5+1 έξυπνες δραστηριότητες για παιδιά με Διάσπαση προσοχής!

exypnes-drasthriothtes-gia-diaspash-prosoxhs


Πως μπορούμε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες να βοηθήσουμε τα παιδιά με Διάσπαση συγκέντρωσης να επικεντρώσουν τη προσοχή τους;

Οι γονείς που έχουν παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής αναζητούν τρόπους που τα παιδιά τους μπορούν να καταφέρουν να ολοκληρώσουν μια εργασία που θα τους αναθέσουν, εκπαιδεύοντας τα έτσι στη διατήρηση της συγκέντρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσα στη καθημερινή ζωή που χαρίζουν τέτοιες ευκαιρίες! Μια επιλογή 6 απλών δραστηριοτήτων προτείνεται στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους να βελτιώσει τη συγκέντρωση του.

1. Να ταΐσει το κατοικίδιο


Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί με ΔΕΠ να ολοκληρώσει γρήγορα μια εργασία με ένα μόνο βήμα. Να ανανεώσει το νερό του σκύλου ή να βάλει τροφή στο μπολάκι της γάτας είναι εύκολο και γρήγορο και έχει το πλεονέκτημα ότι το παιδί θα πάρει μόνο μια οδηγία την οποία θα μπορεί να τη θυμηθεί και να την ακολουθήσει. Επίσης έτσι δημιουργείτε τις συνθήκες για ανάπτυξη του αισθήματος της υπευθυνότητας!

2. Η αλληλογραφία του σπιτιού


Άλλη μια πολύ συγκεκριμένη εργασία που μπορεί εύκολα να κάνει το παιδί με ΔΕΠ. Ζητήστε του να φέρει την αλληλογραφία και να την βάλει σε συγκεκριμένο μέρος. Μπορεί να τελειώσει αυτή τη δουλειά με το να κατηγοριοποιήσει την αλληλογραφία πχ. στα πρόσωπα που απευθύνεται, λογαριασμούς, γράμματα κτλ.

3. Να βγάλει βόλτα το σκύλο


Στα παιδιά με ΔΕΠ το εσωτερικό τους ρολόι που προειδοποιεί αν έχουν καθυστερήσει και μετρά το χρόνο δεν ανταποκρίνεται σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο και συνεχώς να καθυστερούν ή να μην προλαβαίνουν μη μπορώντας να τηρήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτό που θα βοηθούσε είναι μια γνωστή ρουτίνα για το παιδί την οποία κάνει συστηματικά και τον προσανατολίζει στο χρόνο. Αντι να του πείτε λοιπόν "Σε 15 λεπτά πρέπει να φύγουμε για το μάθημα κιθάρας" πείτε του "Βγάλε το σκύλο βόλτα στο τετράγωνο και γυρισε στο σπίτι". Αν θέλετε ρυθμίστε το ξυπνητήρι ενός κινητού τηλεφώνου που θα του δώσετε μαζί για να χτυπήσει στο σωστό χρόνο!

4. Σκουπίζοντας με την ηλεκτρική σκούπα


Αυτή η καθημερινή εργασία κρατά το παιδί συγκεντρωμένο. Πρώτα δείξτε του πως να σκουπίσει. Τονίστε ότι θέλετε να σκουπίσει και τα "δύσκολα" σημεία. Ορίστε το μέρος του σπιτιού που θα σκουπίσει πχ. το δωμάτιο του, το σαλόνι και μην πείτε "Σκούπισε το σπίτι" καθώς είναι μια γενική οδηγία που θα πανικοβάλει το παιδί. Μπορείτε να κάνετε από πριν μια λίστα με 2-3 πράγματα που πρέπει να κάνει ώστε να ξέρει πότε έχει τελειώσει!

5. Στρώνω το τραπέζι


Να στρώσει το τραπέζι ένα παιδί με ΔΕΠ μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Σπάστε σε μικρά βήματα το τι πρέπει να κάνει. Δώστε ξεκάθαρες και σύντομες οδηγίες πχ. "Βγάλε 4 πιάτα και 4 πιρούνια". Οι δραστηριότητες που μπορούν να χωριστούν σε βήματα είναι πολύ βοηθητικές για να εκπαιδευτεί το παιδί να διατηρεί τη προσοχή του. Αν θέλετε εκτυπώστε μια εικόνα με ένα έτοιμο, στρωμένο τραπέζι ώστε να μπορεί να βλέπει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα!

6. Βάζω μανταλάκια στα ρούχα


Συνεργαστείτε με το παιδί με ΔΕΠ και απλώστε μαζί τα ρούχα. Αναθέστε του να βάζει τα μανταλάκια στα ρούχα μόλις εσείς τα απλώνετε. Έτσι ενισχύετε και την αίσθηση της κοινής εργασίας που είναι πολύ σημαντική αφού τα παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ομαδικές δραστηριότητες.


Αν αναζητάτε έναν τρόπο συνεργασίας ενημερωθείτε και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε!



✺ Τρόποι συνεργασίας:

  • Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ 

  • Αν είστε ειδικοί θεραπευτές! 
    • Κλικ στην εικόνα τις για εποπτείες εξ αποστάσεως σε ειδικούς παιδαγωγούς.




  • Αν είστε γονείς! 
    • Κλίκ στην εικόνα για την παρέμβαση εξ αποστάσεως σε παιδιά με Μαθησιακές δυσκολίες.



  • Κλικ στην εικόνα για τις εποπτείες εξ αποστάσεως σε γονείς.


Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!