Σημάδεψε και πέτα! Πράξη Αφαίρεσης & Προσχολική ηλικία.



Η εισαγωγή στη μαθηματική σκέψη, μέσα απο απλές πράξεις, ξεκινά απο τη προσχολική ηλικία. Τότε το παιδί εξασκείται σε όλες τις προμαθηματικές έννοιες (κατηγοριοποίησηδιάταξη στη σειράταξινόμησηαντιστοίχηση ένα προς ένα κτλ.) οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για να οικοδομηθεί μετά η σύνθετη μαθηματική σκέψη με την εισαγωγή του στο σχολείο. 

Μέσα απο βασικές δραστηριότητες-παιχνίδια το παιδί Προσχολικής ηλικίας μπορεί να έρθει σε πρώτη επαφή με την έννοια της αφαίρεσης καθώς επίσης και παιδιά με Ανωριμότητα & Δυσαριθμησία.  Η πράξη μπορεί να εκφραστεί ως: ο διαχωρισμός του μέρους απο το σύνολο. Πάνω σε αυτή την απλή σκέψη έχουν δημιουργηθεί πολλές ασκήσεις οι οποίες εφαρμόζονται στη Προσχολική & Πρωτοσχολική ενίσχυση at home και μία απο αυτές είναι: "Σημάδεψε και πέτα"!!!

Σκοπός εδώ είναι να εκφραστεί με μαθηματικό λεξιλόγιο η σχέση του μέρους που το "χωρίζουν" απο το όλο και τι περισσεύει. 

Υλικά: ελαφριά αντικείμενα που μπορεί να πετάξει (φασόλια, πετραδάκια, μανταλάκια, κουμπιά, κέρματα κτλ.) ένα φαρδύ βάζο

Παιχνίδι: Το παιδί θα ξεκινήσει με 5 αντικείμενα και το προτρέπετε αφού πρώτα σημαδέψει να τα πετάξει μέσα στο βάζο. Μόλις τελειώσει χρησιμοποιήστε μαθηματικό λεξιλόγιο αφαίρεσης για να εξηγήσετε τι έχει συμβεί. Μετρήστε πόσα έχει το βάζο και πόσα είναι έξω. Αν για παράδειγμα το βάζο έχει μέσα ενα αντικείμενο θα πείτε: "Πέντε μείον τέσσερα (που έπεσαν έξω) ίσον  ένα (που είναι μέσα)" ή "Είχες πέντε και στο βάζο μπήκε μόνο ένα πόσα έμειναν απ' έξω"; Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία.


Απευθύνεται: Σε παιδιά απο 4 χρονών ως πρώτη επαφή με την πράξη της αφαίρεσης αλλά έχει προσαρμοστεί και σε παιδιά με Ανωριμότητα & Δυσαριθμησία στα πλαίσια μιας βιωματικής προσέγγισης.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ να έχω σχόλια σας!