Διάλεξε τη σωστή λέξη! Οπτική διάκριση σε 3 βήματα



Καθώς το παιδί αναπτύσσεται εξελίσσεται μαζί και η ικανότητα του για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών ανάμεσα σε αντικείμενα και σύμβολα. Ένα παιδί σχολικής ηλικίας πρέπει να έχει αναπτυγμένη πολύ καλά την Οπτική διάκριση για να μπορεί να ξεχωρίσει αφηρημένα σύμβολα όπως είναι τα γράμματα και οι αριθμοί. 

Παιδιά με Δυσλεξία και άλλες Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δεν εντοπίζουν με επιτυχία τις διαφορές ανάμεσα σε γράμματα και λέξεις με αποτέλεσμα να εμφανίζουν προβλήματα στην ανάγνωση και στη γραφή. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν αρκετές ασκήσεις ενδυνάμωσης της Οπτικής διάκρισης για να μειωθούν οι δυσκολίες. Μια απο αυτές είναι και η παρακάτω που χρησιμοποιεί την εικόνα για εργαλείο και απαιτεί απο το παιδί να αντιστοιχίσει τη σωστή λέξη στο αντίστοιχο μέρος της εικόνας!

Υλικά: χαρτάκια post it, εικόνες 

Άσκηση: Η άσκηση ολοκληρώνεται σε 3 βήματα.

1ο βήμα: 
Επιλέγουμε μια εικόνα

Η επιλογή της εικόνας πρέπει να γίνει έτσι που να εξυπηρετεί κάθε φορά αυτό που θέλουμε να δουλέψουμε μαζί με το παιδί. Επίσης είναι καλό να προσέξουμε να έχει έντονα χρώματα και αισιόδοξες, χαρούμενες παραστάσεις. Άλλος ένας παράγοντας θα πρέπει να είναι και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού που αν καταφέρουμε να τα εντάξουμε στην εικόνα θα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και κινητοποίησης.


2ο βήμα: 
Γράφουμε σε χαρτάκια τις λέξεις


Σε αυτό το βήμα γράφουμε λέξεις της εικόνας με σωστό και λάθος τρόπο. Οι αναπαραστάσεις των λέξεων πρέπει να περιέχουν διάφορα λάθη πχ. αντικαταστάσεις, αντιμεταθέσεις, παραλείψεις κτλ. Τις λέξεις τις κολλάμε σε μια σελίδα Α4 και προσέχουμε να περισσεύουν στην άκρη για να μπορεί το παιδί να τις πιάνει άνετα.


3ο βήμα: 
Το παιδί αντιστοιχεί τις σωστές λέξεις στα μέρη της εικόνας


Το παιδί προτρέπεται να διαλέξει τη σωστή αναπαράσταση της κάθε λέξης. Θα πρέπει να ενημερωθεί ότι η κάθε λέξη είναι γραμμένη δυο φορές. Η μιά απο αυτές είναι η σωστή και αυτή θα πρέπει να διαλέξει. 


Tip:
Αν το παιδί δυσκολεύεται κατά τη διαδικασία μπορούμε να κάνουμε ένα αστεράκι στα σημεία της εικόνας που πρέπει να τοποθετήσει τις λέξεις ώστε να καταλάβει ποιες λέξεις ψάχνει!


Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!



✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com


Το κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης!

Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία

Ένα παιδί με δυσλεξία είναι πολύ συνηθισμένο να μπερδεύει το τσ και στ!

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να εντάσσουμε ενεργά στη μάθηση τα παιδιά με Δυσλεξία και Μαθησιακές δυσκολίες. Είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο πιο πολύ εμπλέκουμε το Δυσλεξικό παιδί να παράξει μόνο του το αποτέλεσμα της γνώσης που του μεταδίδουμε τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία να κατακτήσει τη γνώση αυτή.

Μια άσκηση που πετυχαίνει το παραπάνω σκοπό, χρησιμοποιεί τη τέχνη του κολάζ για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη φωνημική επίγνωση και οπτική διάκριση! Εκτός απο τις 5+1 Ασκήσεις Δυσλεξίας για το /τσ/  θα δείξουμε άλλη μια άσκηση ως εργαλείο για τη διάκριση μεταξύ του δίψηφου συμφώνου /τσ/ και του διπλού συμφωνικού συμπλέγματος /στ/.

Υλικά: διάφορα περιοδικά, ψαλίδι, κόλλα, χαρτί Α4

Άσκηση: Γράφετε διάσπαρτα σε μια σελίδα λέξεις που περιέχουν /τσ/ και /στ/ αφήνοντας κενό στο αντίστοιχο σημείο. Το παιδί πρέπει να αναζητήσει μέσα απο περιοδικά τα γράμματα /τ/ και /σ/, να τα κόψει και να τα κολλήσει στη σωστή σειρά καλύπτοντας το κενό μέρος των λέξεων. 


Διάκριση /τσ/ και /στ/
Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία
Με το κολάζ ξεμπερδεύουμε το /τσ/ και /στ/!

Με αυτό το τρόπο το παιδί με Δυσλεξία εκπαιδεύεται: στην Οπτική διάκριση κατά τη διαδικασία αναζήτησης του ζητούμενου γράμματος μέσα απο το περιοδικό, στην λεπτή κινητικότητα και στην φωνημική ενημερότητα. Το γεγονός ότι έρχεται σε επαφή με διαφορετικές γραμματοσειρές συμβάλει ακόμα πιο πολύ στην οπτική διαφοροποίηση ενώ το ενδιαφέρον διατηρείται υψηλό σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.


Παράδειγμα εφαρμογής του κολάζ:

Κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης στη δυσλεξία
Εφαρμογή του κολάζ απο τη δασκάλα του σχολείου για Φωνημική επίγνωση!


Tip
Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιήσει γράμματα διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών για ένα πιο ευφάνταστο αποτέλεσμα!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ   



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



4 βήματα στη κατανόηση των άγνωστων λέξεων απο παιδιά με Δυσλεξία!


"Κάναμε αξιολόγηση και μας είπαν ότι τώρα πια το πρόβλημα είναι περισσότερο στη κατανόηση κειμένου".
"Χάνει πολλές ερωτήσεις σε διαγωνίσματα του σχολείου γιατί δεν τις απαντάει σωστά".
"Χρειάζεται να του/της εξηγώ εγώ τι λέει το κείμενο για να απαντήσει σωστά".

Μαρτυρίες των γονιών αλλά και των εκπαιδευτικών που έχουν μαθητές με Μαθησιακές δυσκολίες στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού. Έχουμε πει και παλαιότερα ότι συνήθως η εξέλιξη της έκφρασης των Μαθησιακών δυσκολιών πηγαίνει ως εξής:

  • Α' και Β' Δημοτικού: περισσότερα φωνημικά και οπτικής διάκρισης λάθη 
  • Γ' και Δ' Δημοτικού: οι δυσκολίες παρουσιάζονται πιο δυναμικά στην ορθογραφία, γραπτό λόγο και μνήμη
  • Ε' και ΣΤ' Δημοτικού: οι δυσκολίες εμφανίζονται ιδιαίτερα στη κατανόηση κειμένου και στη γραπτή έκφραση
'Οσο το Δυσλεξικό παιδί προχωρά τάξεις οι δυσκολίες του εκφράζονται διαφορετικά. Για να αντιμετωπίσει τις νέες δυσκολίες που εμφανίζονται θα πρέπει να μάθει νέες τακτικές και μεθόδους μελέτης.

4 βήματα για το παιδί με Μαθησιακές δυσκολίες ώστε να κατανοεί τις άγνωστες λέξεις σε μια πρόταση, παράγραφο, κείμενο:
  1. Διαβάζεις τη πρόταση και υπογραμμίζεις την άγνωστη λέξη.
  2. Σκέφτεσαι τι είναι αυτό που συμβαίνει στη πρόταση.
  3. Βρες και άλλες λέξεις που μπορεί να εξηγούν Τι σημαίνει αυτή η άγνωστη λέξη πχ. στη προηγούμενη πρόταση ή στην επόμενη
  4. Μετά τα παραπάνω και αν κατάλαβες περίπου τη σημασία προσπάθησε να βάλεις στη θέση της άλλες συνώνυμες λέξεις για να δεις αν η πρόταση βγάζει κάποιο νόημα

Tip: 
Είναι χρήσιμο τα παραπάνω βήματα να αναρτηθούν στο δωμάτιο του αλλά και στη σχολική τάξη. Προσέξτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα για να γίνει πιο ελκυστικό!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Πώς θα καταλάβει το παιδί με Μαθησιακές δυσκολίες τις εκφωνήσεις των Μαθηματικών;


Οι Μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών στα Μαθηματικά εμφανίζονται απο τα πρώτα χρόνια του Δημοτικού αλλά η δυναμική τους αυξάνεται περισσότερο κατά τη φοίτηση τους στη Γ' Δημοτικού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες έχουν να κάνουν με: 
  • τη σύγχυση στην ορολογία
  • τη δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων
  • τη συχνή αποτυχία να θυμηθεί τα βήματα που ακουλουθούμε στις μαθηματικές πράξεις, 
  • τη πιθανότητα να μπερδέψει τα μαθηματικά σύμβολα.


Σε όλα αυτά συμβάλλει σημαντικά το γεγονός ότι το κάθε δυσλεξικό παιδί δεν τα καταφέρνει καλά στην αποκωδικοποίηση των γλωσσικών πληροφοριών που υπάρχουν στη διατύπωση των εκφωνήσεων. Αυτός είναι τελικά και ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να μάθει το Δυσλεξικό παιδί ειδικό λεξιλόγιο με μαθηματικούς όρους. 

Ας δούμε λοιπόν πως κατηγοριοποιούμε τις λέξεις που εμφανίζονται στις εκφωνήσεις των μαθηματικών συνδέοντας τις με τα μαθηματικά σύμβολα/πράξεις.

Φτιάχνουμε ένα φύλλο με τα σύμβολα των μαθηματικών πράξεων και για κάθε πράξη συμπεριλαμβάνουμε όλο το σχετικό λεξιλόγιο που παραπέμπει σε αυτή.

Τα μαθηματικά σύμβολα με το σχετικό λεξιλόγιο!


Πρόσθεση



Αφαίρεση


Πολλαπλασιασμός



Διαίρεση


Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε λέξεις για να φτιάξετε εκφωνήσεις ασκήσεων ή προβλημάτων και ζητήστε απο το παιδί να βρει μέσα απο το λεξιλόγιο ποιες Πράξεις πρέπει να κάνει.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Η χρωματιστή παράγραφος! Το Δυσλεξικό παιδί και ο γραπτός του λόγος

χρωματιστή, παράγραφος, δυσλεξία

Με όλους τους μαθητές που έχω αναλάβει για την αντιμετώπιση των Μαθησιακών τους δυσκολιών υπάρχει πάντα μια κοινή συνισταμένη, δεν μπορούν να τα καταφέρουν καλά στο γραπτό λόγο. Ανάλογα με τις ξεχωριστές δυσκολίες του κάθε παιδιού και τη τάξη που φοιτά αυτή η δυσχέρεια στο γραπτό κείμενο εμφανίζεται με διαφορετική δυναμική. Πάντα όμως απαιτεί άμεση αντιμετώπιση και χρήζει ιδιαίτερου χειρισμού.

Για αυτό θα παρουσιάσουμε πως μπορούμε σε ένα παιδί με Δυσλεξία και άλλες Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες να του διδάξουμε το τρόπο που συνθέτουμε σιγά-σιγά μια παράγραφο. Πως ξεκινάμε, πως συνεχίζουμε και πως ολοκληρώνουμε. Η άσκηση αυτή έχει εφαρμόζει σαν εργαλείο το χρώμα για να σηματοδοτήσει την αρχή, τη μέση και το τέλος. 

Υλικά: χρωματιστά χαρτιά Α4, μαύρο μαρκαδοράκι

Άσκηση: Σαν ένα φανάρι του ΚΟΚ αναπαριστούμε με χρωματιστές λωρίδες χαρτιού την ανάπτυξη της παραγράφου. Ξεκινάμε με την πρόταση έναρξης που είναι το Πράσινο. Συνεχίζουμε με τις λεπτομέρειες που θέλουμε να δώσουμε στο θέμα τις οποίες γράφουμε σε Κίτρινες λωρίδες. Τη τελευταία πρόταση τη γράφουμε σε Κόκκινο χαρτί αφού σημαίνει ότι σταματάμε! 


χρωματιστή, παράγραφος, δυσλεξία
Έτσι συνθέτουμε σιγά, σιγά τη παράγραφο!

Μόλις ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και γίνουν όλες οι διευκρινήσεις το κείμενο θα φαίνεται όπως παρακάτω.


χρωματιστή, παράγραφος, δυσλεξία
Το αποτέλεσμα της χρωματιστής παραγράφου!
Στο τέλος δίνουμε ένα απλό θέμα ανάπτυξης και ζητάμε απο το παιδί να αναπτύξει με τον ίδιο τρόπο στο τετράδιο του μια παράγραφο. Πρόκειται για μια άσκηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά θέματα.


Παραδείγματα εφαρμογής:

χρωματιστή, παράγραφος, δυσλεξία
Τμήμα ένταξης 1ου Π.Σ. Ρόδου, Μαρία Μαγκαλιου

χρωματιστή, παράγραφος, δυσλεξία
Τμήμα ένταξης 1ου Π.Σ. Ρόδου, Μαρία Μαγκαλιου

Παρέμβαση εξ αποστάσεως σε μαθήτρια με δυσκολίες
οργάνωσης και παραγωγής γραπτού λόγου



Tip!
Το θέμα που θα διαλέξετε αρχικά, προσέξτε να είναι απλό για να μπορεί το παιδί να το αναπτύξει εύκολα. Σκοπός εδώ είναι να μάθει το μηχανισμό σύνθεσης της παραγράφου!


✺Ευχαριστώ θερμά την Ειδική Παιδαγωγό κα Μαγαλιού για την εφαρμογή των ασκήσεων και την αποστολή των φωτογραφιών




✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 
  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! Kάνετε κλικ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! Αν μένετε εκτός Αθήνας κάνετε κλίκ στην εικόνα για να πάρετε πληροφορίες για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.




Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram




Πίνακες με τελείες! Για να ξεμπερδέψουμε την Ανάγνωση & Γραφή στη Δυσλεξία


Πως μπορούμε να βοηθήσουμε στη κωδικοποίηση του προφορικού λόγου σε γραπτό;

Τα παιδιά με Δυσλεξία και Μαθησιακές δυσκολίες στη μεγάλη τους πλειοψηφία εμφανίζουν ελλείψεις στη φωνημική τους επίγνωση. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν να κωδικοποιήσουν το προφορικό λόγο σε γραπτό καθώς και τα αναγνωστικά τους λάθη οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη φωνημική σύγχυση των φωνημάτων. Το αποτέλεσμα της παράλειψης γραμμάτων ή προσθήκης άλλων, των αναγραμματισμών και αντικαταστάσεων ολόκληρων λέξεων με άλλες είναι συχνό.

Εδώ θα δείξουμε μια άσκηση που προσπαθεί να ξεμπερδέψει τις λέξεις, που συχνά μπερδεύουν τα παιδιά με Δυσλεξία, αυτές με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα, όταν δηλαδή δύο σύμφωνα βρίσκονται δίπλα-δίπλα σε μια λέξη και προφέρονται μαζί πχ. γλυκό 

Άσκηση: Σε έναν πίνακα με κουτάκια γράφουμε λέξεις με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα αφήνοντας μια γραμμή κάθε φορά ελεύθερη και συνεχίζουμε με την επόμενη.


Πίνακας με λέξεις με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα!

Στη συνέχεια το παιδί διαβάζει κάθε μια λέξη. Έπειτα εξηγούμε ότι πρέπει να βάλει κάτω απο κάθε φώνημα (γράμμα) μια τελεία. Στο τέλος ζητάμε να μας πει ποια σύμφωνα είναι δίπλα, δίπλα, τα προφέρει μαζί πχ. /μν/ και τέλος τα ενώνει μεταξύ τους. Αυτό το κάνει για όλες τις λέξεις!


Ενώνουμε το διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα μαζί!

Αυτή η άσκηση μπορεί να δώσει αφορμές για περισσότερες ασκήσεις:

  • Να χρησιμοποιήσει κάποιες λέξεις σε προτάσεις.
  • Να γράψετε κάποιες απο τις παραπάνω λέξεις κάνοντας φωνημικά λάθη πχ. αναγραμματισμό και το παιδί να πρέπει να εντοπίσει το λάθος και να τη γράψει σωστά.
  • Να βρει και άλλες λέξεις που ξεκινούν/περιέχουν αυτό το σύμπλεγμα.

Tip
Μπορεί να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο και σε λέξεις με τριπλό συμφωνικό σύμπλεγμα πχ. συντρίβω


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Η πρόταση τρελάθηκε! Μια δημιουργική άσκηση για το γραπτό λόγο στη Δυσλεξία




Πως μπορούμε να βάλουμε τάξη στο γραπτό λόγο του Δυσλεξικού παιδιού;

Πολλές φορές το αποτέλεσμα της προσπάθειας για απόδοση του γραπτού λόγου απο παιδιά με Δυσλεξία δεν είναι ικανοποιητικό. Λέξεις παραλείπονται, νοήματα χάνονται και ο τηλεγραφικός λόγος είναι κυρίαρχος. Για αυτό η θεραπευτική διαδικασία έχει σαν σκοπό να βρει τους τρόπους της εναλλακτικής διδασκαλίας που θα βοηθήσουν το παιδί με Δυσλεξία και ΜΔ να βελτιώσει τη γραπτή του έκφραση. 

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό οι ασκήσεις που απευθύνονται σε παιδιά με Δυσλεξία να είναι έτσι διαμορφωμένες ώστε να "αναγκάζει" το παιδί να συμμετέχει περισσότερο, δημιουργώντας το ίδιο κατά κάποιο τρόπο την άσκηση. Εδώ θα παρουσιάσουμε την άσκηση: Η πρόταση τρελάθηκε. Κόλλησε στη σειρά τις λέξεις! Σκοπός είναι το παιδί να φτιάξει μια πρόταση με νόημα!

Υλικά: λευκές ετικέτες, σελίδες Α4

Άσκηση: Γράφουμε πάνω στις ετικέτες όλες τις λέξεις μιας πρότασης. Η σειρά των λέξεων πρέπει να είναι μπερδεμένη. 


Παράδειγμα 1
ετικέτες, προτάσεις, δυσλεξία



Παράδειγμα 2
ετικέτες, προτάσεις, δυσλεξία

Έπειτα το παιδί πάνω σε σελίδες Α4 πρέπει να κολλήσει με τη σωστή σειρά τις λέξεις ώστε να βγει μια πλήρης πρόταση χωρίς να περισσέψει καμία λέξη.


ετικέτες, προτάσεις, δυσλεξία


Tip: 
Στο τέλος κάθε πρότασης προτρέψτε να βάλει το σημείο στίξης που χρειάζεται πχ. τελεία, ερωτηματικό, θαυμαστικό





Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!


✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.





Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com



Ντόμινο λέξεων! Βελτιώνοντας την Ανάγνωση στη Δυσλεξία


Όταν ένα παιδί με Δυσλεξία συλλαβίζει ασυνήθιστα πολύ ακόμα και σε λέξεις που δεν θα χαρακτηρίζονταν δύσκολες τότε τι συμβαίνει; Μια πιθανή απάντηση είναι ότι δυσκολεύεται να διακρίνει τις λεπτές διαφορές ανάμεσα στις μορφές των γραφημάτων οπότε η εικόνα της λέξης γίνεται ένα δύσκολο σύνολο απο σύμβολα που δεν διακρίνονται "πολύ καλά". Για αυτό και πολλές φορές η λέξη /έλαβε/ μπορεί να διαβαστεί /έβγαλε/, /έβαλε/ κτλ.

Για να βοηθήσουμε στη καλύτερη αποκωδικοποίηση της ανάγνωσης θα πρέπει να ενισχύσουμε την οπτική διάκριση του Δυσλεξικού παιδιού. Με αυτό το τρόπο θα μειωθούν τα αναγνωστικά λάθη, θα αυξηθεί η αυτοδιορθωτική ικανότητα και θα οδηγηθεί σε μια πιο επιτυχημένη ανάγνωση.

Μια άσκηση για αυτό το σκοπό βασίζεται και στο γνωστό επιτραπέζιο παιχνίδι, Ντόμινο! 

Υλικά: μικρά χαρτιά, μαρκαδόρος

Άσκηση: Γράφετε ζευγάρια λέξεων σε κάθε ένα χαρτάκι. Τοποθετείτε μπροστά στο παιδί όλα τα χαρτιά και αυτό πρέπει να ενώσει όλα τα χαρτάκια μεταξύ τους στο σημείο που οι λέξεις είναι ίδιες. Μπορείτε να παίξετε αυτό το παιχνίδι για πληθώρα ομάδων λέξεων, εκπαιδεύοντας το παιδί να διακρίνει τις λέξεις συνειδητοποιώντας ακόμα περισσότερο τα αναγνωστικά του λάθη.



Παράδειγμα 1ο: Διάκριση μικρών λέξεων

Φτιάχνουμε τις κάρτες με τις άκλιτες λέξεις!

Παίζουμε ντόμινο και ενώνουμε τις ίδιες!


Παράδειγμα 2ο: Διάκριση ανάμεσα σε παραλλαγές της ίδιας λέξης
Γράφουμε σε κάθε κάρτα τη λέξη που θέλουμε μαζί με τη παραλλαγή της

Παίζουμε ντόμινο και ενώνουμε τις κάρτες εκεί που η λέξη είναι σωστά γραμμένη!



Παράδειγμα 3ο: Διάκριση μεταξύ ουσιαστικών-επιθέτων
Φτιάχνουμε κάρτες με ουσιαστικά και επίθετα μαζί

Παίζουμε ντόμινο και ενώνουμε τις κάρτες στη μεριά των επιθέτων!

Το παιχνίδι επιδέχεται πολλές παραλλαγές και μπορεί να προσαρμοστεί σε επίπεδο γράμματος και συλλαβής.



Tip: 
Όταν θα γράφετε τα ζευγάρια των λέξεων να προσέξετε να μην κοιτούν και οι δυο απο την ίδια μεριά, θα πρέπει να είναι ανάποδες μεταξύ τους! 



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter




Δυσλεξία και Αυτοδιόρθωση σε 4 κινήσεις!


Η αυτοδιόρθωση, δηλαδή η δεξιότητα να μπορώ να ελέγχω αυτά που έγραψα και να διορθώνω μόνος μου αυτά που εντοπίζω ως λάθη, δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σε παιδιά με Δυσλεξία και Μαθησιακές δυσκολίες. 

Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή δεν γνωρίζουν Τι είναι αυτό που πρέπει να κοιτάξουν στο γραπτό τους για να το διορθώσουν. Για να το μάθουν αυτό ακολουθούμε τον βασικό κανόνα διδασκαλίας σε παιδιά με ΜΔ και δίνουμε μικρές και απλές οδηγίες. Με αυτό το τρόπο προέκυψε και η Χαρούμενη Φατσούλα αυτοδιόρθωσης!

Η χαρούμενη Φατσούλα αυτοδιόρθωσης που λειτουργεί σαν "μπούσουλας" ελέγχου!

Το παιδί μαθαίνει ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη Φατσούλα σε 4 βήματα τα οποία αντιστοιχούν σε 4 σημεία προσοχής για το γραπτό που πρέπει να παραδώσει. Κάθε φορά που ελέγχει, το πρόσωπο γεμίζει, μέχρι που φτάνει στη τελική του μορφή!

Τα σημεία προσοχής που ελέγχονται είναι:
  1. Σημεία στίξης.
  2. Όρια λέξεων.
  3. Μορφολογία λέξεων & ορθογραφία.
  4. Εικόνα γραπτού και ολοκλήρωση διαδικασίας.

Tip: 
Μπορείτε να φτιάξετε όποιο σκίτσο θέλετε αρκεί να ολοκληρώνεται σε 4 βήματα!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter