Προσχολική ηλικία και παιχνίδι είναι έννοιες ταυτόσημες!
Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, ωρίμανση, μάθηση και γνώση χωρίς τη διαδικασία του παιχνιδιού. Το μικρό παιδί μαθαίνει τη ζωή μέσα απο το παιχνίδι. Για αυτό και η ενασχόληση μας μαζί του είτε πρόκειται για γονείς, εκπαιδευτικούς ή θεραπευτές έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, στη νοητική και φυσική ανάπτυξη, όταν το παιχνίδι έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τα 5 παιχνίδια ανάπτυξης εδώ!
- Παζλ: Το παιδί λύνει προβλήματα και ενισχύει την Οπτική του διάκριση. Μαθαίνει χρώματα και μορφές ενώ βοηθάει στο συντονισμό χεριού-ματιού. Επίσης εκπαιδεύεται στη συγκέντρωση και στην επιμονή.
- Κυνηγητό: Το παιδί χρειάζεται να εφαρμόσει διάφορες κινητικές δεξιότητες για να "ξεφύγει" ή για να "κυνηγήσει". Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την αδρή κινητικότητα και σε παιδιά με κινητική ανησυχία διατηρεί σε ισορροπία το περίσσευμα ενέργειας.
- Ζωγραφική με τα δάχτυλα: Είναι μια πολύ καλή εμπειρία μάθησης ενώ παράλληλα βοηθά στη λεπτή κινητικότητα, στη φαντασία και στη δημιουργικότητα.
- Χτίσιμο και συμβολικό παιχνίδι: Με σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες "χτίστε" ένα σπίτι, κάστρο, σκηνή και παίξτε μαζί "φανταστικά" παιχνίδια.
- Μπάλα: Η μπάλα είναι το πιο απλό και χρήσιμο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Αφήστε το να σπρώξει, πετάξει, κλοτσήσει, κυλίσει, στροβιλίσει τη μπάλα. Έτσι θα αναπτύξει και θα βελτιώσει πλήθος κινήσεων που πρέπει να συνεργάζονται για να τα καταφέρει.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τα 5 παιχνίδια ανάπτυξης εδώ!
Tips:
- Όλα τα παιχνίδια ξεκινούν με μικρό δείκτη δυσκολίας και γίνονται πιο σύνθετα όσο το παιδί μεγαλώνει και κατακτά περισσότερα αναπτυξιακά στάδια.
- Παίζουμε μαζί του τα "ίδια" παιχνίδια όσες φορές θέλει αφού η επανάληψη είναι βασικός τρόπος μάθησης σε αυτή την ηλικία!
Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ