητική λειτουργία κάθε μυός που μετέχει στις λεπτές κινήσεις του χεριού (μύες 70 έως 94 - πολύ υλικό, δεν γίνεται να το περιγράψω εδώ). Όπως γνωρίζουμε και από τη φυλογένεση του είδους Άνθρωπος, το χέρι (hand) είναι θεμέλιο της γνωσιακής λειτουργίας.

A. είπε...

Ευχαριστούμε Γιώργη για την ενημέρωση! Το βιβλίο εμφανίζεται εδώ:

http://www.amazon.com/Body-Encyclopedia-Psychological-Functions-Muscular/dp/1556439407/ref=pd_sxp_f_r

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!