Μαθηματικά στη Κουζίνα! Βιβλίο για παιδιά & γονείς.




Λίγα λόγια για το βιβλίο
Πόσες φορές σκεφτήκατε να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει ή να ασκηθεί στα μαθηματικά του σχολείου –του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού–αλλά δε βρήκατε έναν τρόπο ευχάριστο για το παιδί σας και για εσάς;

Κι, όμως, υπάρχει ένας τρόπος!
Αξιοποιήστε τις ιδέες και τις συνταγές που προτείνονται στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ και μετατρέψτε την κουζίνα σας σε μαθηματικό εργαστήριο, αφού:

ΟΤΑΝ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ
ταξινομούμε και βάζουμε σε σειρά
απαριθμούμε
μετράμε το βάρος, τον όγκο, τον χρόνο, τη θερμοκρασία
υπολογίζουμε το κόστος ή τις θερμίδες κάθε φαγητού  
• διαβάζουμε και γράφουμε μαθηματικά
• λύνουμε προβλήματα

Φορέστε, λοιπόν, τις ποδιές και χαρείτε δημιουργικές ώρες μάθησης και ψυχαγωγίας με τα παιδιά σας!

Συγγραφέας: Δημήτρης Χασάπης
Εικονογράφος: Σπύρος Γούσης 
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Εδώ (κάνοντας κλικ) δίνεται η δυνατότητα να δείτε μέσα απο slides την εφαρμογή του βιβλίου μέσα στη τάξη, όπως τη παρουσιάζει η εκπαιδευτικός Γκριμπίζη Ολυμπία.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter 


"Πόσα ρίξαμε μέσα"; Παιχνίδι Μνήμης & Δυσλεξία.

photo: mommydoit.blogspot.com

Η εξάσκηση της μνήμης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης και κατά συνέπεια των προγραμμάτων παρέμβασης σε παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες. Η δυσκολία της απομνημόνευσης πληροφοριών, ονομάτων, ημερομηνιών κα. αντανακλά την ανεπάρκεια της μνημονικής διαδικασίας σε αυτούς τους μαθητές. Το χαρακτηριστικό πρόβλημα: "Έχω διαβάσει όλο το απόγευμα το μάθημα και την επόμενη μέρα θυμάμαι ελάχιστα ή τίποτα" είναι συνηθισμένο γεγονός και οφείλεται στο ότι η μνήμη δεν μπορεί να αποθηκεύσει και να ανακαλέσει τις πληροφορίες τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά οι γλωσσικές πληροφορίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομνημονευτούν σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Οι ασκήσεις - παιχνίδια που γίνονται σε αυτόν τον τομέα της ενίσχυσης της μνήμης βρίσκονται σε πληθώρα. Ένα απο αυτά είναι και το "Πόσα ρίξαμε μέσα"; Εκπαιδεύει την παρατήρηση, την αποθήκευση και την ανάκληση απο την μνήμη εργασίας.


Υλικά: ένα αδιαφανές κουτί (σακούλα, μπολ, μαξιλαροθήκη κτλ.), μικρά έγχρωμα αντικείμενα (τουβλάκια, lego, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τσαλακωμένα σε μπαλάκια χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά κτλ.)

Παιχνίδι: Χωρίζουμε τα αντικείμενα σε χρώματα. Έπειτα τοποθετούμε το αδιαφανές κουτί λίγο μακρύτερα απο το παιδί, αλλά απέναντι του, και το προτρέπουμε να πετά μέσα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες μας: "Πέτα μέσα 2 κόκκινα, 3 μπλε και πάλι 2 κόκκινα". Σκοπός είναι να θυμάται την οδηγία και πόσα αντικείμενά απο κάθε χρώμα πετάξαμε μέσα στο κουτί πχ. "Πόσα κόκκινα υπάρχουν μέσα τελικά";


Tips
Γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν παίζεται με περισσότερα παιδιά ή ομάδες. Θα νικήσει όποιο παιδί ή όποια ομάδα καταφέρει να θυμηθεί πόσα αντικείμενα απο κάθε χρώμα βρίσκονται μέσα στο κουτί!

Απευθύνεται: Σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία που πρέπει να εξασκήσουν την δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης αλλά λειτουργεί σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης για όλα τα παιδιά. Γίνεται απο γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς θεραπευτές.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Τα παιχνίδια είναι στο σπίτι! Tip Ανεξαρτησίας & Συγκέντρωσης


Τα παιχνίδια για τα μωρά και τα μικρά παιδιά τις περισσότερες φορές βρίσκονται μέσα στο σπίτι μας. Είναι πολύ εύκολο να χαρίσουμε γνωστικές, δημιουργικές και πειραματικές εμπειρίες στο μωρό. Τα αναπτυξιακά στάδια τα οποία διανύει δεν χρειάζονται τίποτα άλλο, για να ενισχυθούν, απο ενθάρρυνση να εμπνευστεί μέσα απο τις αισθήσεις του. Η Γεύση, η Όραση, η Ακοή, η Αφή και η Οσμή διεγείρονται και μεταφέρουν άμεσα μηνύματα γνώσης στο μικρό και τίποτα άλλο δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει. Όμως δεν φτάνει απλά η συσσώρευση γνώσεων αλλά να αφήνουμε το παιδί σε "αντιπαράθεση" με την εμπειρία που του δίνουμε.

Το βίντεο απαθανατίζει ένα αγοράκι 12 μηνών που πειραματίζεται με απλά εργαλεία του σπιτιού και φαίνεται ξεκάθαρα τι κερδίζει απο αυτό.



Παιχνίδι: Το παιδί τοποθετημένο σε μέρος που είναι ήσυχο και επιτηρείται απο ενήλικα προσπαθεί να χωρέσει σε ένα μεταλλικό (στενό) κουτί κουτάλια διαφόρων μεγεθών.

Τα γνωστικά μαθήματα: 

  • Συγκέντρωση και προσοχή. Το μωρό εκπαιδεύεται να διατηρεί τη προσοχή του όσο χρειάζεται για να παρατηρήσει.
  • Αδρή κινητικότητα. Εξάσκηση να στέκεται χωρίς στήριγμα ενισχύοντας τον κορμό του και τη σπονδυλική του στήλη.
  • Λεπτή κινητικότητα. Πιάνει τα εργαλεία και γυμνάζει τους μικρούς μύες των άνω άκρων.
  • Συντονισμός χεριού-ματιού. Η κίνηση να πιάσει το εργαλείο και να στοχεύσει να το βάλει μέσα στο κουτί χρειάζεται να συντονίσει τα χέρια με τα μάτια του.
  • Εξερεύνηση υλικών. Τα πρώτα μαθηματικά το παιδί τα μαθαίνει μέσα απο την παρατήρηση των υλικών που είναι φτιαγμένα τα πράγματα πχ. μέταλλο, κρύο, μεγάλο, μικρό, σκληρό, απαλό, μαλακό, βαρύ και προσπαθώντας να τα χειριστεί πχ. να τα βάλει, βγάλει, κουνήσει, χτυπήσει, ακούσει, σηκώσει κτλ. 


Εκτός απο τα γνωστικά οφέλη το παιδί βιώνει την δυνατότητα να επεμβαίνει στο περιβάλλον μόνο του και αυτό ενισχύει σημαντικά την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση του. 

Βασικά tips: Η επανάληψη είναι ο τρόπος που αφομοιώνει το παιδί σε αυτή την ηλικία. Οπότε αφήστε το να κάνει όσες επαναλήψεις θέλει. Η μαθησιακή διαδικασία είναι μια ενεργής επεξεργασία πληροφοριών. 

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας για να οικοδομήσουν τα πρώτα τους γνωστικά συμπεράσματα και την αυτονομία τους.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter   



Κόβουμε, πασπαλίζουμε, σερβίρουμε! Συνταγές & Δυσλεξία (1).

σελ. 68, ΒΗΜΑgourmet, Ιούνιος 2012

Η επιλογή των κειμένων για να αναλυθούν και να δουλευτούν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών/Δυσλεξίας γίνεται μέσα απο πολλές πηγές. Τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι: η ηλικία, οι δυσκολίες, οι άξονες ενίσχυσης για κάθε παιδί, τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του και η ποικιλία για να διατηρείται το ενδιαφέρον. Μόνο μέσα απο τη διέγερση του ενδιαφέροντος του παιδιού θα επιτευχθεί η συγκέντρωση και η συμμετοχή που απαιτείται για να επιτελεί το πρόγραμμα παρέμβασης το σκοπό του.

Έτσι μια απο τις πηγές που μπορούν να αντληθούν κείμενα προς ανάλυση είναι τα περιοδικά με "Συνταγές"! 

Τα κείμενα των συνταγών προσφέρουν:

  1. Έντονες πολύχρωμες φωτογραφίες.
  2. Κείμενα που έχουν κατανοητή αλλά όχι απλοϊκή γλώσσα.
  3. Περιέχουν συνήθως αρκετά συγκεκριμένα ρήματα, επίθετα, ουσιαστικά.
  4. Κείμενο που αναπτύσσεται με συγκεκριμένα βήματα οπότε μπορεί το παιδί να εξασκηθεί σε σχεδιαγράμματα και στον εντοπισμό λέξεων κλειδιών.
Το παρακάτω κείμενο συνταγής επιλέχθηκε και αναλύθηκε στη συνεδρία με ένα παιδί Γ' Δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες.


Η συνταγή που επιλέχθηκε για ανάλυση σε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες.

Τα θέματα που προέκυψαν για ενίσχυση:

Απο τον τίτλο:
  • Η φράση: "της στιγμής". Το ερώτημα ήταν: "Τι σημαίνει της στιγμής"; "Θα πάρει ώρα για να κάνουμε αυτή την ομελέτα ή θα την ετοιμάσουμε γρήγορα;" Επίσης με αφορμή αυτό δουλέψαμε και άλλες εκφράσεις που δηλώνουν το στιγμιαίο (λίγο, μικρό, βραχύ, γρήγορο σε χρόνο) σε αντίθεση με την διάρκεια.
  • Έγινε η ερώτηση: "Αν θέλεις να προσφέρεις την ομελέτα σε 8 άτομα τι θα πρέπει να κάνεις;" Η απάντηση θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα μαθηματικό πρόβλημα με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη δοσολογία είναι μόνο για 4 άτομα. 
Απο τα υλικά: 
  • Η σωστή ανάγνωση του /2-3/ πχ. 2-3 μελιτζάνες. Πολλές φορές τα παιδιά με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες μπερδεύονται στην αποκωδικοποίηση και ανάγνωση τέτοιων συμβολισμών.
  • Οικογένειες λέξεων: πχ. ροδέλες, ρόδα
  • Σύνθετες λέξεις: πχ. φρέσκο + τριμμένο = φρεσκοτριμμένο, έλαιο + λάδι = ελαιόλαδο. Με αφορμή αυτό το παράδειγμα έγιναν πολλές τέτοιες ασκήσεις.
  • Προέκυψε να αναλυθεί η λέξη: /ελαφρώς/ και να γίνουν ασκήσεις για τα τροπικά επιρρήματα πχ. διαρκώς, εντελώς  κτλ.
Απο την εκτέλεση:
  • Αναγνώριση επιθέτων και ουσιαστικών, πχ. φαρδύ τηγάνι, τρυπητή κουτάλα, περιττό λάδι κτλ.
  • Συγκέντρωση όλων των ρημάτων πχ. ζεσταίνουμε, τηγανίζουμε, βγάζουμε κτλ.
Γενικές ερωτήσεις κατανόησης:
  • Πόσα βήματα θα κάνουμε για να φτιάξουμε την ομελέτα;
  • Να εντοπίσει και να κυκλώσει τα βασικά βήματα.
  • Σχεδιάγραμμα με τα βασικά βήματα.

Μια πολύ βασική αρχή ενός προγράμματος παρέμβασης είναι να διατηρούμε το επίπεδο της ανατροφοδότησης των υλικών, με τα οποία εκπαιδεύουμε το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες, υψηλό. Αυτό προκύπτει σαν ανάγκη για τους θεραπευτές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς.

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά ιδιαίτερα σε παιδιά με Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες ως κείμενο για ανάλυση γραπτού λόγου. Προτείνεται για ειδικούς θεραπευτές και εκπαιδευτικούς. 



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter   



Διάσπαση προσοχής & Μαθησιακές δυσκολίες. Παραδείγματα γραπτών.



Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όπως είναι η Διάσπαση Προσοχής παρουσιάζουν πολλές φορές έλλειμμα στην ικανότητα μιας άνετης γραφής. Εξαιτίας των ειδικών χαρακτηριστικών της διάσπασης προσοχής στα γραπτά τους εμφανίζουν παραλείψεις, γραμματικά λάθη, φωνημικές αναντιστοιχίες, ανορθόδοξα κενά ανάμεσα στις λέξεις ή κολλημένες λέξεις μεταξύ τους κτλ.

Ένα παράδειγμα τέτοιων γραπτών εκτίθεται παρακάτω όπου οι δυσκολίες εμφανίζονται σε όλες τις μορφές του γραπτού λόγου: 


Α. Γραφή κατά υπαγόρευση


Το κείμενο που υπαγορεύτηκε είναι: 
"Ο φίλος μου πάει πρώτη τάξη. Τον αγαπώ πολύ. Παίζουμε τρέχοντας στην αυλή."
(υλικό, Δημήτρης Ζάχος)

Τα στοιχεία που δείχνουν την μαθησιακή δυσκολία:
  • Ορθογραφικά λάθη πχ. προτη τάξι
  • Καθολική έλλειψη τόνων
  • Δεν τηρεί κανόνες στίξης πχ. δεν ακολουθεί κεφαλαίο μετά απο τελεία
  • "Τρώει" γράμματα πχ. τρεχντας
  • Αδυναμία αυτοδιόρθωσης



Β. Αντιγραφή


Στοιχεία μαθησιακής δυσκολίας:

  • "Τρώει" γράμματα 
  • Παραβιάζει τα κενά μεταξύ των λέξεων πχ. κγέλια
  • Αδυναμία αυτοδιόρθωσης



Γ. Αυθόρμητη γραφή


Στοιχεία μαθησιακής δυσκολίας:

  • Είναι αναπτυγμένο όλο το θέμα σε μια πρόταση.
  • Ορθογραφικά λάθη
  • Παράλειψη γραμμάτων μέσα στις λέξεις πχ. τρο (τρώω)
  • Αντιμετάθεση γραμμάτων μέσα στις λέξεις πχ. κια (και)
  • Παραβίαση της αυτονομίας των λέξεων πχ. σκολιομου
  • Φωνημικά λάθη πχ. σκολιο (σχολείο)
  • Αδυναμία αυτοδιόρθωσης


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter   


"Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα"! Μια ιστορία απο ένα αυτιστικό παιδί.


"Τι σημαίνουν 5 κόκκινα αυτοκίνητα στη σειρά;
Ότι σήμερα η μέρα είναι:
α. Καλή
β. Σχεδόν καλή
γ. Σούπερ"

Ο Μαρκ Χάντον εργάστηκε για έξι χρόνια με ανθρώπους με ειδικές σωματικές και πνευματικές ικανότητες. Έχει γράψει αρκετά εικονογραφημένα βιβλία για μικρά παιδιά. Το όνειρο του ήταν όμως να γράψει ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους. Και κατάφερε πολύ περισσότερα: έγραψε το ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ, ένα μυθιστόρημα για όλες τις ηλικίες που έχει σαρώσει κυριολεκτικά τα βραβεία.  Ένα βιβλίο για τον κόσμο μέσα απο τα μάτια ενός αυτιστικού παιδιού.

Δυο αποσπάσματα του βιβλίου.

Α 


Β



Συγγραφέας: Μαρκ Χάντον
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter  



Δυσγραφία & Γράμματα. Δυο συμμετοχικές ασκήσεις.



"Αργεί να γράψει"
"Καθυστερεί και κουράζεται"
"Σπαταλάει όλο το χρόνο για να γράψει καλύτερα γράμματα"
"Μπερδεύει τα γράμματα"
Η γραφή είναι η καταγραφή της γλώσσας με ένα κωδικοποιημένο συμβολικό σύστημα. Στις αλφαβητικές γλώσσες (όπως η Ελληνική) τα σύμβολα είναι τα γράμματα τα οποία αντιστοιχούν στους προφερόμενους φθόγγους. Η ορθή γραφή μάλιστα διέπεται απο κανόνες γραμματικούς, συντακτικούς, ορθογραφίας. 

Για να επιτευχθεί η σωστή καταγραφή προϋπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις. Σωστή λαβή του μολυβιού, σωστή θέση του σώματος, κατάλληλη οπτική και ακουστική διάκριση και πληθώρα άλλων που έχουν σχέση με την ωριμότητα διαφόρων χαρακτηριστικών όπως είναι η ψυχοκινητική ανάπτυξη. Πολλές φορές τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία δυσκολεύονται στην απεικόνιση και καταγραφή των γραμμάτων πχ. αργή γραφή, κακογραφία, καθρεπτική γραφή, σύγχυση πεζών και κεφαλαίων κτλ.

Στα προγράμματα παρέμβασης για να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες γίνονται ασκήσεις που βασίζονται σε μεγαλύτερη συμμετοχή των αισθήσεων και της κίνησης. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε ισχυρότερη εντύπωση του ορθού προσανατολισμού, της κίνησης και της φοράς κάθε γράμματος.

Δυο τρόποι που μπορούμε να διδάξουμε τα γράμματα σε παιδιά με Δυσγραφία είναι και οι παρακάτω.

Α τρόπος

Γέμισμα του γράμματος με χρωματιστούς κύκλους


Το παιδί γεμίζει το περίγραμμα του γράμματος με κύκλους απο μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κραγιόν, κηρομπογιές.
Εξασκείται: Στην ορθή φορά και προσανατολισμό της γραφής, στην λεπτή κινητικότητα, στο γέμισμα μέσα σε πλαίσιο (εσωτερικό γράμματος) και στη σωστή λαβή του μολυβιού.  

Β τρόπος


Γέμισμα του γράμματος με αυτοκόλλητα

Σε αυτόν τον τρόπο το παιδί γεμίζει με αυτοκόλλητα το εσωτερικό του γράμματος.
Εξασκείται: Στην ορθή φορά και προσανατολισμό της γραφής καθώς και στην λεπτή κινητικότητα μέσα απο την κίνηση "ξεκολλάω και κολλάω το αυτοκόλλητο".

Απευθύνεται:  Σε παιδιά Δημοτικού με μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία/Δυσορθογραφία που δυσκολεύονται στην άνετη γραφή. Επίσης είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός τρόπος εκμάθησης των γραμμάτων για παιδιά Νηπιαγωγείου και Α' Δημοτικού. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς, θεραπευτές.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter   



"Βρες τη λέξη"!! Άσκηση Δυσλεξίας & Γραπτού λόγου.

Βρες τη λέξη!

Στα πλαίσια σχεδιασμού ενός προγράμματος παρέμβασης-αποκατάστασης για μαθητές με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία οι ασκήσεις που περιλαμβάνονται πρέπει να εξασκούν τις αδυναμίες του παιδιού μέσα απο μια ευρηματική και ενδιαφέρουσα διαδικασία. 

Οι ασκήσεις καλύπτουν μια ευρεία γκάμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε παιδί με μαθησιακές δυσκολίες ξεχωριστά. Έτσι συνήθως σχεδιάζονται ασκήσεις φωνημικής ενημερότητας, οπτικής/ακουστικής διάκρισης, μνήμης, άνεσης γραφής, συγκέντρωσης προσοχής, μαθηματικών κα.

Η άσκηση που παρουσιάζεται εδώ είναι η "Βρες τη λέξη"!! και ενισχύει ποικιλία δεξιοτήτων απαραίτητων για μια ομαλή μαθησιακή διαδικασία.

Υλικά: τετράδιο ή φύλλα Α4, μαρκαδόροι ή ξυλομπογιές, βιβλία, περιοδικά, κόμικ

Άσκηση: Επιλέγουμε ένα βιβλίο ή ένα κείμενο που αναλογεί στην ηλικία του παιδιού και φροντίζουμε να βρίσκεται κοντά στα ενδιαφέροντα του. Στην εικόνα παρουσιάζονται βιβλία που αντιστοιχούν σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Σε ένα φύλλο τετραδίου ή Α4 σημειώνουμε με χρωματιστούς μαρκαδόρους τις λέξεις που θέλουμε να δουλέψουμε κάθε φορά με το παιδί.

Παραδείγματα λέξεων εξάσκησης:

Ουσιαστικά (πολυθρόνα)
Ρήματα (κρεμόταν)
Επίθετα (μεταξωτή)
Επιρρήματα (αμέσως)
Μικρές άκλιτες λέξεις

Αφού το παιδί αναγνώσει το κείμενο του δίνουμε το φύλλο με τις λέξεις τις οποίες προσπαθεί να διακρίνει μέσα στο κείμενο και να τις κυκλώσει. Κάθε φορά που βρίσκει μια λέξη τη διαγράφει απο το φύλλο. Η ρουτίνα της διαγραφής κάθε φορά που βρίσκουμε αυτό που αναζητάμε είναι απαραίτητη να αυτοματοποιηθεί στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αφού διευκολύνει ιδιαίτερα στην αποφυγή λαθών, παραλείψεων και επαναλήψεων. 

Βασικά tips: Η ανάγνωση του κειμένου μπορεί να γίνει, ανάλογα τι θέλουμε να εξασκήσουμε, είτε φωναχτά είτε "απο μέσα του". Επίσης το κείμενο σε σχέση με τις δυσκολίες του παιδιού μπορεί να είναι πρόταση, παράγραφος, κεφάλαιο κτλ. Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το κίνητρο του χρόνου με μια κλεψύδρα ή ένα χρονόμετρο για να κινητοποιήσουμε το παιδί.

Δεξιότητες που εξασκούνται: Ανάγνωση φωναχτή και σιωπηλή. Οπτική διάκριση, αναγνώριση μορφής σε επίπεδο λέξης, φωνημική ενημερότητα, συγκέντρωση προσοχής και κατανόηση νοήματος αφού το παιδί πρέπει να αναζητήσει τη λέξη που βλέπει, στο μέρος του κειμένου που αυτή αναφέρεται. 

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά του Δημοτικού για μια δημιουργική άσκηση γραπτού λόγου και ιδιαίτερα σε παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες/Δυσλεξία που χρειάζονται εναλλαγή ασκήσεων και τρόπων διδασκαλίας. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter