Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Η Κοινωνική Ανθρωπολόγος και Ειδική Παιδαγωγός, Άσπα Μητρακάκη αναλύει ασκήσεις, μεθόδους, στρατηγικές για τα παιδιά με Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες.
Διαζύγιο και ζωγραφιά.
Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός δυσλεξικού; Ronald Davis.
Ο ίδιος ενήλικας δυσλεκτικός ο Ronald Davis εξηγεί τι συμβαίνει στο μυαλό ενός παιδιού με δυσλεξία:
"...στον πίνακα γράφει Γ-Α-Τ-Α. Ακόμα και όταν λένε «γάτα», δεν γίνεται καμία σύνδεση στο μυαλό του. Αυτό που βλέπει στον πίνακα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έχει στο μυαλό του για το συγκεκριμένο ζώο.
.....καταλαμβάνεται από ένα αίσθημα σύγχυσης.
Μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου το μυαλό του έχει δει τη λέξη
με τουλάχιστον σαράντα διαφορετικούς τρόπους.
Τη βλέπει από μπροστά από πίσω, ανάποδα, αντίστροφα και αιωρούμενη στο χώρο από διάφορες οπτικές γωνίες.
.......θόλωσε το μυαλό του και η όρασή του.
Μπορεί να ένιωσε σαν να αιωρείται ή σαν να βυθίζεται προς τα κάτω,
ίσως ακόμα και να τον έπιασε λίγη ναυτία και να ανακατώθηκε το στομάχι του. "
Προσπαθεί να αναγνωρίσει μια γραμμένη λέξη ως αντικείμενο και όχι σαν σύμβολο του αντικειμένου, όπως τα περισσότερα παιδιά έχουν μάθει να κάνουν. Για να ανταποκριθεί έχει χρειαστεί να κάνει χιλιάδες υπολογισμούς και συνδυασμούς και αυτή η υπερπροσπάθεια κάθε φορά τον κάνει να φαίνεται "αργόστροφος".
Απόσπασμα απο το βιβλίο του "Χάρισμα της δυσλεξίας", εκδ. ΚαστανιώτηςΆσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
"Αν ξαναπάω σχολείο δεν θα ξαναφάω." Σχολική άρνηση
Η σχολική άρνηση είναι ένα συχνό πρόβλημα σε παιδιά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κλασσικό σύστημα μάθησης. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό όταν προκύπτει κάποια δυσκολία μάθησης στο παιδί να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με τον κατάλληλο τρόπο.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Είναι πολύ δύσκολο να γίνω έξυπνος;"
"Κυρία να σας ρωτήσω κάτι;
Τι θες να με ρωτήσεις;
Είναι πολύ δύσκολο να γίνω έξυπνος;....."
Αγόρι 11 χρονών με δυσλεξία.
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
"Τυφλόμυγα"! Ένα φανταστικό παιχνίδι χωρικών σχέσεων
Παρέμβαση και Προγράμματα ειδικής αγωγής δε συνεπάγονται πάντα τη δημιουργία νέων ασκήσεων. Πολλές φορές σημαίνει ότι μετατρέπεις γνωστές συνθήκες σε εργαλεία. Γνώριμα παιχνίδια στα παιδιά ενισχύουν ποικίλες δεξιότητες, απαραίτητες για τη μαθησιακή τους εμπειρία.
Ένα πολύ οικείο, σε μικρούς και μεγάλους παιχνίδι, είναι η "Τυφλόμυγα"! το οποίο εξασκεί τις χωρικές σχέσεις περιγράφοντας τη θέση και την κατεύθυνση, αναπτύσσει λεξιλόγιο και είναι μια πολύ αποτελεσματική άσκηση ανάπτυξης εμπιστοσύνης σε μια ομάδα συνομηλίκων ή στη σχέση ενήλικα-παιδιού.
Δραστηριότητα: με ένα κομμάτι ύφασμα κλείνετε τα μάτια του παιδιού. Εάν είναι μικρό σε ηλικία το πιάνετε απο το χέρι, για να νιώθει ασφάλεια, και το οδηγείτε λέγοντας οδηγίες. Σκοπός είναι να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο λεξιλόγιο που ενισχύει το χωρικό προσανατολισμό πχ. περπάτα προς τα μπροστά, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, πέρνα πάνω απο το τουβλάκι κτλ. Έπειτα αλλάζετε θέσεις και ενθαρρύνετε το παιδί να μιλάει με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούσατε εσείς για να σας οδηγήσει σωστά. Η διάρκεια μπορεί να είναι όσο μια εναλλαγή ρόλων κάθε φορά. Απλά βρείτε ευκαιρίες να το ξανακάνετε!
Υλικά: ένα κομμάτι ύφασμα
Λεξιλόγιο: όλες οι λέξεις-φράσεις θέσης και κατεύθυνσης πχ. από μπροστά, δίπλα στο, πάνω από, στρίψε δεξιά, αριστερά, πέρνα πλάι από, πίσω από κτλ.
Απευθύνεται: Κατάλληλο για όλα τα παιδιά από 3 χρονών και πάνω. Πάρα πολύ αποτελεσματικός και διασκεδαστικός τρόπος για παιδιά με Δυσλεξία/ΜΔ που δυσκολεύονται στο χωρικό προσανατολισμό.
Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ Λεπτή κινητικότητα και αδεξιότητα. Άσκηση ενίσχυσης.
Η λεπτή κινητικότητα είναι η ικανότητα που αναφέρεται στον συντονισμό χεριού-ματιού, στην επιδεξιότητα των δαχτύλων και να στην επιτυχή ολοκλήρωση εργασιών όπως πχ. κόψιμο με το ψαλίδι, χρηση μαρκαδόρου, εργονομικός τρόπος γραφής κτλ.Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που βοηθούν στην ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων αλλά και στην ενίσχυση τους αν υπάρχει ήδη αδεξιότητα.
Στο παραπάνω βίντεο παρουσιάζεται μια απο αυτές τις ασκήσεις όπου η Megan περνάει μέσα σε ένα χοντρό σκοινί κυλίνδρους.
Τα υλικά που μπορούν να χρησιμοπουηθούν είναι: κλωστές πλεξίματος, λάστιχα, σκοινάκια και πολύχρωμες χάντρες, καρούλια απο κλωστές.
Προσφέρει: Καλλιέργεια της λεπτής κινητικότητας, αναγνώριση χρωμάτων και ενίσχυση της συγκέντρωσης της προσοχής. Αποτελεί προυπόθεση για την μετέπειτα αποτελεσματική κατάκτηση της γραφής.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Από ποιά ηλικία ξεκινούν οι παιδικές αναμνήσεις;
Μια και μόνο μελωδία μπορεί να ανακαλέσει μνήμες από την παιδική ηλικία. Πόσο παλιά όμως μπορεί να ανατρέξει ο νους μας και πότε ο εγκέφαλός μας αρχίζει να δημιουργεί την ικανότητα σχηματισμού αναμνήσεων;
Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν πως τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ή 4 ετών δεν έχουν αναπτύξει γλωσσικές αλλά και γνωστικές δεξιότητες που θα τους επέτρεπαν να έχουν αναμνήσεις από την περίοδο αυτή της ζωής τους.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη υπό τον Δρ Κάρολ Πίτερσον καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μεμόριαλ του Καναδά απέδειξε ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας όχι μόνο έχουν αναμνήσεις αλλά και μπορούν να τις διηγηθούν λεπτομερώς.
Για να αντιληφθεί τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται ο σχηματισμός των αναμνήσεων σε αυτό το στάδιο της παιδικής ηλικίας η Πίτερσον και η ομάδα της μελέτησαν δείγμα 140 παιδιών σε μια διαχρονική μελέτη. Ζητήθηκε από τα παιδιά να ανακαλέσουν στην μνήμη τους τις 3 παλαιότερες αναμνήσεις τους και να τις τοποθετήσουν χρονικά. Οι απαντήσεις στη συνέχεια διασταυρώθηκαν από τους γονείς που κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα. Μετά την έλευση δύο ετών το δείγμα επανακλήθηκε να απαντήσει στην ίδια ερώτηση.
Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις από τις αρχικές ενώ τα παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών δεν διαφοροποίησαν τις απαντήσεις τους. Η μνήμη δηλαδή φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται στην ηλικία μετά τα 10 έτη.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως στην μεγαλύτερη πλειοψηφία τους τα παιδιά δεν είχαν μνήμες από τραυματικές εμπειρίες. Αντίθετα θυμούνταν περισσότερο καθημερινές σκηνές ή γεγονότα που τους έκαναν εντύπωση όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη ενός λουλουδιού στο περβάζι του πεζοδρομίου ή το παιχνίδι στην αυλή του σπιτιού τους.
Άλλες μνήμες δείχνουν ότι τα παιδιά ήδη από μικρή ηλικία έχουν πολύπλοκη σκέψη οργανώνοντας σκανταλιές ή σκεπτόμενα τις συνέπειες. Το παράδειγμα παιδιού που θυμόταν τα σχέδια που οργάνωνε για να κρύψει το σκυλάκι που περιμάζεψε από το δρόμο ή η μνήμη ενός άλλου αγοριού που φοβισμένο έχοντας καταπιεί ένα τουβλάκι από λέγκο σιωπούσε φοβούμενο την αντίδραση των γονιών δείχνουν ξεκάθαρα πως οι ενθυμίσεις των παιδιών δεν σχετίζονται με το συγκινησιακό πεδίο.
Η ψυχολόγος - ερευνήτρια ελπίζει μελλοντικά να βρει τις απαντήσεις σε νέα ερωτήματα αναφορικά με το ποια κριτήρια καθορίζουν αν μια ανάμνηση "μένει" ή "αποχωρεί" αποθηκευόμενη για πάντα στο χρονοντούλαπο του υποσυνειδήτου, χάνοντας ένα μέρος της παιδικής μας ηλικίας.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Γιατί ξέχασες πάλι τη κασετίνα σου στο σχολείο;" 10 συνήθειες που βοηθούν το παιδί με ΔΕΠ-Υ να οργανωθεί
- Βοηθήστε το να μαζέψει τα πράγματα του απο το προηγούμενο βράδυ πχ. τσάντα
- Διδάξτε του πως διαβάζουμε το σχολικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας και σημειώστε τι έχει να κάνει.
- Αναρτήστε το σχολικό του πρόγραμμα στο δωμάτιο του σε φανερό σημείο, στο ύψος του παιδιού για να μπορεί να το διαβάζει καθώς και στο ψυγείο της κουζίνας.
- Επίσης βάλτε ένα ρολόι τοίχου στο δωμάτιο του για να μπορεί να ελέγχει την διάρκεια της μελέτης, του διαλείμματος που πρέπει να κάνει ανάμεσα κτλ.
- Είναι καίριας σημασίας το παιδί να μπορεί να επαληθεύει μόνο του τις διαδικασίες που πρέπει να κάνει πχ. να κοιτάξω το αυριανό προγραμμα για να δω τι πρεπει να πάρω στη τσάντα μου κτλ
- Αποφασίστε τα ρούχα που θα φορέσει απο το προηγούμενο βράδυ και καλό είναι να γίνει και αυτο ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα του και τον καιρό όπως προβλέπεται. Θα γλιτώσετε πολύ χρόνο το επόμενο πρωί.
- Συναποφασίστε απο το βράδυ τι θα φάει το επόμενο πρωί για πρωινό και αυτο θα είναι και δεν θα αλλάξει εκείνη την στιγμή. Αν τελικά θα ήθελε να φάει κάτι άλλο θα πρέπει να το σκεφτεί το βράδυ για το επόμενο πρωί.
- Φτιάξτε μια μικρή, απλή λίστα με όχι πάνω απο 3 πράγματα που πρέπει να προσέξει πριν φύγει απο το σχολείο πχ. 1. κασετίνα - βιβλία, 2. να σημειώσω τις εργασίες, 3. να πάρω όλα τα ρούχα μου. Αυτή η λίστα μπορεί να προσαρμοστεί κάποιες μέρες που χρειάζεται να προστεθεί κάτι διαφορετικό πχ. ομπρέλα.
- Κάντε μια μικρή λίστα με 3 πράγματα για τα πιο σημαντικά που πρέπει να έχει κάνει πριν κοιμηθεί πχ. 1. ετοιμάζω τσάντα, 2. πλένω δόντια, 3. ετοιμάζω ρούχα για αύριο.
- Το ίδιο μπορεί να γίνει και όταν πάει σε ένα πάρτυ, φίλο κτλ. και δεν θέλετε να ξεχάσει κάτι εκεί.
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Αφιέρωμα σε φτηνά παιδαγωγικά παιχνίδια.
Προσφέρει: Συντονισμό χεριού ματιού, εξάσκηση στην λογική σκέψη του παιδιού, στην αναγνώριση χρωμάτων και σχημάτων και στην οπτική διάκριση.Δραστηριότητα: Παίρνετε ένα, ένα τα σχήματα και κάθε φορά το δείχνεται στο παιδί, λέτε τι είναι και κάνετε "ανεπιτυχείς" δοκιμές, δηλ. προσπαθείτε πρώτα να το βαλέτε σε λάθος θέσεις και στο τέλος θα το βάλετε στην σωστή πχ. "Να τώρα θα πάρουμε τον κύκλο και για να δούμε εδώ μπαίνει; Όχι δεν μπαίνει." αφού το κάνετε τελικά θα καταλήξετε στη σωστή θέση και θα το αφήσετε να το σπρώξει αυτό μέσα. Η διάρκεια της δραστηριότητας προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και την ανταπόκριση του παιδιού.Λεξιλόγιο: Λέξεις χρωμάτων (μπλε, κόκκινο), σχημάτων (τρίγωνο, κύκλος)Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 1 χρόνου και μετά και είναι κατάλληλο για παιδιά με ανωριμότητα.
Άσπα Μητρακάκη
Καθυστέρηση στην αδρή κινητικότητα. Ένα παράδειγμα.
Η Ζoe ένα κοριτσάκι 3 χρονώνέχει καθυστερήσει σε βασικές δεξιότητες της αδρής κινητικότητας όπως πχ. να μπορεί να μετακινήσει τον εαυτό της, να μπορεί να σταθεί όρθια. Προσπαθεί να κατακτήσει τις κινητικές δεξιότητες που άλλα παιδιά έχουν στην ηλικία της. Η μητέρα της παρακινεί και ενθαρρύνει.
Ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών σταδιακά καταφέρνει τις εξής δεξιότητες αδρής κινητικότητας:
1. Στέκεται στον "ποπό" του.
2. Μπουσουλάει.
3. Περπατάει.
4. Πηδάει.
5. Τρέχει.
6. Στέκεται και τρέχει στις μύτες των ποδιών του.
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Υιοθεσία. Οι 10 πιο συνηθισμένες απορίες των υιοθετημένων παιδιών.
"Υιοθέτησε. Θα πάρεις πίσω πολύ περισσότερα απο όσα θα δώσεις ποτέ."
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες των υιοθετημένων παιδιών;
1. Ποιοι είναι οι βιολογικοί μου γονείς;
2. Πως μοιάζουν;
3. Σε ποιον μοιάζω;
4. Τι έχουν απογίνει;
5. Δεν με ήθελαν;
6. Γιατί με έδωσαν;
7. Θα τους δω ποτέ;
8. Θα θέλουν κάποια στιγμή να με δουν; Πρέπει να τους συναντήσω;
9. Θέλω να τους συναντήσω; Πως μπορώ να το κάνω;
10. Έχω άλλα αδέρφια;
Πηγή: http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetailsKids.aspx?p=335&np=282&id=1693
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Είχε και την λέξη παστίτσιο".
"Σήμερα η δσκάλα μου είπε να διαβάσω και τα κατάφερα στο τσάκα, τσάκα και είχε και τη λέξη παστίτσιο που δυσκολευόμουν".
Αγοράκι 10 χρονών με διάσπαση προσοχής και δυσαναγνωσία. Kάνουμε παρέμβαση ένα χρόνο με ειδικό παιδαγωγικό πρόγραμμα και περίμενε όλο χαρά να μου πει το κατόρθωμα του!!
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Το είπε με μια ανάσα.
Μόλις μπήκα στο σπίτι για την συνεδρία μας η μητέρα μου λέει:
"Σε περιμένει όλο αγωνία"
Πηγαίνω στο δωμάτιο και τον βλέπω με τα μάτια γεμάτα ενθουσιασμό:
"Κυρία να σας πω το ποίημα μου;"
"Θα πεις ποίημα;"
"Ναι κυρία φέτος μου δώσανε"
Και το λέει όλο με μια ανάσα!!
Αγοράκι με ανωριμότητα και δυσκολία στην μνήμη εργασίας με συνέπεια μεγάλη αδυναμία στην απομνημόνευση.
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
“ Κάθεται συνήθως ήσυχο και απλά αντιγράφει απο τον πίνακα”. Ανασφάλεια και μαθησιακές δυσκολίες.
- Ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση για να λύσει και να ολοκληρώσει μια άσκηση μέχρι το τέλος πχ.μια άσκηση γραμματικής.
- Ανάγκη για συνεχή παρουσία του γονιού που τον διαβάζει για να ξεκινήσει, ολοκληρώσει και τελικά παραδώσει την άσκηση στην/στον δασκάλα/ο.
- Συνεχείς ερωτήσεις κατα την εκτέλεση της άσκησης “αν το κάνει καλά”.
- Με την εκφώνηση της άσκησης η αίσθηση ότι δεν την κατάλαβε πλήρως τον οδηγεί σε επιτόπου ερώτηση πχ. “Κυρία δηλ. τι κάνω εδώ; Έτσι να το κάνω;” ακόμα και αν πολλές φορές έχει καταλάβει την εκφώνηση.
- Σε ερώτηση μουρμουρίζει την απάντηση και όταν του ζητείται να την πει φωναχτά δεν δίνει καμία απάντηση επειδή είναι σίγουρος ότι κάνει λάθος.
- Αν έχει δώσει μια προφορική απάντηση και του ζητηθεί να την εξηγήσει καλύτερα η συνήθης αντίδραση είναι: “Αφήστε το κυρία λάθος είναι”.
- Αν σε μια γραπτή άσκηση του ζητηθεί να εξηγήσει γιατί έγραψε την συγκεκριμένη απάντηση η συνήθης αντίδραση είναι να πάρει την γόμα στο χέρι και να σβήσει αυτο που είχε γράψει χωρίς να περιμένει να επιβεβαιώσει αν είναι λάθος ή όχι.
- Δεν συμμετέχει στην τάξη, δεν σηκώνει χέρι ακόμα και αν γνωρίζει την απάντηση εξαιτίας της βεβαιότητας ότι δεν θα δώσει την σωστή απάντηση ή ότι θα ακυρωθεί απο τον εκπαιδευτικό/συμμαθητές του.
- Σε ένα παιχνίδι γνώσεων δεν θα πάρει μέρος.
- Σε ένα παιχνίδι που έχει ανάγνωση και ορθογραφία δεν θα πάρει μέρος.
- Στην τάξη συνήθως προτιμάει να κάθεται σιωπηλό και η μόνη συμμετοχή να είναι η αντιγραφή απο τον πίνακα.
- Στα διαγωνίσματα/τεστ του προκαλείται περισσότερο άγχος να μην δουν οι συμμαθητές του τι έγραψε παρά η προσωπική του επίδοση.
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Με απέλυσε απο την παρέα".
"Κυρία σήμερα με απέλυσε ο Α απο την παρέα.
Απολύεστε και απο την παρέα;!!! Και εσύ τι έκανες τελικά;
Νευρίασα, θύμωσα και είπα ότι φεύγω μόνος μου, δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή αλλά ήταν η μοναδική που είχα, αν έμενα πάλι θα μου φωνάζανε"
Ο Π αντιμετωπίζει δυσκολίες κοινωνικής αποδοχής απο τα παιδιά στο σχολείο εξαιτίας των μαθησιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ήδη απο το Νηπιαγωγείο, λόγω αναπτυξιακής ανωριμότητας.
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
"Θέλω μόνο να παίξω μαζί σου". Σύνδρομο Down.
εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αυτζής Μερκούριος
Ένα υπέροχο βιβλίο για το σύνδρομο Down. Για παιδιά και γονείς να γνωρίσουν μαζί τι σημαίνει να είσαι διαφορετικός.
"Ο Μάνος με τα σκιστά μάτια και το πλακουτσό πρόσωπο είναι ένα αγόρι διαφορετικό από τ' άλλα. Γι' αυτό και τα παιδιά της γειτονιάς του δεν παίζουν μαζί του. Εκείνος, όμως, ξέρει να παίζει, ξέρει να μοιράζεται, μα πάνω απ' όλα ξέρει να αγαπά..."
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
Μια παιδική ταινία για το σύνδρομο Ασπεργκερ.
Μαξ: "Βρίσκω το κόσμο μπερδεμένο και χαώδη....αλλά μου αρέσει που είμαι Aspie δεν θα ήθελα να αλλάξω, θα ήταν σαν να μου άλλαζαν το χρώμα των ματιών μου"
Σύνδρομο Asperger.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Βάλε τις κάλτσες στη σειρά". Το παιχνίδι της προμαθηματικής έννοιας της διάταξης στη σειρά.
Ένα παιχνίδι για να εξασκηθούν τα παιδιά στη προμαθηματική έννοια της διάταξης στη σειρά. Να οργανώνει το παιδί αντικείμενα σε μια σειρά είναι ο δρόμος για να κατανοήσει αργότερα ότι οι αριθμοί έχουν προκαθορισμένη σειρά και ότι ο ένας είναι μεγαλύτερος κατα ένα απο τον προηγούμενο. Μια ωραία ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι όταν μαζεύουμε τις κάλτσες.
Δραστηριότητα: Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ζητήσετε να σας βοηθήσει να βάλετε τις κάλτσες, πάνω στο κρεβάτι ή στο πάτωμα, σε σειρά απο το μεγαλύτερο στο μικρότερο (του μπαμπα, μαμας, δικες του, αδερφών). Είναι πιθανό και ανάλογα με την ηλικία να μην τα καταφέρει απο την αρχή σωστά. Αφήστε το να αλλάξει λίγο τη σειρά μόνο του, αν δεν τα καταφέρνει βοηθήστε το με οδηγίες όπως δείξε μου το πιο μακρύ, το πιο κοντό κτλ. Προσπαθήστε να το επαναλάβετε συχνά. Μπορείτε κάθε φορά για να μην επαναλαμβάνει το ίδιο να αλλάζετε τα ρούχα πχ. μπλούζες, κτλ.
Υλικά: κάλτσες και αργότερα άλλα ρούχα (της ίδιας κατηγορίας κάθε φορά ώστε η σύγκριση να είναι κυρίως στο μέγεθος)
Λεξιλόγιο: μεγάλο, μεγαλύτερο, το πιο μεγάλο, μακρύ, μακρύτερο, πρώτο, επόμενο, τελευταίο, κοντό, το πιο κοντό κτλ.
Απευθύνεται: Κατάλληλο για όλα τα παιδιά απο 3 ετών και πάνω. Ανάλογα με την ηλικία ξεκινάμε με λίγα αντικείμενα και τα αυξάνουμε. Προτείνεται για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα/δυσλεξία/δυσαριθμησ ία που δυσκολεύονται στην διάταξη και την σύγκριση αριθμών και μεγεθών.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Στο σπίτι φωνάζει όλη μέρα αλλά εκτός δεν λέει κουβέντα". Εκλεκτική αλαλία.
Η 7χρονη Μόργκαν αντιμετωπίζει την αγχώδη διαταραχή της εκλεκτικής ή επιλεκτικής αλαλίας. Η διαταραχή αυτή καθιστά το παιδί ανίκανο να μιλήσει σε πλαίσια εκτός του σπιτιού του και σε ανθρώπους εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ότι το παιδί θέλει να μιλήσει αλλά δεν μπορεί να αρθρώσει και να εξάγει τον λόγο.
Μια συνήθης περιγραφή των παιδιών είναι: " Οι λέξεις είναι σαν να κολλάνε στον λαιμό".
Χρειάζεται διάγνωση απο εξειδικευμένο ειδικό (κλινικό παιδοψυχολόγο, αναπτυξιολόγο, παιδοψυχίατρο), συμβουλευτική γονέων ώστε να ενημερωθούν για την φύση της διαταραχής και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης για να εξαλειφθεί σιγά, σιγά το πρόβλημα.
Μπορείτε να δείτε πως μια έφηβος με εκλεκτική αλαλία επικοινωνεί στον κόσμο το πρόβλημα της: "Η σιωπή δεν είναι χρυσός".
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Φυσιολογικός τοκετός. Η γέννηση
Καισαρική. Η γέννηση.
Το βίντεο αναπαριστά λεπτομερώς πως γίνεται ο τοκετός με καισαρική επέμβαση.
Παρουσιάζονται οι τομές που πρέπει να γίνουν, η εξαγωγή του μωρού, η αφαίρεση του πλακούντα και η ραφή των τομών.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
Όταν μια παιδική ζωγραφιά ζωντανεύει.
Afternoon Nap
c-print
2004
Ο αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Yeondoo Jung που ζει και εργάζεται στην Κορέα έκανε μια υπέροχη έκθεση στην Μαδρίτη αναπαραστώντας τις ζωγραφιές των παιδιών με πραγματικούς πρωταγωνιστές.
Η ζωγραφιά είναι ο τρόπος των παιδιών να εκφράσουν αυτό που νιώθουν χωρίς λογοκρισία και ρεαλιστικούς περιορισμούς. Αποτυπώνουν την διάθεση τους, την αντίληψη για τον κόσμο, τις γνώσεις τους, τα συναισθήματα τους.
Η φαντασία και η επικοινωνία είναι ο λόγος και η ζωγραφική ο τρόπος.
Μπορείτε να δείτε όλη την ενδιαφέρουσα έκθεση εδώ.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"'Εχω Tourette σύνδρομο αλλά το σύνδρομο Tourette δεν έχει εμένα". Μαρτυρίες παιδιών.
"Δεν μπορείς να τα σταματήσεις".
"Πιστεύουν ότι είμαι πραγματικά τρελή".
"Η θεραπεία είναι περίεργη. Πρέπει να ελέγχω όλα τα άλλα, γιατί δεν μπορώ να ελέγχω αυτό;"
"Δεν μπορείς να σκέφτεσαι τίποτα άλλο απο το να τα εμποδίζεις αλλά δεν μπορείς και να σκεφτείς τίποτα άλλο απο το να τα κάνεις".
"Γιατί δεν μπορώ να τα σταματήσω;"
"Όταν το χέρι μου κουνιέται πολύ, το κρατάω με το άλλο χέρι στο τραπέζι και παίρνω βαθιές αναπνοές για να το σταματήσω".
" Είναι σαν φαγούρα που πρέπει να την ξύσεις. Σε ελέγχει και δεν μπορείς να μην το κάνεις γιατί νομίζεις ότι κάτι θα συμβεί αν δεν το κάνεις"
"Με αποκαλούν τέρας. Νιώθω απαίσια σαν να είμαι δαιμονικός"
" Υπάρχει ένα σημείο σε κάθε φιλία. Πάντα θα σε ρωτήσουν γιατί δεν μπορείς να τα σταματήσεις;"
Αυτές είναι μαρτυρίες παιδιών που πασχουν απο το σύνδρομο Tourette και θέλουν να επικοινωνήσουν σε εμάς πως είναι να ζεις "μαζί του".
Το σύνδρομο Tourette είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται απο ακούσιες, στερεοτυπικές κινήσεις των κινητικών και φωνητικών μυών. Υπάρχουν τα κινητικά και φωνητικά τικ. Η διαταραχή εμφανίζεται κατά την παιδική ηλικία σε 4-6 παιδιά στα χίλια και είναι πιο συχνή στα αγόρια απο ότι στα κορίτσια. Τα περισσότερα παιδιά με ΣΤ έχουν φυσιολογική νοημοσύνη και φυσιολογική ανατομία εγκεφάλου. Για την διάγνωση του συνδρόμου πρέπει να υπάρχουν διάφορα κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ.
Μόνο ένα ποσοστό περίπου 12% των παιδιών με ΣΤ που παρακολουθούνται από ειδικούς εμφανίζουν μόνο τικ.
Τα παιδιά με σύνδρομο Tourette μπορούν να εμφανίσουν ταυτόχρονα και:
- Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας, στην οποία παρατηρείται δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη κινητικότητα και παρορμητικότητα.
- Μαθησιακές Διαταραχές, όπως Δυσλεξία, Δυσγραφία ή Δυσαριθμησία.
Χρειάζεται πλήρης και έγκυρη ενημέρωση των γονιών και του παιδιού για την φύση του συνδρόμου καθώς κρίνεται άκρως απαραίτητη η ενημέρωση του σχολείου για να υπάρχει η κατάλληλη αντιμετώπιση και προστασία του παιδιού. Αν συνυπάρχουν Μαθησιακές Δυσκολίες πχ. Δυσλεξία, Δυσαριθμησία κτλ. το παιδί θα χρειαστεί έναν εξειδικευμένο τρόπο εκπαίδευσης με συνεργασία ειδικού παιδαγωγού, του δασκάλου και των γονιών.
Για περισσότερες πληροφορίες για το σύνδρομο μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: http://tsgenesee.mbg.duth.gr/tsgr.html
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter
"Ξέρω την αλφαβήτα, αλλά όχι με αλφαβητική σειρά".
Δυσκολεύονται να μάθουν την αλφαβήτα με τη σειρά, την προπαίδεια, τους μήνες με τη σειρά, μπερδεύουν τις εποχές, δυσκολεύονται να αποστηθίσουν ένα κείμενο που έχουν ακούσει πολλές φορές (πατερ ημών), δυσκολεύονται να μετρήσουν στο κρυφτό (5 10 15 20 25 ...).
Έτσι εκτός απο τις ξεκάθαρες δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή υπάρχουν και αυτά τα σημάδια που εμφανίζει ένα παιδί με δυσλεξία. Ακόμη και ενήλικες δυσλεκτικοί, επαγγελματίες, με κοινωνική ζωή χρειάζεται να κοιτάξουν το ημερολόγιο για να επαληθεύσουν επόμενο μήνα.
Άσπα ΜητρακάκηΕιδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
Η τρομοκρατία της αθωότητας.
"Η ομοφυλοφιλία του Ανδρόνικου, τα κιλά της Κατερίνας, τα σπυράκια του Αντίνοου, το χρώμα του Ησαία, τα σιδεράκια της Μαίρης......"
Bullying στα σχολεία.
Μια πραγματικότητα που τη ζω μέσα απο τα παιδιά που αναλαμβάνω.
Σε αυτή τη περίπτωση είναι "η δυσλεξία, η διάσπαση προσοχής, οι μαθησιακές δυσκολίες"
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100000747509035
"Ανακαλύπτω τα μοτίβα". Η προμαθηματική έννοια της αλληλουχίας.
Η επανάληψη ενός στοιχείου ή στοιχείων (μοτίβο) με καθορισμένη σειρά είναι παντού γύρω μας. Η αναγνώριση αρχικά των μοτίβων θα βοηθήσει στην συναίσθηση της αλληλουχίας και της σειροθέτησης. Η συναίσθηση της αλληλουχίας ως έννοια οδηγεί εξελικτικά στην κατάκτηση και ενίσχυση της μέτρησης με αριθμούς.
Δραστηριότητα: Στο σπίτι, σε όποιο δωμάτιο και να βρισκόμαστε υπάρχουν γύρω μας Μοτίβα, δηλ. παραστάσεις που επαναλαμβάνονται. Μπορούμε να τα βρούμε πάνω σε: λευκά είδη (πετσέτα, σεντόνι, πάπλωμα, κουρτίνες, μαξιλάρια), σε κουζινικά (πιάτα κτλ.), αντικείμενα διακόσμησης (χαλιά, βάζα, πλακάκια), ομπρέλες, ταπετσαρίες και άλλα αντικείμενα. Επιλέγουμε αρχικά ένα εύκολο μοτίβο για να το παρατηρήσει το παιδί και του αποκαλύπτουμε την λογική του. Αν επιλέξουμε για παράδειγμα την ώρα που του κάνουμε μπάνιο την κουρτίνα της μπανιέρας ή όταν το πάμε για ύπνο το σεντόνι του ή όταν τρώει στο πιάτο του κτλ. θα του εξηγήσουμε το μοτίβο έτσι: "Κοίτα πάνω στην κουρτίνα τα σχέδια είναι με σειρά" και λέμε τη σειρά πχ. "μπλε αυτοκίνητο, κόκκινο αυτοκίνητο, κίτρινο αυτοκίνητο" το βάζετε να την πει και συνεχίζετε με άλλα μοτίβα.
Η διάρκεια μπορεί να είναι όσο το παιδί ανταποκρίνεται και μπορείτε να το επαναλάβετε με άλλα υλικά κάθε φορά.
Λεξιλόγιο: Αρχή, επόμενο, προηγούμενο, μοτίβο, τέλος, συνεχίζω
Απευθύνεται: Κατάλληλο για όλα τα παιδιά 3 ετών και πάνω. Όσο μεγαλώνει η ηλικία τα μοτίβα μπορούν να γίνουν πιο πολύπλοκα. Ανήκει στις συστάσεις για να εργαστούν και να ενισχύσουν οι γονείς τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα/δυσλεξία/δυσαριθμησ ία στο τομέα της αλληλουχίας και της διαδοχής.
Άσπα Μητρακάκη