Η δομή της απλής πρότασης στον Γλωσσικό κώδικα (προφορικό και γραπτό λόγο) αποτελείται από τρεις βασικούς όρους, το Υποκείμενο, το Ρήμα και το Αντικείμενο. Μαθαίνοντας στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δομικά αυτά στοιχεία τα προτρέπουμε να κάνουν 3 ερωτήσεις:
- Ποιος;
- Τι κάνει;
- Τι;
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο διδάσκονται να αναγνωρίζουν τους βασικούς αυτούς όρους μιας πρότασης.
Για τα παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, για τα οποία έχουμε διαπιστώσει, πως δυσκολεύονται να συγκρατήσουν με επιτυχία γλωσσικές πληροφορίες όταν αυτές δεν ενισχύονται με Οπτικά, Ακουστικά, Κινητικά, και Απτικά ερεθίσματα, είναι παιδαγωγικά αναγκαίο να έρθουν σε επαφή με ένα ασκησιολόγιο που εμπεριέχει εμπειρίες μάθησης οι οποίες ενεργοποιούν τις 5 αισθήσεις τους.
Η παρακάτω άσκηση δίνει την ευκαιρία στον μαθητή με ΕΜΔ να δημιουργήσει ο ίδιος απλές προτάσεις (ΥΡΑ) με έναν βιωματικό τρόπο, αφού η γνώση προκύπτει μέσα από ένα Κιναισθητικό παιχνίδι γραμματικής!
Αν θέλετε να δείτε και άλλες ασκήσεις με χρώμα:
Ακούω τις φωνούλες της λέξης! Φωνολογική επίγνωση σε παιδιά με Δυσλεξία
Υλικά: χρωματιστά χαρτιά Α4
Φτιάχνουμε απλές προτάσεις της μορφής ΥΡΑ. Ορίζουμε διαφορετικό χρώμα χαρτιού για κάθε όρο πχ. Υποκείμενο - κόκκινο κλπ. Γράφουμε προτάσεις και τις χωρίζουμε σε τρία μέρη: Υποκείμενα, Ρήματα, Αντικείμενα.
Κόβουμε και φτιάχνουμε τρείς στήλες.
Το παιδί επιλέγει ένα Ρήμα.
Μετά από τις Κιναισθητικές ασκήσεις γραμματικής, ο μαθητής με ΕΜΔ, μπορεί να περάσει πιο εύκολα σε ασκήσεις στο τετράδιο του και σε φύλλα εργασίας.
- Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ
- Αν είστε ειδικοί θεραπευτές!
- Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!