Τριήμερο δωρεάν εμπειρίας με την εξ αποστάσεως εποπτεία!

δωρεάν,εποπτεία,εξ αποστάσεως, δυσλεξία


Εξασφαλίστε μια δωρεάν ατομική συνεδρία εποπτείας εξ αποστάσεως!


Το ενδιαφέρον των ειδικών παιδαγωγών, από Αθήνα, επαρχία & εξωτερικό, για την εξ αποστάσεως εποπτεία είναι μεγάλο. Οι απορίες που φτάνουν στο email μου γύρω από τον τρόπο διεξαγωγής της είναι αρκετές.

Για να τιμήσω τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει εδώ και χρόνια με όσους είστε πιστοί αναγνώστες του blog (αλλά και όσοι είστε νέοι αναγνώστες), διοργανώνεται το τρίτο δωρεάν τριήμερο εποπτείας εξ αποστάσεως! 

Τις ημέρες 4 - 6 Απριλίου μπορείτε να έχετε δωρεάν την εμπειρία μιας εξ αποστάσεως ατομικής εποπτείας μέσω Skype. Εκεί θα είμαι στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία.

Δηλώστε ενδιαφέρον στο amitrakaki@gmail.com για να εξασφαλίσετε την ατομική δωρεάν συνεδρία σας.


ΥΓ. Επειδή για άλλη μια φορά οι συμμετοχές είναι αρκετές και το πρόγραμμα ήδη διαμορφώνεται, αν σας ενδιαφέρει να γνωριστούμε, στείλτε άμεσα ένα email στο amitrakaki@gmail.com για να ρυθμίσουμε την ημέρα και την ώρα της δωρεάν εποπτείας σας.



Ευχαριστώ.

Φιλικά,
Άσπα Μητρακάκη

Παράθυρο στην ορθογραφία ρημάτων! Για παιδιά με Δυσλεξία

παράθυρο, ρήματα, κιναίσθηση, δυσλεξία

Η Ορθογραφία εμφανίζει επίμονες δυσκολίες στα παιδιά με Δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες!

Η ευρηματικότητα στην επινόηση νέων ασκήσεων που σκοπό έχουν να βοηθήσουν στην καλύτερη αποθήκευση, ανάκληση και εφαρμογή των Ορθογραφικών κανόνων είναι βασικό στοιχείο κατά τη διαδικασία της ειδικής παρέμβασης. Στις ασκήσεις για την ενίσχυση της ορθογραφίας φροντίζουμε να συνδυάζουμε εικόνα, κίνηση, χρώματα και αισθήσεις.

Εδώ, μέσα από μια απλή κατασκευή, προσθέτουμε το στοιχείο της Κίνησης για να εσωτερικεύσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τον κανόνα που θέλει τα ρήματα σε -αίνω να γράφονται με /αι/!

Υλικά: χαρτιά Α4, χρώμα

Αρχικά γράφουμε ρήματα σε -αίνω χωρίς την κατάληξη, το ένα κάτω από το άλλο. Κόβουμε και φτιάχνουμε μια κάθετη στήλη ρημάτων.

παράθυρο, ρήματα, κιναίσθηση, δυσλεξία
Κάθετη στήλη ρημάτων σε -αίνω!

Έπειτα με μεγάλα χρωματιστά γράμματα γράφουμε την κατάληξη -αινω, σε ένα ξεχωριστό κομμάτι χαρτιού.

παράθυρο, ρήματα, κιναίσθηση, δυσλεξία
Η κατάληξη -αίνω!

Συνεχίζουμε και σχεδιάζουμε ένα κουτάκι στη δεξιά μεριά της κατάληξης με πλάτος και μήκος τόσο ώστε να χωράει κάθε φορά ένα από τα ρήματα που έχουμε γράψει στη κάθετη στήλη.

παράθυρο, ρήματα, κιναίσθηση, δυσλεξια
Κόβουμε ένα μικρό κουτάκι!

Το παράθυρο μας είναι έτοιμο! Το τοποθετούμε πάνω στη στήλη των ρημάτων. Το παιδί κουνάει το παράθυρο και κάθε φορά διαβάζει το Ρήμα που σχηματίζεται. Η κατάληξη είναι με μεγαλύτερα και χρωματιστά γράμματα για να κάνει αντίθεση από το υπόλοιπο κομμάτι της λέξης. 

παράθυρο, ρήματα, κιναίσθηση, δυσλεξία



Η δραστηριότητα αυτή γίνεται για την αισθητηριακή εντύπωση του Οπτικού λεξικού των λέξεων σε -αίνω. Οι ασκήσεις που συνοδεύουν μια τέτοια δραστηριότητα πρέπει να ακολουθούν τα 4 βασικά βήματα για την Ορθογραφία σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες:

  • Αναζήτηση λέξεων σε -αίνω σε προτάσεις και κείμενα.
  • Συμπλήρωση καταλήξεων σε προτάσεις και κείμενα.
  • Γραφή προτάσεων που έχουν συμπεριληφθεί λέξεις σε -αίνω.

Τέλος πρόκειται για μια κατασκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία όλων των καταλήξεων. Απευθύνεται και σε παιδιά χωρίς μαθησιακές δυσκολίες σαν ένα ορθογραφικό παιχνίδι και μπορούν να την εφαρμόσουν επίσης, δάσκαλοι και γονείς.



Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram

Το dyslexia ρητό της ημέρας!



Αν είσαι ειδικός παιδαγωγός που σχεδιάζεις ένα μαθησιακό πρόγραμμα ειδικής αγωγής για να βοηθήσεις το παιδί με δυσλεξία να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του τότε θα πρέπει να συμπεριλάβεις σε αυτό δράσεις που έχουν σκοπό να του εξηγήσουν τον τρόπο που σκέφτεται. 
Η επίγνωση του ιδιαίτερου τρόπου σκέψης του, βοηθάει το παιδί να αναλάβει περισσότερο τον έλεγχο της καθημερινότητας του και να μην είναι παθητικός δέκτης των επιλογών που γίνονται για αυτό από το περιβάλλον του. Έτσι ενδυναμώνεται η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του ειδικού παιδαγωγού και του μαθητή και βλέπει στο μάθημα ειδικής αγωγής την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με έναν άλλο τρόπο διδασκαλίας που σταδιακά συνειδητοποιεί ότι του ταιριάζει περισσότερο.



Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram

Το dyslexia ρητό της ημέρας!

μαθησιακές δυσκολίες, αποτυχία, παντελιάδου, δυσλεξία


❝Οι μαθητές που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές δυσκολίες είναι μια ευαίσθητη ομάδα μαθητών. Βιώνουν καθημερινά το συναίσθημα της προσωπικής αποτυχίας ως προς την σχολική τους απόδοση. Αυτό τους μετατρέπει σε μαθητές που αποφεύγουν την ενεργή συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να εκτεθούν σε έργα που θα φανεί η ανεπάρκεια τους σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους.
Από αυτό διαπιστώνεται η εξαιρετική ανάγκη που υπάρχει ώστε οι ειδικοί παιδαγωγοί, υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών τους, να προωθούν τη βελτίωση της εικόνας του παιδιού για τον εαυτό του!❞



Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram


10 κανόνες για την καθημερινή ζωή του παιδιού με δυσλεξία

κανόνες, καθημερινή, ζωή, δυσλεξία

Είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζουμε τον τρόπο που σκέφτεται ένα παιδί με δυσλεξία!

Τα παιδιά με δυσλεξία πολλές φορές χάνονται μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις. Λόγω της δυσκολίας τους να προγραμματίσουν αυτά που έχουν να κάνουν με ακρίβεια στο χρόνο και στο χώρο χρειάζεται να ρυθμίσουμε την καθημερινότητα τους. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες οι οποίοι θα εξομαλύνουν το άγχος της καθημερινής μελέτης και θα μετριάζουν την ένταση. 



10 κανόνες για την καθημερινή ζωή του παιδιού με δυσλεξία:


Πριν τη μελέτη:


  • Κίνηση, εκτόνωση. Επιτρέψτε στο παιδί μέσα στην ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το καθημερινό του διάβασμα, να εκτονωθεί με κάποιο τρόπο κινητικά. Η συσσωρευμένη ενέργεια δεν βοηθάει καθόλου στη συγκέντρωση και στον έλεγχο της παρόρμησης και την κινητικής ανησυχίας.
  • Μικρά συχνά γεύματα. Το παιδί με δυσλεξία έχει συνήθως ένα επιβαρυμένο καθημερινό πρόγραμμα. Ο χρόνος μοιράζεται ανάμεσα σε σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, συνεδρίες ειδικής αγωγής και καθημερινή μελέτη. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάποιες φορές να παραλείπονται γεύματα ή να μεσολαβεί αρκετός χρόνος ανάμεσα στα γεύματα, με συνέπεια μειωμένη ενέργεια και αυξημένη νευρικότητα. Ένα υγιεινό και εύκολο σε εκτέλεση εβδομαδιαίο διαιτολόγιο θα ικανοποιήσει τις θερμιδικές ανάγκες του παιδιού.
  • Ρουτίνα. Ένα σταθερό πρόγραμμα είναι πολύ πιο εύκολο να το ακολουθήσει το παιδί με δυσλεξία. Η συγκεκριμένη ρουτίνα μειώνει την εμφάνιση απρόβλεπτων καταστάσεων οι οποίες δημιουργούν στρες και αποσυντονίζουν τις προσπάθειες του δυσλεκτικού παιδιού να συγκεντρωθεί για να ολοκληρώσει το καθημερινό του πρόγραμμα.

Για την μελέτη:

  • Προσαρμογή προσδοκιών. Υπάρχουν μέρες που το παιδί με δυσλεξία ανταποκρίνεται πολύ καλά. Διαφαίνεται όλη η πρόοδος που έχει κάνει, τηρεί το πρόγραμμα μελέτης που έχουμε από κοινού αποφασίσει και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στη νέα γνώση. Υπάρχουν όμως και μέρες που μοιάζει σαν να έχει κάνει βήματα πίσω, δεν ανταποκρίνεται σε καμία εναλλακτική προσέγγιση διδασκαλίας και οι περισσότερες προσπάθειες για να μελετήσει αποτυγχάνουν. Σε αυτή τη περίπτωση δεν πιέζουμε για ένα καλό αποτέλεσμα αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για ξεκούραση και αποφόρτιση έστω και αν δεν καταφέρει να είναι καλά προετοιμασμένο για την επόμενη μέρα.
  • Επανάληψη της γνώσης με έμμεσο τρόπο. Για να βοηθήσουμε το παιδί με δυσλεξία να κάνει επανάληψη αυτών που αναμένεται να γνωρίζει προσφέρουμε αυξημένες δυνατότητες επανάληψης με διαφορετικούς τρόπους. Ένας πολύ καλό τρόπος είναι μέσα από τα επιτραπέζια παιχνίδια τα οποία μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε ασκήσεις ανάγνωσης, ορθογραφίας ή γραφής. Ένα τέτοιο παράδειγμα δείχνει και η άσκηση με το επιτραπέζιο παιχνίδι Jenga το οποίο προσαρμόστηκε εύκολα σε άσκηση ανάγνωσης.


  • Κρατήστε σημειώσεις. Όσο βοηθάτε το παιδί με το διάβασμα των μαθημάτων του είναι εξαιρετικά βοηθητικό να κρατάτε σημειώσεις. Φροντίζετε να σημειώνετε αυτά που έκανε εύκολα και γρήγορα και αυτά στα οποία δυσκολεύτηκε. Στο τέλος της εβδομάδας θα έχετε ένα χάρτη από τις καλές και τις κακές στιγμές της μελέτης. Αναρωτηθείτε τι μπορεί να είχε συμβάλλει σε αυτές. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πως αλλιώς μπορείτε να διδάξετε τη συγκεκριμένη γνώση ή κανόνα που δυσκολεύεται να κατακτήσει. Αναζητήστε στο internet πηγές για εναλλακτική διδασκαλία σε παιδιά με δυσλεξία και πειραματιστείτε.
  • Μεγάλα, καθαρά γράμματα. Πρόκειται για ένα πολύ απλό κανόνα που όμως πολλές φορές ξεχνάμε. Όταν γράφουμε για το παιδί με δυσλεξία πρέπει να κάνουμε μεγάλα και καθαρά γράμματα χωρίς καλλιγραφικά στοιχεία. Έτσι το παιδί που ήδη δυσκολεύεται στην αποκωδικοποίηση της ανάγνωσης δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει επιπλέον χρόνο για να καταλάβει τα γράμματα μας.
  • Διάβασμα σε υπολογιστή. Ενθαρρύνετε το διάβασμα στον υπολογιστή καθώς με αυτό τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το είδος της γραμματοσειράς και το μέγεθος των γραμμάτων. Στο internet προσφέρονται σε ηλεκτρονική μορφή και τα σχολικά βιβλία κάτι που μπορεί να γίνει θαυμάσιο εργαλείο για την ανάγνωση των μαθημάτων του. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα της οθόνης σας και να χρησιμοποιήσετε και φίλτρα οθόνης αν αυτό είναι απαραίτητο.


  • Μικρές οδηγίες. Μια κλασική οδηγία για αυτόν που βοηθάει το παιδί στο καθημερινό του διάβασμα είναι να σπάει τις ασκήσεις σε βήματα. Τα μικρότερα βήματα είναι πολύ πιο εύκολα να τα διαχειριστεί το παιδί με δυσλεξία καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το συναίσθημα του "κατακλυσμού", η μνήμη εργασίας ανταποκρίνεται καλύτερα και βοηθάμε και στην κατανόηση των εκφωνήσεων.
  • Του μαθαίνουμε ποιος είναι ο τρόπος που σκέφτεται. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή για την επιτυχία οποιασδήποτε ενασχόλησης του δυσλεκτικού παιδιού με τη μάθηση. Η σωστή ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του να έχει κάποιος δυσλεξία αλλά και για τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει μετατρέπει το παιδί σε έναν μαθητή που γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα θετικά στοιχεία προς όφελος του και να βρίσκει τρόπους για να αντιμετωπίσει θετικά τις δυσκολίες του.




Ενημερωθείτε για:


  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram


Το dyslexia ρητό της ημέρας!

εκπαίδευση, ενδιαφέροντα, δυσλεξία



❝Έχει τονιστεί πολλές φορές η αναγκαιότητα να προωθούμε την ενασχόληση των παιδιών με δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες με τα Ταλέντα, Κλίσεις και ιδιαίτερα Ενδιαφέροντα τους. Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της αθλητικής φύσης ή της ζωηρής τους φαντασίας χαρίζει αυτοπεποίθηση και σιγουριά, χαρακτηριστικά που κατεξοχήν είναι απαραίτητα στη σχολική ζωή.❞



Ενημερωθείτε για:



  • Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ .
  • Εποπτεία Ειδικών Παιδαγωγών εδώ


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & instagram