Εκτός όμως από τους παιδαγωγούς και θεραπευτές πολλές φορές και οι γονείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ενίσχυσης της μελέτης στο σπίτι ώστε να πετύχουν καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων και πληροφοριών από το παιδί τους.
Μια απλή στην κατασκευή της άσκηση που εκπαιδεύει τα παιδιά με δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν να αναγνωρίζουν, χειρίζονται, χρησιμοποιούν τα Ρήματα είναι και η: "Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα!" Το παιδί πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις και να καταλάβει Ποια αντιστοιχεί σε κάθε Ρήμα στον αντίστοιχο Χρόνο.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!
Υλικά:
λωρίδες χαρτί, μαρκαδόροι, σχέδιο σύννεφο, ψαλίδι
Υλικά! |
Εφαρμογή:
Ενώνουμε το σύννεφο & γράφουμε Ρήματα! |
Δεύτερον, επιλέγουμε το ρήμα που θέλουμε (πχ. /προσπαθώ/). Σε μικρότερες λωρίδες γράφουμε το ρήμα σε διάφορους χρόνους. Με το ίδιο χρώμα γράφουμε σε μεγαλύτερη λωρίδα πρόταση που χρησιμοποιεί το ρήμα σε αυτόν τον χρόνο. Έτσι δημιουργούμε πολλές προτάσεις με το ρήμα σε διάφορους χρόνους.
Γράφουμε Ρήματα & Προτάσεις! |
Έπειτα εμείς τοποθετούμε τις λωρίδες με τα Ρήματα στο σύννεφο γύρω-γύρω, σαν ακτίνες!
Τοποθετούμε τα Ρήματα σαν ακτίνες! |
Τέλος το παιδί θα πρέπει να επιλέξει από τις προτάσεις αυτή που κάθε φορά αντιστοιχεί στο σωστό χρόνο του ρήματος και να τη βάλει δίπλα. Διαβάζει το ρήμα και μετά τη πρόταση.
Επιλέγει & βάζει τις προτάσεις δίπλα στα ρήματα! |
Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!
Έτσι ξεκινάει αυτή η άσκηση η οποία μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές:
- Βάλτε τα ρήματα και αφήστε κενές λωρίδες χαρτί για να γράψει δικές του προτάσεις χρησιμοποιώντας τα δοσμένα ρήματα.
- Βάλτε τα ρήματα και ενθαρρύνετε να αναζητήσει προτάσεις ή φράσεις που εμπεριέχουν αυτό το ρήμα σε περιοδικά, εφημερίδες, κείμενα για να τις κόψει & τοποθετήσει δίπλα.
- Χρησιμοποιείστε διαφορετικά πρόσωπα στα Ρήματα για αυξημένο δείκτη δυσκολίας.
✪ Παράδειγμα Παραλλαγής & Εφαρμογής:
Στα τρια σύννεφα έχουμε Υποκείμενα, Ρήματα & Αντικείμενα! |
Το παιδί φτιάχνει προτάσεις! |
Πρόσθετα Οφέλη:
- Λεπτή κίνηση
- Οπτική διάκριση
- Συγκέντρωση
Tip:
Μην παραλείψετε στην αρχή να χρησιμοποιείτε ίδιο χρώμα για κάθε ρήμα με την αντίστοιχη πρόταση του! Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα για όλα τα ρήματα & προτάσεις.
Την παραλλαγή της άσκησης με τις φωτογραφίες μας χάρισε η Ειρήνη Μόφορη που την έφτιαξε για τον γιο της και ανταποκρίθηκε στο ανοιχτό κάλεσμα του blog να στέλνετε φωτογραφίες απο τις εφαρμογές των ασκήσεων. Την ευχαριστούμε πολύ!
Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!